Sri Lanka in vogelvlucht > Centraal Sri Lanka > Minneriya en Polonnaruwa
Minneriya National Park

[9 februari 2019]

Minneriya National Park

Zijn we gisteren al vroeg begonnen, vandaag vertrekken we om kwart voor zes om met Sanjaya naar Minneriya National Park te gaan. Vanaf 1938 was Minneriya een wildlife sanctuary en in 1997 heeft het de status van nationaal park gekregen om zowel het historisch belangrijke waterreservoir (aangelegd jn de 3e eeuw v.C.) als de natuur te beschermen. Het park van 8.890 ha is in het droge seizoen (rond augustus) een toevluchtsoord voor de olifanten uit de verre omgeving. Ook dit park ligt – net als Wilpattu – in de droge zone, maar naast bladverliezend loofbos zijn hier ook grote stukken met meer open vegetatie en stukken met een door olifanten erg geliefd dichte en hoge gras vegetatie.

Het is een mooi en rustig park en Sanjaya vindt weer veel voor ons. Tot ons genoegen zien we ook tot twee keer toe een groepje grazende olifanten. De eerste groep loopt langzaam gras etend aan ons voorbij; naast de vrouwtjes lopen twee kleine olifantjes mee. Bij een rots met uitzichttoren mogen we even uit de truck en vanaf de toren zien we opnieuw een groep olifanten. Op de terugweg komen we een tegenligger tegen. Een grote olifantenman komt ons tegemoet op het pad. Hij kijkt wel naar ons maar loopt rustig verder en slaat dan van de weg af de begroeiing in. Had deze man wel slagtanden, Sanjaya vertelt dat opmerkelijk weinig olifantenmannen in Sri Lanka slagtanden hebben. Ze vermoeden dat de populatie olifanten die ooit Sri Lanka bevolkte een hoog percentage mannen zonder slagtanden had en dat die eigenschap zich verder uitgebreid heeft. In een tijd waarin er nog veel illegale handel in ivoor is, is dat helemaal geen gek idee.


Minneriya National Park in de vroege ochtend (Sri Lanka)

Minneriya in de vroege ochtend


Nevel in Minneriya National Park (Sri Lanka)

Nevelig Minneriya


Indische kuifarend (Changeable hawk eagle) in Minneriya National Park (Sri Lanka)

Indische kuifarend (Changeable hawk eagle)


Olifantenman in Minneriya National Park (Sri Lanka)

Tegenligger


Leeg medicijnkastje in Minneriya National Park (Sri Lanka)

Dit stelt ons gerust


Polonnaruwa

[9 februari 2019]

Polonnaruwa

Vanuit Minnerya rijden we verder naar Polonnaruwa, de tweede hoofdstad van Sri Lanka. Eind 10e, begin 11e eeuw vielen de Chola het land binnen en verdreven de koningen uit Anuradhapura. De Chola’s verplaatsten de hoofdstad naar Polonnaruwa omdat die plaats beter te beschermen was tegen boze invasies, daar de meest vruchtbare landbouwgrond was en er minder muggen waren. Koning Vijayabahu I (koning van 1055-1110) slaagde erin de Chola te verdrijven en zo werd Polonnaruwa de tweede hoofdstad van het rijk. Onder Parakramabahu (koning van 1153-1186) beleefde Polonnaruwa zijn Gouden Eeuw. Handel en landbouw floreerden en de koning stond er op dat er geen druppel water verspild werd. Irrigatiesystemen die veel geavanceerder waren dan die in Anuradhapura werden aangelegd en deze systemen voorzien nog steeds de omliggende rijstvelden van water tijdens de verzengende hitte van het droge seizoen in het oosten van het land.

In Polonnaruwa zijn veel ruïnes te zien en we weten gelijk dat we nu – op het drukst en het heetst van de dag – bij een van de toeristische hoogtepunten zijn. Opvallend is het hoge percentage in grote groepen reizende Nederlanders. Meestal pik je Nederlanders er zo uit, maar als we opvangen ‘Je verwacht toch dat je van al die curries wel goed af kan gaan’, weten we het zeker. Net als in Anuradhapura is er in Polonnaruwa veel meer te zien dan in de brief past, dus ik beperk me tot de Gal Vihara, een enorme rotstempel met vier kolossale uit graniet gehouwen Boeddhabeelden. De 7 meter hoge staande Boeddha is het meest aanwezig en wordt gezien als het mooiste beeld. Daarlangs zie je de 14 meter lange liggende Boeddha en het geheel wordt geflankeerd door twee zittende Boeddha’s. De apen in Polonnaruwa zijn razend brutaal. Kraampjes bij de ingang verkopen kokosnoten en we zien hoe een aap bij een vrouw de kokosnoot zo uit haar handen gritst. Als ik bij Gal Vihara de vieze tempelsokken weer verruil voor de schoenen en ze in hun plastic zakje achter mijn rug in mijn rugzakje probeer te stoppen, omklemmen opeens twee kleine handjes heel stevig mijn hand in een poging het zakje af te pakken. Niet dat de aap altijd al tempelsokken had willen hebben, maar normaal gesproken zitten in plastic zakjes heel wat lekkerdere dingen dan smerige tempelsokken.


Ruïne in Polonnaruwa (Sri Lanka)

Een van de vele ruïnes


Vatadage in Polonnaruwa (Sri Lanka)

Vatadage


Boeddhabeeld in de Vatadage in Polonnaruwa (Sri Lanka)

Boeddhabeeld in de Vatadage


Aap met gestolen kokosnoot bij de Gal Vihara in Polonnaruwa (Sri Lanka)

Aap met gestolen kokosnoot bij de Gal Vihara


Liggende Boeddha bij de Gal Vihara in Polonnaruwa (Sri Lanka)

Liggende Boeddha bij de Gal Vihara