Costa Rica > Dominical, M. Antonio, Carara > naar Manuel Antonio
Park blijkt dicht!
None

[2-2-2014]

Foto: kerk in Quepos.

Om 1 uur worden we opgehaald voor de korte rit naar Manuel Antonio. Daar worden we door Jonathan, de uitermate vriendelijke receptionist, ontvangen. Het eerste wat hij ons vertelt, is dat Manuel Antonio Park op maandag gesloten is. We vallen van ons stoel van verbazing. Daarvoor zijn we nou juist hier! Hij houdt een lang verhaal over alle pogingen om het park op maandag open te krijgen, maar morgen is het park dicht. Tsja, wat nu te doen. Ons oorspronkelijke reisschema was als volgt. Maandag: vrije dag voor bezoek aan Manuel Antonio NP. Dinsdag: pick-up 9.00 uur, transfer naar Monteverde met onderweg bezoek aan Carara NP.
We gaan eerst maar eens met Swiss Travel, de agent voor Costa Rica, bellen. Ze reageren erg lauw en de knurft zegt ook nog dat hij niet wist dat we naar het park wilden. Ik vraag hem waarom hij dan dacht dat we gekomen waren. Het voorstel van Swiss Travel wijzen we direct af. Ze willen ons dinsdag én Manuel Antonio NP én Carara NP laten doen. Dat past niet op een dag en wat moeten we dan morgen doen? De hotelkamer met koelkast, koffie, magnetron (?), airco en balkon is mooi, maar voor een hele dag toch te saai.
Ons voorstel is veel beter en simpel: maandag brengen ze ons naar Carara NP en verzorgen daar een tour. Dinsdag kunnen we dan alsnog naar Manuel Antonio en na terugkomst direct door naar Monteverde. Swiss Travel houdt de boot af. Dat kunnen ze niet beslissen zonder onze Nederlandse agent. Lijkt mij niet ons probleem. Er is een fout gemaakt en die moet hersteld. Ik geef hem een uur de tijd om de zaak op te lossen en dan wil ik antwoord.  Natuurlijk belt niemand terug. We sturen een mail naar Avila (reisagent in Nederland), maar ja het is inmiddels wel zondagavond 10 uur in Nederland. Na vijf kwartier bellen we opnieuw naar Swiss Travel en er is zowaar een opening. Ze hebben met Avila gebeld en gaan proberen voor morgen een tour naar Carara te regelen, maar dat is op zondag (en verkiezingsdag) niet gemakkelijk. Ik vraag wanneer hij meer weet. Dat kan hij niet zeggen, maar we kunnen gerust uitgaan, dan geeft hij het door aan het hotel. We gaan twee uurtjes naar het dichtstbijzijnde dorp Quepos, maar bij terugkomst is er nog geen snipper nieuws. Om half zes bellen we voor de derde keer naar Swiss Travel. De telefoon wordt niet opgenomen. Uiteindelijk proberen we het na vijf minuten vergeefs bellen via de 'operator'. Nu komen we wel door. En zowaar: er is positief nieuws. Morgen vertrekken we met gids om 6.30 naar Carara Park en dinsdag stellen ze de pick-up uit. We gaan gelijk terug naar Jonathan die voor ons voor dinsdag een tour naar Manuel Antonio regelt. Hij is wel reuze bezorgd over morgen, want het ontbijt is pas vanaf 7 uur, dus dat missen we dan. Maar hij gaat met de keuken bellen of ze iets voor ons kunnen regelen. Voor de vierde keer bellen we met Swiss Travel om de vertrektijd van dinsdag af te stemmen. De telefoon gaat meteen opnieuw. Jonathan: over een kwartiertje komt iemand fruit, cereals en yoghurt brengen voor morgenochtend. We kunnen er dan zelf een kopje koffie bij zetten. Jonathan is altijd lang van stof, maar een schat! Hij heeft zo zijn best gedaan voor ons. 's Maandags is er direct mail van Avila om te melden dat ze met Swiss Travel overlegd hebben en dat ons voorstel geregeld wordt. Zo komt alles weer helemaal goed.

Voorzieningen voor de luiaard
None

[2-2-2014]

Op zondag in Manuel Antonio lopen we na het tweede gesprek met Swiss Travel nog even naar het nabij gelegen dorp. Het deel van het dorp waar wij zitten is vrij langgerekt en ligt langs een drukke weg met aan beide zijden de jungle. Voor dieren en zeker voor de trage luiaards is zo'n weg een enorme hindernis. Over de weg zijn op veel plaatsen blauwe touwen gespannen die in de bomen vastgeknoopt zijn. Zo kan de luiaard veilig, hoog boven de weg over zijn eigen blauwe zebrapad de weg oversteken. We hopen er een te zien die dat doet, maar dat lukt niet vandaag.

luiaard-oversteek 2
None
Het blauwe koord boven de weg
Verkiezingsclown in Quepos
None

[2-2-2014]

Het is vandaag verkiezingsdag en dat is goed te merken. De gymnastiekzaal is omgebouwd tot stemlokaal en de straat ervoor is afgezet. Veel mensen zitten te wachten tot ze mogen stemmen. Voor het stemlokaal staan verkiezingskraampjes; de partijen proberen nog de laatste twijfelaars voor zich te winnen. Kosten noch moeite zijn gespaard en de in partijkleuren gestoken verkiezingsclown komt zelfs ons de hand schudden.
De volgende dag horen we dat de huidige regeringspartij (centrum-rechts) als tweede is geëindigd en dat een wat linksere partij gewonnen heeft. Omdat de winnende partij niet de benodigde 40% heeft behaald, komt er op 6 april een tweede ronde tussen nr. 1 en 2. De winnende linkse partij gooit hoge ogen, omdat de meeste andere partijen dan die partij steunen.

naar volgende pagina:
volgende: Carara NP