Katten India in vogelvlucht > Centraal India > safari's Satpura
Satpura Tiger Reserve

[10 en 11 maart 2019]

Satpura Tiger Reserve

Satpura Tiger Reserve in Madhya Pradesh is genoemd naar de Satpura range en is 524 km2 groot, maar samen met twee aangrenzende parken vormt het een natuurreservaat van 2.200 km2. Het park is in 1981 ontstaan en bestaat uit heuvelachtig terrein met zandsteen pieken en bos dat erg lijkt op het bos dat we in Pench zagen. Naast het droge, tropische bladverliezende bos, zijn er ook stukken grasland, meestal als overblijfsel van vroegere dorpen. Deze graslandgebieden worden zorgvuldig in stand gehouden om zo de grazers van voldoende voedsel te voorzien. Vooraf hadden we gelezen en gehoord dat we in Satpura vooral kans hadden op luipaarden en reuzeneekhoorns en dat de kans op tijgers hier erg klein was. Die informatie blijkt niet juist.


Beeld van Satpura in de vroege morgen (India)

Beeld van Satpura in de vroege morgen


Om bij het park te komen moeten we de Denwa rivier oversteken. Als de rivier hoog staat gaat dat met bootjes, nu steken we via een ponton brug over en stappen dan aan de overkant in andere jeepjes voor de echte tocht.


Ponton brug over de Denwa rivier bij Satpura NP (India)

Ponton brug over de Denwa rivier


Satpura, safari 1

[10 maart 2019]

Satpura, safari 1

Ook in Satpura gaan we op safari. Ali, de eigenaar van de lodge, heeft na aankomst het programma verteld en hij heeft alles voor de parktoegang al geregeld. We hoeven geen paspoorten mee en het maakt hier niemand iets uit wie in welke jeep zit en waarom. Dat geeft Ali en Satpura gelijk al extra punten! We worden om half zes bij ons huisje opgehaald en gaan in de jeepjes op pad. Vandaag hebben we geluk, want Ali, die alles van het park en zijn dieren weet, gaat ook mee en zit in onze jeep. Je merkt aan alles dat de rangers en chauffeurs – alle jeeps krijgen een chauffeur en een ranger vanuit het park mee – opkijken tegen ‘Sir Ali’ en hem met respect behandelen. Het is fijn om hem mee te hebben, want het is een aangename, rustige man, hij vertelt veel achtergronden en beredeneert wat we moeten doen om de meeste kans te hebben iets te zien.


De eerste tijgers

Al binnen een kwartier zien we de eerste tijger die hier minder te zien zou zijn dan in de twee vorige parken. Het blijkt dat er niet een maar drie tijgers zitten, waarvan we er twee goed kunnen zien en een alleen even langs zien lopen. Het zijn drie half volwassen dieren die door hun moeder zelfstandig zijn verklaard en nu bij elkaar blijven hangen omdat ze dan beter opgewassen zijn tegen volwassen mannetjes en samen beter kunnen jagen. We staan er lange tijd en genieten van wat we zien.


Twee tijgers in Satpura NP (India)

Twee tijgers op grote afstand


<21>Drachtig tijger vrouwtje

Niet veel later wordt een andere tijger gespot en in tegenstelling tot Tadoba en Pench wordt hier wel tussen de jeepjes gecommuniceerd. We zien de tijger in het hoge gras liggen en kunnen alleen een dikke buik zien, de kop zit helemaal in het gras. Gelukkig kijkt ze af en toe op en na een hele poos wachten – veel jeepjes zijn dan al doorgereden – staat ze op en loopt ze weg. Wij rijden snel naar waar ze verwachten dat ze uit het bos komt en rijden voorop als de tijger inderdaad helemaal uit het bos komt en een heel stuk over de weg loopt. Ze doet het rustig aan, want het is een drachtig vrouwtje dat op haar laatste dagen loopt. We rijden op gepaste afstand achter haar aan totdat ze afslaat en de andere kant het bos in gaat. We blijven nog een hele tijd wachten op de plek waar Ali verwacht dat ze over de heuvel komt, maar ze komt niet en waarschijnlijk is ze ergens in de schaduw gaan liggen rusten.


Tijger vrouw in hoog gras in Satpura NP (India)

Tijger vrouw in hoog gras


Tijger vrouw kruist pad in Satpura NP (India)

Tijger vrouw kruist pad


Tijger vrouw merkeert een boom in Satpura NP (India)

Tijger vrouw merkeert een boom


Werkolifant en reuzeneekhoorn

We hebben weer een ontbijt meegekregen en vlakbij de picknickplek staat een olifant met jong. Ali vertelt dat ze hier werkolifanten gebruiken om te surveilleren, omdat de ranger dan beter zicht heeft en de olifanten makkelijk van het pad kunnen en overal kunnen komen. De olifanten worden buiten het park gehouden, maar deze heeft vanwege de kleine, zwangerschapsverlof. Na het ontbijt zien we nog de Malabar reuzeneekhoorn waar het park beroemd om is. Een prachtige grote eekhoorn met een beige-bruine voorkant, zwart op de kop en bij de pootjes en een schitterende roestbruine rug. Hij zit zo mooi van de vruchten van de Ficus te eten.


Sambar in Satpura NP (India)

Sambar


Werkolifant met zwangerschapsverlof in Satpura NP (India)

Werkolifant met zwangerschapsverlof


Voor-Indische reuzeneekhoorn (Malabar giant squirrel) in Satpura NP (India)

Voor-Indische reuzeneekhoorn (Malabar giant squirrel)


naar volgende pagina:
volgende: meer safari's Satpura