Sri Lanka in vogelvlucht > Centraal Sri Lanka > Anuradhapura en Sri Maha Bodhi
Wandeling bij hotel in Anuradhapura

[6 februari 2019]

Wandeling bij hotel in Anuradhapura

Omdat we na de lange rit vanuit het noorden (Jaffna) toch bijtijds aankomen in Anuradhapura, maken we ‘s middags een wandelingetje in de omgeving. Vanuit het hotel lopen we zo een stukje bos in waar we leuke vogels, vlinders en bloemetjes zien. Later steken we de weg over en gaan aan de andere kant het bos in waar een uit verspreid staande huisjes bestaand dorpje is. Iedereen zegt ons vriendelijk gedag en knoopt een praatje aan en als ze ons naar een vogeltje zien kijken, wijzen ze steevast een andere vogel aan of vertellen over de pauw die ‘s morgens vroeg te zien is.


Common sailor (Neptis hylas) in Anuradhapura (Sri Lanka)

Common sailor (Neptis hylas)


Zwartkopwielewaal (Black-hooded Oriole) in Anuradhapura (Sri Lanka)

Zwartkopwielewaal (Black-hooded Oriole)


Spitsstaartbronzemannetje (White-rumped munia) in Anuradhapura (Sri Lanka)

Spitsstaartbronzemannetje (White-rumped munia)


Sri Lankan painted frog (Kaloula taprobanica) in Anuradhapura (Sri Lanka)

Waarschijnlijk een Sri Lankan painted frog (Kaloula taprobanica) bij onze kamer


Mobiele visboer

Hebben de bakkers vooral ‘Für Elise’ als herkenningsmelodie, de visboer komt met een luid en duidelijke ‘Maloe, maloe’ beat langs die onafgebroken doorgaat. Ook hij stopt zijn maloe-maloe wagen even om te horen wie we zijn. Iets verderop stopt hij voor een klant. Er komt een plankje op de grond, een mooie vis wordt op het plankje ontdaan van kop, ingewanden en graten en de rest van de vis gaat in een plastic zakje. Het visafval wordt van het plankje op de weg geveegd; er zijn hier genoeg zwerfhonden die het dankbaar op zullen eten. Na gedane zaken gaat maloe-maloe met zijn wagen met elektronische weegschaal weer luid roepend verder. Zo’n wandelingetje staat in geen enkel programma, maar is een bijzonder genietuitje.


Mobiele visboer in Anuradhapura (Sri Lanka)

Mobiele visboer


Sri Maha Bodhi

[7 februari 2019]

Sri Maha Bodhi

Vandaag beginnen we vroeg, omdat we naar Anuradhapura en Mihintale gaan en het vanwege de warmte slim is om bijtijds op pad te gaan. J. denkt dat als we vroeg beginnen alles voor de lunch kan, zodat we een vrije middag hebben, wij schatten dat – gezien alle bezienswaardigheden – iets anders in.

Anuradhapura werd in de 4e eeuw v.C. gesticht en was eeuwenlang (van 377 v.Cr. tot 1017 na C.) de hoofdstad van de Ceylonese koningen. Volgens de oudste Boeddhistische kroniek (Mahavansa) werd de stad volgens een goed uitgewerkt stadsplan gebouwd met speciale wijken bedoeld voor bepaalde beroepsgroepen en standen. Na de invasie van 993 werd de druk van de indringers uit Zuid-India te groot. Ondanks zware strijd moest de stad uiteindelijk opgegeven worden en werd door de jungle opgeslokt. Voor boeddhisten is het een erg heilige stad omdat Sanghamitta in 3e eeuw v.C.een loot van de originele (daar zijn ze hier heel trots op) boom der verlichting – de Bodhiboom waaronder Boeddha zijn verlichting zou hebben gevonden – naar Anuradhapura zou zijn gebracht. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een van de toeristische hoogtepunten van Sri Lanka.

Als eerste gaan we de heilige bodhi boom bekijken waar ook al zo vroeg massa’s Sri Lankanen zitten te bidden en offers brengen aan de boom. Wij brengen geen offers, maar de boom wil wel dat we de schoenen uitdoen en hem op sokken bekijken. De boom staat goed beschermd tussen hekken en wordt ondersteund, maar de enorme massa mensen – vrijwel allemaal uit respect in wit gekleed – geeft wel aan hoe belangrijk de boom hier wordt gevonden.

Meer informatie over deze boom is te vinden op de Engelse Wikipedia pagina.


Watertappunt voor de pelgrims in Anuradhapura (Sri Lanka)

Watertappunt voor de pelgrims


Pelgrims in wit branden kaarsjes bij de Bodhiboom in Anuradhapura (Sri Lanka)

Pelgrims in wit branden kaarsjes


Eer betonen aan de Bodhiboom in Anuradhapura (Sri Lanka)

Eer betonen aan de Bodhiboom


Bloemenoffers bij de Bodhiboom in Anuradhapura (Sri Lanka)

Bloemenoffers bij de Bodhiboom


Een maansteen bij de Bodhiboom in Anuradhapura (Sri Lanka)

Een zogenaamde maansteen bij de Bodhiboom