Sri Lanka in vogelvlucht > Zuid Sri Lanka > Tissa wetlands en Bundala
Tissa Wetlands

[21 februari 2019]

Tissa Wetlands

Tissamaharama ligt vlak bij de Tissa wetlands en bij Bundala Nationaal Park en daar gaan we vandaag heen. Bij Bundala gaan we vogels kijken met een gids, maar bij de Tissa Wetlands wandelen we samen rond.


Tissa Wetlands (Sri Lanka)

Tissa Wetlands


Smyrna-ijsvogels (White-throated kingfisher) bij Tissa Wetlands (Sri Lanka)

Smyrna-ijsvogels (White-throated kingfisher)


Pheasant-tailed jacana (Waterfazant) bij Tissa Wetlands (Sri Lanka)

Pheasant-tailed jacana (Waterfazant)


Chinese spoorkoekoek (Greater Coucal) bij Tissa Wetlands (Sri Lanka)

Chinese spoorkoekoek (Greater Coucal)


Bundala National Park

[21 februari 2019]

Bundala National Park

Bundala National Park is het broertje van Yala, maar dan veel minder bekend en minder bezocht. Het spotten van grotere dieren is in Bundala moeilijker, maar Bundala is een paradijs als je van vogels houdt, zeker in deze tijd nu er wintergasten op bezoek zijn. Bij de toegang stapt parkranger Rankhe in, die alle vreselijk op elkaar lijkende steltlopers – die je hier goed dichtbij kan zien – uit elkaar kan houden. We rijden over smalle dijkjes tussen het water door en genieten hier echt. Naast vogels zien we ook veel aapjes en grote krokodillen met hun bek wijd open.

De hoofdprijs gaat vandaag naar de visarend die met een net gevangen vliegende vis in zijn poten overvliegt en die in een boom op gaat zitten peuzelen. Maar ook de stern die een reusachtige vis gevangen heeft en net voor ons op het pad hopeloos met de de veel te grote vis zit te stumperen, verdient een prijs. Hij probeert de te dikke vis door te slikken, maar dat past echt niet. Hij laat hem los, pikt erin – hij lijkt lekker te smaken – maar krijgt er totaal geen vat op. Opnieuw probeert hij hem door te slikken, maar aangezien vis niet kleiner is geworden en zijn bek niet groter, blijft het resultaat teleurstellend voor de stern. Na een poging of vijf geeft hij op. Hij gooit de vis opnieuw op de grond en vliegt weg. Eervolle vermelding gaat naar de twee schildpadden. Aan de handelingen te zien probeert een mannetje te paren met een vrouwtje dat rustig blijft liggen. Manlief lijkt nog niet echt ingevoerd te zijn, want hij beklimt het vrouwtje vanaf de zijkant. Omdat dit niet oplevert wat hij verwacht, zakt hij weer af om het aan de andere zijkant opnieuw te proberen. Als hij bijna boven is, wordt de gestapelde schildpad topzwaar, kantelt en gezamenlijk tuimelen de schildpadden met een plons in het water. Zo grappig om te zien.


Indische nimmerzat en lepelaar in Bundala NP (Sri Lanka)

Indische nimmerzat en lepelaar


Bundala NP (Sri Lanka)

Bundala NP


Moeraskrokodil (Mugger crocodile) in Bundala NP (Sri Lanka)

Moeraskrokodil (Mugger crocodile)


Visarend (Osprey) met een gevangen vliegende vis in Bundala NP

Visarend (Osprey) met een gevangen vliegende vis


Grote griel (Great stone-curlew) in Bundala NP (Sri Lanka)

Grote griel (Great stone-curlew)


Lachstern (Gull-billed tern) met te grote vis in bek (Bundala NP, Sri Lanka)

Lachstern (Gull-billed tern)


naar volgende pagina:
volgende: Udawalawe