Katten India in vogelvlucht > Centraal India > meer safari's Satpura
Satpura, safari 2: lippenbeer met jong

[10 maart 2019]

Satpura, safari 2: lippenbeer met jong

In Satpura zitten ook lippenberen en een van de beren heeft een jong. Natuurlijk willen we die beer graag zien, dus daar gaan we naar op zoek. Tijdens de middagsafari krijgen we bericht dat de beer gesignaleerd is, maar wij zitten in een heel ander deel van het park en de chauffeur rijdt ook nog eens tot twee keer toe verkeerd, dus tijdens de lange rit richting beer twijfelen we of we de beer nog wel zullen zien. Maar gelukkig, moederbeer is er nog en de kleine loopt bij haar. Het is een prachtige beer met een ondernemend jong. Moeder is druk bezig om een termietenhoop te slopen en het kleintje huppelt er een beetje omheen graaft dapper mee, klimt eens in een boom en als ze weggaan klimt de kleine op moeders rug en wordt zo door het park vervoerd. Het is geweldig, ook al staan we op de tweede rang door het te laat aankomen.


Uil bij de ingang van Satpura NP (India)

Uil bij de ingang van Satpura NP


Lippenbeer met jong op de rug in Satpura NP (India)

Lippenbeer met jong


Opnieuw een tijger

Na de lippenbeer moeten we richting uitgang, maar onderweg horen we nog een tijger. Na even wachten komt die uit het bos en installeert zich bij een poeltje om te drinken. Helaas stuiven direct andere jeepjes langs ons zodat de tijger schrikt en wegloopt. Dom gedrag van de jeepchauffeurs.


Tijger in Satpura NP (India)

Tijger wil gaan drinken


Satpura, safari 3: opnieuw de lippenbeer met jong

[11 maart 2019]

Satpura, safari 3: opnieuw de lippenbeer met jong

Ook deze ochtend zien we op het allerlaatst de berenmoeder en haar jong opnieuw en nog veel beter dan gisteren. Moeders is weer druk met een termietennest, je hoort haar snuiven en ze graaft met zo’n kracht dat de kluiten ver weg geworpen worden. Het kleintje blijft een hele tijd achter mams, maar klimt dan op een omgevallen boomstam waar hij overheen waggelt met zijn kleine berevoetjes. Als mams weer verder gaat, spring hij weer achter op haar rug en zo gaan ze verder. Eerst loopt ze evenwijdig aan de heuvel, later klimt ze omhoog de heuvel op met de kleine parmantig op haar rug. Nooit geweten dat er beren waren die hun jongen zo vervoerden. Dit was wel de beste uitsmijter die je kon bedenken.


Luipaarden werken niet mee

De luipaarden in Satpura werken niet helemaal mee. De laatste ochtend horen we harde alarmroepen van de langoeren (apen). Er moet een luipaard in de buurt zijn. We rijden terug en wachten in de hoop het luipaard te zien. We letten allemaal goed op en ik speur met mijn kijker of ik ergens iets zie. Opeens springt de luipaard niet al te ver bij ons vandaan uit de struiken en rent in een flits de heuvel op en verdwijnt uit zicht. Iedereen in onze jeep heeft hem gezien, behalve ik, omdat ik door de verrekijker keek en het luipaard veel te snel was. Zo gaat dat soms. Andere luipaarden hebben zich helemaal niet laten zien.


Kunstige boom in Satpura NP (India)

Bijna een kunstwerk


Voor-Indische reuzeneekhoorn (Malabar giant squirrel) in Satpura NP (India)

Voor-Indische reuzeneekhoorn (Malabar giant squirrel)


Dun bos in Satpura NP (India)

Dun bos in Satpura NPRotspartij met poel in Satpura NP (India)

Ontbijtplek in Satpura NP


Aziatische wespendieven (Oriental honey buzzard) in vlucht in Satpura NP (India)

Aziatische wespendieven (Oriental honey buzzard) in vlucht


Lippenbeer (Sloth bear) met jong op de rug in Satpura NP (India)

Lippenbeer (Sloth bear) met jong op de rug


Lippenbeer (Sloth bear) met jong op de rug in Satpura NP (India)

Lippenbeer (Sloth bear) met jong op de rug


naar volgende pagina:
volgende: naar Gujarat