Guatemala > Rio Dulce, Cobán en omgeving > op pad met Lionel
Eerst naar de Ranchito
None

[6-3-2014]

Gisteren konden we uitslapen tot tien over vijf, maar voor de excursie met Lionel gaat de wekker op kwart over vier. Als we willen vertrekken is de onvindbare bewaker zo vast in slaap dat wij het hek en de poort niet uit kunnen en Lionel vanaf de andere kant niet binnen kan. Na veel gebel en geklop brengt de telefoon van Lionel redding. Daar wordt de bewaker – gisteren ober in het restaurant – eindelijk wakker van.
We rijden een uur lang door het donker naar de Ranchito, een privé terrein met een wat betere kans op het zien van de quetzal. Onderweg zien we het langzaam licht worden. Eerst kan je alleen silhouetten van de bergen onderscheiden, later meer. Bij de Ranchito klimmen we met wandelstokken over ontzettend steile paadjes omhoog om op de quetzal te wachten. We kijken en wachten anderhalf uur op verschillende plekken, maar de quetzal werkt vandaag niet mee en laat zich niet zien en horen. Tijdens het koffiedrinken komen er nog heel wat andere vogels langs.

Biotopo Mario Dary Rivera = Biotopo del Quetzal
None

[6-3-2014]

Na de koffie gaan we naar het vlakbij gelegen park. Biotopo Mario Dary Rivera ofwel Biotopo del Quetzal bestaat uit steil en dicht nevelwoud en is bedoeld om het biotoop van de quetzal en de vele andere dieren uit het nevelwoud te beschermen. Het is een enorm reservaat met een piepklein deel dat bestemd is voor toerisme en ander gebruik. Je kan er twee wandelingen (resp. 2 en 4 km) over de steile hellingen maken. Het overgrote deel bestaat uit een beschermd en niet toegankelijk gebied.
Het reservaat is vernoemd naar Mario Dary Rivera, een bioloog en professor die zich jarenlang ingezet heeft voor de bescherming van het nevelwoud en de quetzal. Hij liep daarbij de grote, machtige houtbedrijven voor de voeten en werd in 1988 vermoord. Zijn strijd is uiteindelijk wel beloond met dit reservaat. Tegenwoordig zien meer mensen het nut van natuurbescherming in en vind je veel privé reservaatjes die samen een corridor vormen naar andere natuurparken in Guatemala.
Ook in de Biotopo del Quetzal vinden we geen quetzal, de nationale vogel van Guatemala die zelfs naamgever van de nationale munt is. Ondanks dat hebben we een prachtige dag met een geweldige wandeling van 3,5 uur in het nevelwoud. Van de enorme boomvarens die er voor ons allemaal hetzelfde uitzien hebben ze maar liefst 12 soorten. We zien prachtige bromelia's, orchideeën, heliconia's en andere kleurige bloemen. Terug bij de ingang zien we nog een prachtige blauwe gaai.

Naar een 'camping'
None

[6-3-2014]

Foto: het bronnenbad.

We lunchen in het restaurant waar Lionel een afspraak heeft. Bij het restaurant hoort ook weer een privé reservaat en daar zijn de watervallen waar we heen zouden gaan. Het pad daar naartoe is nu te slecht, dus geen watervallen.
We gaan wel langs bij een terrein waar ze bronbaden hebben. Ook hier kan je tafels huren, zwemmen en zelfs met een bootje varen. Ze hebben een paar hutjes om te overnachten en een terreintje waar ‘camping’ bij staat. Op ons komt het allemaal wat primitief over. De tafels bestaan uit een poot van autobanden die gefixeerd zijn met beton en een tafelblad van beton. De banken zijn ook van beton met wat tegels er op. Het bronnenbad is een kale, rechthoekige bak met veel bladeren en een natuurlijke vloer van keien. De terrassen op de heuvel zijn afgezet met autobanden, maar staan wel weer vol mooie, bloeiende planten. Het speeltuintje bestaat uit een verveloze wip en glijbaan. Kortom geen vier-sterren plek, maar eigenlijk is er helemaal niets mis mee. Je komt het alleen in het westen zo niet tegen.

Maya verzameling
None

[6-3-2014]

Foto: Lycaste skinneri alba (monja blanca, white nun orchid), een bij het bronnenbad gekweekte orchidee en de nationale bloem van Guatemala.

De eigenaar heeft een kast met een bijzondere Maya verzameling. Bij het terrein ligt een heuvel en bij die heuvel zijn beeldjes, restanten van kruiken, maskers en andere Maya attributen gevonden. Het allermooiste is een beeldje van een vrouw gemaakt uit een stalagmiet. De vrouw houdt met haar handen de mand op haar hoofd vast en draagt een grote ketting. Aan de achterkant van het beeldje zie je de ketting in haar nek doorlopen.

Palmbladeren vlechten voor een dak
foto-serie uitstapje [1/14]
Vreemde witte bloem
foto-serie uitstapje [2/14]
Een Phytolacca soort (karmozijnbes)
foto-serie uitstapje [3/14]
Een Phytolacca soort (karmozijnbes)
foto-serie uitstapje [4/14]
Spotted woodcreeper (gevlekte muisspecht)
foto-serie uitstapje [5/14]
Spotted woodcreeper (gevlekte muisspecht)
foto-serie uitstapje [6/14]
Bloem tijdens de wandeling in Biotopo Mario Dary Rivera
foto-serie uitstapje [7/14]
Uitzicht over de bergen in het Biotopo Mario Dary Rivera
foto-serie uitstapje [8/14]
Bloem tijdens de wandeling in Biotopo Mario Dary Rivera
foto-serie uitstapje [9/14]
Bloem tijdens de wandeling in Biotopo Mario Dary Rivera
foto-serie uitstapje [10/14]
Unicoloured jay (leiblauwe gaai)
foto-serie uitstapje [11/14]
Unicoloured jay (leiblauwe gaai)
foto-serie uitstapje [12/14]
Boom bij bronnenbad
foto-serie uitstapje [13/14]
Orchidee bij bronnenbad
foto-serie uitstapje [14/14]
naar volgende pagina:
volgende: terug in Cobán