Sri Lanka in vogelvlucht > Centraal Sri Lanka > Ruwanwelisaya en Abhayagiri Vihāra
Ruwanwelisaya dagoba

[7 februari 2019]

Ruwanwelisaya dagoba

De Ruwanweliseya dagoba is een van de grootste van Anuradhapura. Een dagoba is niets anders dan een boeddhistische stoepa, die in Sri Lanka dagoba heet. Ook bij deze stoepa moeten de schoenen uit en het petje af. Nou heb ik best veel geduld met Boeddha, maar er zijn grenzen. Ik ben al niet zo hittebestendig, maar met petje, zonnebril en zonnebrand kan ik het aardig volhouden. Maar niets op mijn hoofd in de felle tropische zon, is vragen om problemen. Gelukkig vormt een sjaal onderdeel van mijn PSU, dus ik bied als alternatief een sjaal aan en zeg dat ik die om medische redenen nodig heb, wat eigenlijk nog waar is ook. Boeddha’s volgelingen verwachten kennelijk dat Boeddha ook weer niet zo hardvochtig is om dat te weigeren, dus mag ik met sjaal om en zonder petje wel mee.

De grote stoepa (omtrek 110 m) is echt erg mooi en wordt omgeven door een muur met levensgrote olifanten. Op het platform staan op de hoekpunten kleinere dagboa’s en in de vier windrichtingen staan een soort poorten die vroeger rijk versierd waren, maar nu door de tand des tijds verweerd zijn. Als we er staan horen we luide, opzwepende muziek gemaakt door twee trommels en een indringende slangenbezweerderige fluit. Daarachter komen monniken en daarachter een hele stoet mensen met offers die met z’n allen een loper van 900 m lang boven hun hoofd houden. Het is een stoet uit een dorp ergens in Sri Lanka die hier hun offers komen brengen. Ze lopen al trommelend met hun doek kloksgewijs om de grote dagoba heen en na een poos horen we ze aan de andere kant weer terugkomen. Als ze rond zijn, klimmen de monniken op de treden van de dagoba (waar gewone stervelingen niet mogen komen) en wordt het doek binnengehaald. Vervolgens gaat iemand op pad met het doek om het helemaal rond de dagoba te wikkelen. Het duurt een hele tijd voordat ze met het doek weer terug zijn. Terwijl het dorp met loper en offers langskomt, raakt iedereen de offers en het doek aan, dat heeft volgens zeggen een heilzame werking. Erg indrukwekkend om te zien.


De toegang tot de Ruwanwelisaya dagobe in Anuradhapura (Sri Lanka)

De toegang tot de dagobe


Levensgrote olifantenbeelden bij de Ruwanwelisaya dagobe in Anuradhapura (Sri Lanka)

Levensgrote olifantenbeelden bij de dagobe


Jonge monniken bij de Ruwanwelisaya dagobe in Anuradhapura (Sri Lanka)

Jonge monniken


Muzikanten tijdens een processie bij de Ruwanwelisaya dagobe in Anuradhapura (Sri Lanka)

Muzikanten bij de processie


Het

Het begin van de 900 meter lange loper


Meisjes met bloemenoffers bij de Ruwanwelisaya dagobe in Anuradhapura (Sri Lanka)

Meisjes met bloemenoffers


Abhayagiri Vihāra

[7 februari 2019]

Abhayagiri Vihāra

Abhayagiri Vihāra is een van de belangrijkste Boeddhistische pelgrimsplaatsen in Sri Lanke. Oorspronkelijk was hier de tand relikwie te vinden die zich nu in Kandy bevindt.

Meer informatie over deze plek is te vinden op de Engelse Wikipedia pagina.


Ceylonese tok bij de Abhayagiri Vihāra in Anuradhapura (Sri Lanka)

In de buurt van de pagode zitten neushoornvogels (Ceylonese tok) in de boom


De niet bepleisterde Abhayagiri Vihāra in Anuradhapura (Sri Lanka)

De niet bepleisterde Abhayagiri Vihāra


Omkijkende trommelaar bij de Abhayagiri Vihāra in Anuradhapura (Sri Lanka)

Omkijkende trommelaar bij de Abhayagiri Vihāra