Sri Lanka in vogelvlucht > Zuid Sri Lanka > Sinharaja Forest Reserve
Jansen's Bungalow en omgeving

[23 en 25 februari 2019]

Jansen's Bungalow en omgeving

Via een mooie weg die door het zuidelijk deel van het Sri Lankaanse berggebied slingert, rijden we van Udawalawe naar Sinharaja. Onderweg hebben we ontzettend veel geluk. We zien een Indische zwarte arend (black eagle) die laag overvliegt. Hij duikt verderop een bosje in en daar lopen we voorzichtig naar toe. Voordat we er zijn, duikt de enorme arend weer op uit de bosjes met een net gevangen muis in zijn klauwen waarmee hij langzaam cirkelend weer opstijgt en uit zicht verdwijnt. We hebben zo’n geluk met deze arend. Alle vogelgidsen zeggen dat het een zeldzame en zeer moeilijk te spotten vogel is en wij zien hem nu al voor de derde keer en dan ook nog terwijl hij een prooi uit de bosjes plukt.

In Sinharaja zitten we op een heerlijke rustige plek (Jansen's Bungalow) met uitzicht op het Sinharaja park bij een zijdal met beneden een vriendelijk riviertje. We zijn hier om naar het Sinharaja Forest Reserve te gaan.


Theeplukster onderweg naar Sinharaja (Sri Lanka)

Theeplukster onderweg naar Sinharaja


Indische zwarte arend (Black eagle) met zojuist gevangen muis onderweg naar Sinharaja (Sri Lanka)

Indische zwarte arend (Black eagle) met zojuist gevangen muis


Jansen's Bungalow bij Sinharaja (Sri Lanka)

Jansen's Bungalow


Het riviertje bij Jansen's Bungalow bij Sinharaja (Sri Lanka)

Het riviertje bij Jansen's Bungalow


Uitzicht op Sinharaja vanuit Jansen's Bungalow bij Sinharaja (Sri Lanka)

Uitzicht op Sinharaja vanuit Jansen's Bungalow


Geplukte thee wordt afgevoerd bij Sinharaja (Sri Lanka)

Geplukte thee wordt afgevoerd


Volle dag vogels kijken in Sinharaja

[24 februari 2019]

Volle dag vogels kijken in Sinharaja

Sinharaja Forest Reserve is een nationaal park en een biodiversiteit hotspot. Het is van internationaal belang en staat op de werelderfgoedlijst. Het is een van de laatste plekken in het land met levensvatbaar primair tropisch regenwoud. Het heuvelachtige laagland regenwoud is gespaard gebleven van commerciële houtkap door de ontoegankelijkheid. Het reserve is niet extreem groot (7.648 ha), maar herbergt een schat aan endemische soorten, bomen, insecten, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. De hoogte varieert tussen 300 en 1.170 m en er valt veel regen. Het is een dicht bos met hoge bomen van 35-40 m hoog, met daaronder een struiklaag en een kruidlaag en voor vogelaars die goed kunnen zoeken een waar vogelparadijs.

We gaan hier twee dagen op stap. De eerste dag met onze vogelvriend Vimukthi en parkgids Sunil. Een beter koppel hadden we niet kunnen hebben. Vimukthi weet en ziet alles en Sunil werkt al 26 jaar in het park en weet van sommige vogels precies waar hij ze kan vinden. We beginnen met een gemene steile klim omhoog. We denken dat het is om snel in het mooie gebied te zijn, maar de normale weg is in onderhoud en daarom hebben we nu dit steile alternatief. Al voordat we aan de klim beginnen, hebben we de eerste vogel al gezien en als we boven zijn en verder klimmen en wandelen, zien we er nog meer. De hele dag toveren Vimukthi en Sunil vanaf de meest verborgen plekjes de meest fantastische vogels te voorschijn en we zien zoveel nieuwe soorten vandaag. Toppers zijn de Sri Lanka blue magpie (blauwe kitta, een prachtige blauw bruine ekster) en de red-faced malkoha (roodwangmalkoha, een joekel van een vogel met een enorme rode wangvlek en lange staart) die allebei alleen in Sri Lanka voorkomen en allebei vooral hier te vinden zijn. Maar Sunil vindt meer. Hij kruipt een zijpaadje in en diep beneden bij het water mogen we ons om beurten door een dicht lianendek wurmen en dan zien we zo’n schattig paartje Sri Lanka frogmouth (Ceylonkikkerbek, een verwant van de nachtzwaluw met een ongelofelijk brede bek om ‘s nachts insecten te kunnen vangen). Ze zitten saampjes te dutten in een laag struikje bij het water om straks als het donker is fit en uitgeslapen aan een nieuwe nacht hard werken te beginnen. Ze zijn zo aandoenlijk. Helaas moeten we aan het eind van de dag afscheid nemen van Vimukthi. Dit was onze laatste excursiedag met hem. Als aandenken tekent hij een vogeltje in mijn opschrijfboekje.


Hanging parrot en Roodbuikbuulbuul (Red-vented bulbul) in Sinharaja (Sri Lanka)

Hanging parrot en Roodbuikbuulbuul (Red-vented bulbul)


Green forest lizard in Sinharaja (Sri Lanka)

Green forest lizard


Smaragdparkiet (Layard's parakeet) in Sinharaja (Sri Lanka)

Smaragdparkiet (Layard’s parakeet)


Lierkopagame (Hump-nosed Lizard) in Sinharaja (Sri Lanka)

Lierkopagame (Hump-nosed Lizard)


Roodwangmalkoha (Red-faced malkoha) in Sinharaja (Sri Lanka)

Roodwangmalkoha (Red-faced malkoha)


Paartje Ceylonkikkerbek (Sri Lanka frogmouth) in Sinharaja (Sri Lanka)

Paartje Ceylonkikkerbek (Sri Lanka frogmouth)


Paartje Ceylonkikkerbek (Sri Lanka frogmouth) in Sinharaja (Sri Lanka)

Blauwe kitta (Sri Lanka blue magpie)


Nog een ochtend vogels kijken in Sinharaja

[25 februari 2019]

Nog een ochtend vogels kijken in Sinharaja

De tweede dag in Sinharaja gaan we alleen met Sunil op stap en alhoewel we weer een heerlijke tijd hebben in het mooie park is het vandaag compleet anders dan gisteren. Vielen gisteren de vogels zo ongeveer uit de boom, nu moet Sunil speuren om vogels te vinden en is de oogst schaars. Waarschijnlijk speelt het weer – het is vandaag meer betrokken en neigt naar regen – een rol, maar niemand weet precies de reden. We zien wel een familie aap die een hoog opgelopen familievete uitvecht. Ze raggen door de bossen en we krijgen een regen van blaadjes op ons hoofd, niet veel later gevolgd door iets andere regen afkomstig van een nerveus geworden aap. We kunnen nog net op tijd opzij stappen.

In Sinharaja vind je het natte altijdgroene bos. Dat klinkt vriendelijk, maar wie zijn er dol op dit bos? De bloedzuigers. Dus alle dagen hier lopen we met de boedzuigersokken. Ik kom er goed vanaf, maar een van de dagen zijn Rik’s sok en broek weer rood gekleurd. Als Rik de sokken uitschudt, valt er een tonnetjeronde volgevreten bloedzuiger uit die te dronken is van al het heerlijke bloed om enige tegenactie te ondernemen als we hem uit de kamer verwijderen.


Indruk van het Sinharaja Forest Reserve (Sri Lanka)

Indruk van het Sinharaja Forest Reserve


Ceylonhoen (Sri Lankan junglefowl) in Sinharaja (Sri Lanka)

Ceylonhoen (Sri Lankan junglefowl)


naar volgende pagina:
volgende: Kanneliya Rainforest