Sri Lanka in vogelvlucht > Zuid Sri Lanka > Yala en Tissa
Van Ella naar Yala

[20 februari 2019]

Van Ella naar Yala

We laten Ella en de bergen achter ons af en dalen weer af naar de hitte op zeeniveau om naar Tissamaharama te gaan. Van daaruit gaan we naar Yala Nationaal Park. In Tissamaharama verblijven we in het Hibiscus Garden Hotel waar een mooie grote tuin bij is vol vogels.


Yatalaya dagoba in Tissamaharama (Sri Lanka)

Yatalaya dagoba in Tissamaharama


Purperstuithoningzuiger (Purple-rumped sunbird) bij Hibiscus Garden Hotel in Tissamaharama (Sri Lanka)

Purperstuithoningzuiger (Purple-rumped sunbird) bij Hibiscus Garden Hotel in Tissamaharama


Roodbuikbuulbuul (Red-vented bulbul) bij Hibiscus Garden Hotel in Tissamaharama (Sri Lanka)

Roodbuikbuulbuul (Red-vented bulbul) bij Hibiscus Garden Hotel in Tissamaharama


Yala

[20 februari 2019]

Yala

Yala Nationaal Park is het meest bezochte en op een na grootste nationale park van Sri Lanka. Het park is vooral bekend vanwege de zoogdieren. In Yala komen diverse ecosystemen voor, variërend van vochtig moessonbos tot zoetwater en mariene wetlands. In het gedeelte waar wij zijn, bestaat de begroeiing vooral uit open bos en savanne-achtige graslanden met lage struiken. Het park ligt in de droge semi-aride klimaatzone en de meeste regen valt tijdens de noordoost moesson. Na de moesson is er water in overvloed, maar tijdens het droge seizoen zijn de diverse tanks, waterpoelen en lagunes, belangrijk als waterbronnen voor olifanten, waterbuffels en alle andere dieren.

Vooraf hadden we zo onze twijfels over Yala park vanwege de negatieve verhalen die we van diverse kanten gehoord hadden. Per dag mogen 500 jeepjes het park in, zodat je steeds in file rijdt, de jeepjes jagen de dieren op en als er wat te zien is, staan er zoveel jeepjes tegelijk dat het niet leuk meer is. We hadden ons geen zorgen hoeven maken. Misschien komt het omdat wij een middagsafari hebben, maar we hebben echt geen last van de drukte. Natuurlijk zijn we niet de enigen hier en kom je geregeld een ander jeepje tegen, maar net als in Wilpattu verspreiden de jeepjes zich in het park. Onze chauffeur heeft totaal geen haast, jaagt echt niets of niemand op en we zien echt prachtige dingen. De ‘grote’ zoogdieren als olifant, luipaard en beer, zien we niet, maar we zien wel veel herten, wilde zwijnen, grote krokodillen en dankzij onze nieuwe vogelgids Rabbie, ook de fraaiste vogels. Zagen we bij Wilpattu hoe meneer Pauw zijn best deed, terwijl mevrouw Pauw er volledig koud onder bleef, hier zien we een dame die duidelijk voor de mannelijke charmes gevallen is en nu druk doende is om drie kleine, onverzadigbare pauwenmondjes te vullen. Het park ligt aan de Indische Oceaan en is ernstig getroffen door de 2004 tsunami. Aan de kust zien we nog de fundamenten van een hotel dat een flink eind van zee af, volledig door de tsunami is vernietigd met veel doden als gevolg.


Bonte ijsvogel (Pied kingfisher) in Yala NP (Sri Lanka)

Bonte ijsvogel (Pied kingfisher)


Kleine groene bijeneter (Green bee-eater) in Yala NP (Sri Lanka)

Kleine groene bijeneter (Green bee-eater)


Malabarneushoornvogel (Malabar pied hornbill) in Yala NP (Sri Lanka)

Malabarneushoornvogel (Malabar pied hornbill)


Stern in Yala NP (Sri Lanka)

Stern


Ruddy mongoose (Herpestes smithii) in Yala NP (Sri Lanka)

Ruddy mongoose (Herpestes smithii)