Sri Lanka in vogelvlucht > Centraal Sri Lanka > Sigiriya Bird Sanctuary en Kaudulla
Sigiriya Bird Sanctuary

[10 februari 2019]

Sigiriya Bird Sanctuary

We hebben in overleg met Sanjaya en J. het programma omgegooid. Op ons programma stond behalve de Sigiriya rots ook nog de beklimming van de Pidurangala rots, het minder bekende broertje van Sigiriya. Die is lastiger te beklimmen dan Sigiriya, bovendien ontbreken er leuningen en hekken langs het steile pad en de bewegwijzering ontbreekt ten dele, zodat je gemakkelijk verdwaalt. Dat lijkt niet de meest geëigende plek voor een duo met flinke hoogtevrees (Rik) en een totaal afwezig gevoel voor richting (Lydia). Want de reisgids mag dan geruststellend schrijven dat je als je verdwaald bent ‘er altijd wel weer uitkomt’, maar dan kennen ze mij nog niet. We skippen dus Pidurangala en gaan naar het Kaudula natuurpark.

Voordat we daar heen gaan, gaan we eerst – weer in alle vroegte – naar het Sigiriya Bird Sanctuary om vogels te kijken. Bij natuurparken verwacht je rust en stilte, maar hier lopen we een groot stuk langs een drukke weg, terwijl we genoeg vogels zien. Aan een kant van de weg is een draadhek dat onder stroom staat om de olifanten tegen te houden. Olifanten zijn intelligente dieren, dus weten ze dat ze bij een stroomdraad weg moeten blijven. Hun oplossing is krachtdadig en vernuftig. Ze hebben gewoon de paal waar het schrikdraad aan vastzit uit de grond getrokken, zodat het hek nu op de grond ligt en je er overheen kan stappen. Na een poosje slaan we een klein onverhard paadje in en we veronderstellen dat we nu over het bospad verder gaan, maar na een klein stukje gaan we terug. Te gevaarlijk met de olifanten. Via een veel rustigere zijweg komen we uit bij de achteringang van de Sigiriya rots die 24 uur per dag bewaakt wordt, zodat geen onverlaat het heiligdom ongezien binnen kan sluipen. De bewakers slapen ‘s nacht in een klein hutje bovenin de boom. Ze moeten wel uitwijken naar de boomhut, want in de avondschemering kunnen er olifanten ronddwalen. We komen uit bij de Pidurangala rots en bekijken nog even de tempel beneden.


Door een olifant verwijderde paal met schrikdraad bij Sigiriya Bird Sanctuary (Sri Lanka)

Door een olifant verwijderde paal met schrikdraad


Roodkeelbaardvogel  (Crimson-fronted barbet) bij Sigiriya Bird Sanctuary (Sri Lanka)

Roodkeelbaardvogel (Crimson-fronted barbet)


Bij de achteringang van de Sigiriya rots (Sri Lanka)

Bij de achteringang van de Sigiriya rots


Tempel bij de Pidurangala rots (Sri Lanka)

Tempel bij de Pidurangala rots


Kaudulla

[10 februari 2019]

Kaudulla

In Habarana pikt de jeep ons op om naar het Kaudulla park te gaan, Kaudulla en Minneriya lijken veel op elkaar en zijn eigenlijk zusjes. Het is weer een prachtige rit met als hoogtepunt een lange stop bij de grote tank (kunstmatig meer) waar het wemelt van de vogels en waar we tot mijn grote genoegen twee soorten grielen (merkwaardig uitziende vogels met grote ogen en lange poten) vinden. Ook staat er een groep van wel zes painted storks (Indische nimmerzat, een vrolijk gekleurde ooievaar) dichtbij ons. We zijn erg tevreden dat we de iets te uitdagende Pidurangala rots ingeruild hebben tegen dit park. Ze zijn hier voorzichtig met de toeristen.


Indische slangenarend (Crested serpent eagle) in Kaudulla (Sri Lanka)

Indische slangenarend (Crested serpent eagle)


Vliegende Grijze pelikaan (Spot-billed pelican) bij Kaudulla (Sri Lanka)

Grijze pelikaan (Spot-billed pelican)


Indische nimmerzatten (Painted stork) bij Kaudulla (Sri Lanka)

Indische nimmerzatten (Painted stork)


Indische nimmerzat (Painted stork) bij een boom met kwade aalscholvers bij Kaudulla (Sri Lanka)

Indische nimmerzat wordt niet echt verwelkomd door aalscholvers


Grote griel (great stone-curlew of great thick-knee) bij Kaudulla (Sri Lanka)

Grote griel (great stone-curlew of great thick-knee)


naar volgende pagina:
volgende: Dambulla rotstempel