Sri Lanka in vogelvlucht > West en noord Sri Lanka > Chilaw
De Sri Munneswaram Devesthan tempel

[29 januari 2019]

De Sri Munneswaram Devesthan tempel

Terug van de fietstocht door Negombo gaan we met J. op pad naar Chilaw. Onze chauffeur is een erg aardige man en van uitermate goede wil, maar zijn Engels is beperkt en we moeten erg ons best doen om elkaar te begrijpen. Begon het gisteren al merkwaardig met het feit dat hij niet wist dat we met z’n tweeën waren en hoe lang we gingen, ook vandaag verloopt de communicatie nog niet vlekkeloos. Onderweg vraagt hij of we honger hebben. Aangezien dat wel meevalt, leggen we uit dat we niet heel erge honger hebben, maar het goed vinden om te stoppen voor de lunch. Dat blijkt te moeilijk, want opeens staan we bij de Sri Munneswaram Devesthan tempel die voor vandaag op het programma staat. Als wij dan vragen naar de lunch is J. heel verbaasd dat we toch lunch willen, terwijl wij niet beter wisten dan dat we zouden gaan lunchen. We moeten gewoon in kortere, eenduidige zinnen praten en dan komt het allemaal wel goed.

De Sri Munneswaram Devesthan tempel in de buurt van Chilaw is een van de beroemdste hindoetempels van Sri Lanka en erg de moeite waard. Hij bestaat als het ware uit een omloop om de centrale tempel heen. Overal staan meer dan mensgrote beelden en rondom staan de grote prachtig bewerkte karren die tijdens optochten heiligdommen uit de tempel of offers vervoeren. Het middengedeelte is het meest heilige deel en een soort hindoe-dominee prevelt wat en zwaait met een standaard met iets brandends erop en alle mensen (ook J. die volgens eigen zeggen boeddhist is) proberen met hun hand de rook op te vangen. Daarna zegent hij de aanwezigen met een soort asveeg op hun voorhoofd. Je kan ook grote offerschalen kopen met watermeloen, jackfruit, banaan en ander fruit. Na het zegenen wordt het fruit uitgedeeld aan de liefhebbers. De grootste liefhebbers zijn een stel koeien die geduldig staan te wachten tot iemand ze de lekkernijen aanreikt. J. heeft gevraagd of wij ook wilden offeren maar dat hebben we maar afgeslagen.


Hindoe-priester in de Sri Munneswaram Devesthan tempel bij Chilaw (Sri Lanka)

Hindoe-priester


Witte goparam bij de Sri Munneswaram Devesthan tempel bij Chilaw (Sri Lanka)

Witte goparam


Mooie tempelkar in de Sri Munneswaram Devesthan tempel bij Chilaw (Sri Lanka)

Let op wat de middelste figuur vasthoudt


Fruitoffers bij de Sri Munneswaram Devesthan tempel bij Chilaw (Sri Lanka)

Fruitoffers


Hotel bij de kust

[29 januari 2019]

Hotel bij de kust

Vanaf de Sri Munneswaram Devesthan tempel zijn we na een korte rit in Chilaw waar we overnachten in een hotel dat dichtbij zee ligt. We maken een leuke wandeling langs de kust waar we veel vissers aan het werk zien met hun netten, hun boot of op het water. Langs de kust zien we veel leegstaande, half afgebroken huizen en ook veel weer opgeknapte huizen. Dat is het gevolg van de 2004 tsunami die ook hier veel schade heeft aangericht.

We zitten dit keer in een luxe resort met uitermate vriendelijk personeel waar verder veel niet klopt. Uit de kraan komt nauwelijks water, uit de douche wel, maar die blijft koud. Omdat we hier maar één nacht blijven, besluiten we dat maar voor lief te nemen. Als we het licht aandoen, komen we terug op dat besluit. We hebben maar liefst zes moderne led-lampen, maar vier knipperen alsof we in de disco zijn en houden dat ook na het opstarten vol. Housekeeping komt poolshoogte nemen en kijkt vol belangstelling naar de lampen in de hoop dat het knipperen spontaan stopt. Ze gaan de elektriciteit controleren. Na een half uur blijkt dat de elektriciteit zich goed voelt en komt housekeeping opnieuw belangstellend kijken naar de nog steeds knipperende lampen. Uiteindelijk stellen ze voor dat we naar een andere kamer gaan. Dat verhelpt niet alleen het geknipper, er komt nu ook water uit de kraan en Rik heeft nu een warme douche. Helaas is de douchepret van korte duur want de volgende ochtend hebben we allebei een koude douche. Overigens hebben ze er heerlijk eten.


Palmen op het strand bij Chilaw (Sri Lanka)

Palmen op het strand bij Chilaw


Spookkrab op het strand bij Chilaw (Sri Lanka)

Spookkrab op het strand bij Chilaw


Verwoest huis (door tsunami?) bij Chilaw (Sri Lanka)

Verwoest huis (door tsunami?)


Zwembad van het Carolina Beach Hotel bij Chilaw (Sri Lanka)

Zwembad van het Carolina Beach Hotel bij Chilaw