Sri Lanka in vogelvlucht > West en noord Sri Lanka > Kalpitiya via Anawilundawa
Anawilundawa

[30 januari 2019]

Anawilundawa

Na een nachtje Chilaw rijden we verder naar het noorden. We vertrekken vroeg, want voor vandaag staat de eerste vogelexcursie op het programma, in het Anawilundawa wetland. Anawilundawa is een gebied van 1.397 ha dat dicht bij de kust ligt. Het is een uniek waterrijk gebied omdat er zowel zout, brak als zoet waterplassen zijn. Er zijn grote door mensen aangelegde watertanks die je je ongeveer voor moet stellen als de Vinkeveense Plassen. Het gebied is erg in trek bij vogels, zowel bij vogels die er het hele jaar verblijven en nestelen, maar ook bij trekvogels die er in deze tijd van het jaar graag een vorkje meeprikken. Daarom gaan wij hier met een vogelgids, Vimoekti, heen. Hij ziet heel veel en laat ons veel zien en we zien niet alleen allerlei soorten reigers, ooievaars en andere watervogels, maar ook prachtige roofvogels. Daarnaast zien we ons eerste aapje en de enorme reuzeneekhoorn met een enorme staart. Verder wemelt het er ook van de vlinders, alleen hebben die de onhebbelijke gewoonte om op 2,5 m hoogte over te vliegen, zodat we die niet echt goed kunnen bekijken en Rik ze ook niet op de foto krijgt. We wandelen 3,5 uur en volgens J. (die niet mee was, maar achter ons aangereden is), hebben we wel 7 km gelopen. Onze inschatting blijft steken op hooguit de helft.


Zwartkopwielewaal (Black-hooded Oriole) in Anawilundawa (Sri Lanka)

Zwartkopwielewaal (Black-hooded Oriole)


Dijkje tussen de natte velden in Anawilundawa (Sri Lanka)

Dijkje tussen de natte velden


Reuzeneekhoorn (Ratufa macroura) in Anawilundawa (Sri Lanka)

Reuzeneekhoorn (Ratufa macroura)


Landschap in Anawilundawa (Sri Lanka)

Landschap in Anawilundawa


Indische slangenarend (Crested serpent eagle) in Anawilundawa (Sri Lanka)

Indische slangenarend (Crested serpent eagle)


Kalpitiya

[30 en 31 januari 2019]

Kalpitiya

Na de vogelexcursie in Anawilundawa is onze eindbestemming voor vandaag het Kalpitiya schiereiland. Het schiereiland kent een lange geschiedenis van maritieme handel en smokkelarij. Begin 17e eeuw werd het gekoloniseerd door de Portugezen, later kwam het in handen van de Nederlanders die er een strategisch militair punt en een mariene handelspost van maakten. Tegenwoordig is Kalpitiya beroemd om twee dingen: kite-surfen en dolfijnen- en walvistours. Aangezien we voor de eerste activiteit niet geschikt zijn, gaan we voor de tweede optie. We logeren op een heel rustige plek met huisjes van vooral natuurlijk materiaal en met een buiten wc en douche.
Na aankomst maken we ‘s middags een ommetje langs een gebiedje met mangrovebegroeiing en langs het strand. Grappig genoeg komen we onderweg veel ezeltjes tegen. Dat zijn verwilderde nazaten van ezeltjes die nog door de Portugezen meegenomen zijn. Vermelding verdienen nog de brommertjes die hier rondrijden met achterop een kleine etalagekast met planken erin, waarin ze een ruime sortering aan broodjes en samosa’s vervoeren. Om hun komst aan te kondigen, laten ze een muziekje horen. Bijna zonder uitzondering brengen ze luid en duidelijk een erbarmelijk valse en hier en daar flink slepende versie van Für Elise ten gehore. Als Beethoven dat toch eens geweten had.

De volgende dag gaan we een dolfijnentocht maken. dat is een grote mislukking (zie het volgende item). Terug bij het hotel is er voor de rest van de dag niet veel meer te doen. We gaan ‘s middags nog even naar de plaats Kalpitiya, maar afgezien van de wat gehavende Nederlandse kerk met Nederlandse graven uit de 16e en 17e eeuw zou ik niet weten wat ik daarover zou moeten schrijven. We hadden heel Kalpitiya beter over kunnen slaan en de tijd voor leukere dingen kunnen benutten. Voor ons naar, maar voor de dolfijnen veel ernstiger.


Landschap bij Kalpitiya (met kitesurfers) (Sri Lanka)

Landschap bij Kalpitiya (met kitesurfers)


Met z'n vieren op de motor bij Kalpitiya (Sri Lanka)

Met z'n vieren op de motor.


Broodverkoop per tuk-tuk in Kalpitiya (Sri Lanka)

De typische manier van broodverkoop


Nederlands graf in Kalpitiya (Sri Lanka)

Nederlands graf in Kalpitiya


Foute dolfijnentocht

[31 januari 2019]

Foute dolfijnentocht

Onze dolfijnentour bij Kalpitiya – je kan hier groepen van 600 – 1000 dolfijnen zien en als je geluk hebt walvissen – is ronduit een groot fiasco. Vooraf hebben we bij Singha – ons reisbureau – geïnformeerd of we met z’n tweeën zouden gaan of met een grote boot, maar gelukkig kregen we als antwoord dat we met z’n tweeën heel rustig samen naar de dolfijnen gingen. Als we net bij Roseanne Resort – onthoud en vermijd die naam – zijn, stopt er een bus met een kleine twintig luidruchtige Chinezen. Om alle problemen voor te zijn, zeggen we tegen de manager dat wij met z’n tweeën een trip hebben, maar hij schudt zijn hoofd ‘one big group’. Mooi niet. J. komt erbij en we leggen hem het probleem uit. Hij onderhandelt met baas Roseanne en na enige tijd is de conclusie dat wij met een eigen boot gaan. We gaan met de Chinezen op pad richting strand waar twee boten al snel volstromen met Chinezen. Valse Roseanne probeert ons nu met de twee overgebleven Chinezen in de laatste boot te stoppen, maar J. laat dat niet gebeuren. Er wordt een andere boot opgepiept en de Chinezen verdwijnen op zee. ‘We moeten vijf minuutjes wachten op een nieuwe boot.’ Meer dan een half uur na vertrek van de Chinezen komt van Sanini Resort een andere boot voor ons. Het mag duidelijk zijn dat iemand een extra zakcentje probeerde te verdienen door ons stiekem onder te brengen bij de Chinezen. Van zulke ‘vergissingen’ houden we niet.

De kustwacht controleert hier de vergunningen van de boten streng wat alleen maar toe te juichen valt. Op die manier kan je de dolfijnen beschermen tegen een te grote toeristendruk. Onze boot heeft natuurlijk geen vergunning en als we net uitgevaren zijn, worden we teruggefloten en pas na een lange uitleg mogen we opnieuw op pad. Om de verloren tijd in te halen, racen we met een noodvaart over zee waarbij we met akelig harde klappen op het water komen. Na een poosje zien we niet alleen de drie Chinezen, maar in totaal wel zo’n acht à negen andere boten. Het eerste groepje van zo’n vier dolfijnen duikt even op uit het water en de boten die allemaal hun motor nog aanhebben, zetten fors in om ze achterna te gaan. De dolfijnen duiken nog een keer op, maar zijn dan al snel opgeschrikt en voor ons gevlucht. We varen verder op zoek naar meer dolfijnen en zien een tweede groepje. Ook nu worden de dolfijnen full speed opgejaagd en even ingesloten tussen een paar boten, maar ook nu zijn ze meteen weer verdwenen. We geven ze groot gelijk. Als alle dolfijnen weggejaagd zijn, gaat even de motor uit. Dan wordt er gestart en keert iedereen weer terug voor de lange terugvaart.

We schamen ons dat we deelnemer zijn aan een dergelijke tour. Geld is de enige drijfveer voor de touroperator en het welzijn van de dolfijnen (en zijn klanten) interesseren hem totaal niet. Binnen twee uur zijn we terug van een uiterst dieronvriendelijke dolfijnentour die alleen om geld draait. Om aan te geven hoe kort we de dolfijnen gezien hebben: Rik heeft één ongerichte foto met een flardje van een vin kunnen schieten en toen was alles al weg. Uiteraard melden we deze slechte tour aan Singha die zijn best heeft gedaan om een goede tour te regelen en aan de lokale agent. Natuurlijk kan een reisbureau niet overal alles controleren, maar zo’n tour hoort niet in het aanbod voor te komen en geschrapt te worden. Mochten we ooit een toezegging* krijgen, zullen we dat zeker hier melden, maar voor nu: niet naar Kalpitiya voor de dolfijnentocht gaan!

* Noot: onze melding is niet erg serieus genomen. Pas als er klachten van meer reizigers komen, zal er door Singha Reizen een nieuwe afweging plaatsvinden. Kortom, er gebeurt niets met onze constatering.


Scharrelaar (Indian Roller) bij Kalpitiya (Sri Lanka)

Scharrelaar (Indian Roller) onderweg naar de dolfijnentour


Een foute dolfijnentocht bij Kalpitiya (Sri Lanka)

De 'waarneming' van de dolfijn.


naar volgende pagina:
volgende: Wilpattu Tree House