Sri Lanka in vogelvlucht > West en noord Sri Lanka > fietstocht in Negombo
Excursie per fiets door Negombo

[29 januari 2019]

Excursie per fiets door Negombo

Vanochtend maken we een excursie op de fiets door Negombo. Samen met gids Tjamoeti (fonetisch) begeven we ons in het drukke links rijdende ongeregelde verkeer van bussen, vrachtauto’s, personenauto’s, brommers die overal vandaan komen, tuk-tuks die altijd haast hebben, andere fietsers en wandelaars. Prima manier om zo op de fiets alle bezienswaardigheden af te gaan en Tjamoeti past echt goed op ons. Over de stops bij tempels, kerken en de vismarkt zijn aparte pagina's op deze website.
Hier wat andere indrukken. We stoppen vaak en zien zo heel veel en ook overleven we het drukke verkeer. Opmerkelijk is dat alle bromfietsers hier een helm dragen, zowel voor-als achterop. Grote uitzondering daarop zijn kleine kinderen die allemaal vervoerd worden zonder helm op hun kwetsbare kinderbolletjes.


Dutch Canal in Negombo (Sri Lanka)

Dutch Canal in Negombo


Winkeltje in Negombo (Sri Lanka)

Winkeltje in Negombo


Op de overdekte groentemarkt in Negombo (Sri Lanka)

Op de overdekte groentemarkt in Negombo


De haven van Negombo (Sri Lanka)

De haven van Negombo


Kerken en tempels in Negombo

[29 januari 2019]

Kerken en tempels in Negombo

De eerste stop bij de excursie per fiets door Negombo is de Angurukaramulla tempel, een boeddhistische tempel die al erg oud is, maar waarvan de bijbehorende toren die toegang geeft tot de tempel 80 jaar geleden herbouwd is. Boeddhisten zijn altijd vriendelijk en daarom mag je voor niets de tempel in. Wel ben je verplicht om voor vijf euro de tempelgids te kopen voordat je naar binnen mag. Ook boeddhisten zijn creatief als het op geld aankomt. De tempel is prachtig en heeft fantastische beelden. Had Boeddha in Myanmar 282 verschillende figuurtjes uit zijn dagelijks leven op zijn voetzolen staan, hier heeft Boeddha allemaal lotusbloemen op zijn voeten. Ook vindt Boeddha het hier goed dat we alleen schoenen uitdoen en mogen we tot ons genoegen op kousenvoeten (met tempelsokken) naar binnen.


Boeddhabeeld achter kralengordijn in de Angurukaramulla tempel in Negombo (Sri Lanka)

Boeddhabeeld achter kralengordijn in de Angurukaramulla tempel in Negombo


Boeddha

Boeddha's voeten in de Angurukaramulla tempel in Negombo


We stoppen ook bij de St Mary's Church en de St Sebastian Church. Deze laatste kerk was een van de doelwitten tijdens de aanslagen van 21 april 2019.


Plafondschildering in de St Mary#&39s Church in Negombo (Sri Lanka)

Plafondschildering in de St Mary's kerk in Negombo


De St Sebastiaan kerk in Negombo (Sri Lanka)

De St Sebastiaan kerk in Negombo


De vismarkt van Negombo

[29 januari 2019]

De vismarkt van Negombo

We maken tijdens de excursie per fiets door Negombo een langere stop bij de vismarkt en die is echt de moeite waard. Een gedeelte is echt een markt waar je hele vissen variërend van sardines tot tonijn, inktvissen, krabben en garnalen in alle soorten en maten kan kopen. Heb je een vis gekocht, kan je naar het tweede gedeelte waar een hele serie kramen staat waar ze in een razendsnel tempo de vissen voor je schoonmaken. Het restafval wordt dankbaar genuttigd door zilverreigers, kraaien en wat loslopende honden. Loop je nog een stukje verder kom je bij het gedeelte waar vis gedroogd wordt. Alle verse vis die niet dezelfde dag verkocht wordt, wordt schoongemaakt en gezouten en daarna te drogen gelegd. Afhankelijk van de grootte van de vis wordt die 1-3 dagen gedroogd en daarna verhandeld als gedroogde vis. We vragen ons af hoe het komt dat al die drogende vis niet opgevreten wordt door alle vogels die er zitten. Daar hoeven de vissers niet bang voor te zijn. Als de vis gezouten is, lusten de vogels het niet meer. Een deel van de vis is voor lokaal gebruik, een deel gaat verder het land in en de rest is voor de export naar vooral het Midden-Oosten.


Wat onduidelijk aanbod op de vismarkt van Negombo (Sri Lanka)

Wat onduidelijk aanbod op de vismarkt van Negombo


Opvallend rode vis op de vismarkt van Negombo

Opvallend rode vis


De kust bij de vismarkt van Negombo (Sri Lanka)

De kust bij de vismarkt van Negombo


Vis die ligt te drogen bij de vismarkt in Negombo (Sri Lanka)

De vis ligt te drogen


Man met zware last in de zee bij de vismarkt in Negombo (Sri Lanka)

Zwaar werk bij de vismarkt in Negombo


naar volgende pagina:
volgende: Chilaw