Katten India in vogelvlucht > Centraal India > safari 1 en 2 Pench
Pench, safari 1: zwarte ooievaar

[7 maart 2019]

Pench, safari 1: zwarte ooievaar

Ook in Pench hebben we weer vier safari’s. De eerste safari op de middag na aankomst is al gelijk mooi. In tegenstelling tot de chauffeurs in Tadoba rijden ze hier veel rustiger en kan je van het mooie reliëfrijke bos en landschap genieten. We zien geen grote katten, maar wel rhesusaapjes, wilde zwijnen en een zwarte ooievaar die zo mooi in de zon zit dat de iridiserende nek met alle tinten groen, bruin en paars schitterend oplicht.


Vlaggendrongo (Greater racket-tailed drongo) in Pench National Park (India)

Vlaggendrongo (Greater racket-tailed drongo). Let op de lange staartveren.


Sambar zoekt toenadering in Pench National Park (India)

Sambar zoekt toenadering


Baby langur in Pench National Park (India)

Baby langur


Koningsdrongo (Black drongo) in Pench National Park (India)

Koningsdrongo (Black drongo)


Landende zwarte ooievaar (Black stork) in Pench National Park (India)

Landende zwarte ooievaar (Black stork)


Zwarte ooievaar (Black stork) in Pench National Park (India)

Zwarte ooievaar (Black stork)


Pench, safari 2: luipaard

[8 maart 2019]

Pench, safari 2: luipaard

Onze volle dag met een ochtend- en middagsafari begint met de gebruikelijke hindernis: de sterrenman. Van de sterrenman moeten vier deelnemers in de eerste jeep, het echtpaar dat apart wil samen in de tweede jeep en wij met Mahinder en B. in de derde jeep. De discussie met sterrenman, gidsen, chauffeurs, B. en Mahinder duurt zeker 40 kostbare minuten zonder dat sterrenman een duimbreed wijkt. We gaan dus in de door sterrenman goedgekeurde opstelling het park in. Eenmaal in het park stoppen de jeeps en stapt B. over naar de jeep waar hij eigenlijk in wilde. Overigens heeft sterrenman ook zijn goede kanten. Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat er in het park vrouwelijke parkgidsen zijn aangesteld.

De ochtend begint rustig en eigenlijk hebben we de hoop op een tijger of luipaard al opgegeven totdat we doorkrijgen dat ergens een luipaard gesignaleerd is. We rijden zo’n eind richting luipaard, dat we niet verwachten dat luipaard op ons is blijven wachten, maar hij is zo vriendelijk om zich zeer katachtig te gedragen en blijft al die tijd op een en dezelfde plek liggen. Hij ligt op een aardige afstand, maar met de verrekijker kan je hem prima zien. Ik zou de tijd wel met twee handen vast willen houden om te kunnen blijven kijken, zo mooi is het. Na een hele tijd kijken, gaan we toch weg onder de belofte dat we na het ontbijt – het is inmiddels al over negenen – terug keren. Ontbijt krijgen we tijdens een pauze geserveerd. Vanuit het hotel gaat een ruim voorziene picknickmand mee en op een groot veld (met toiletten) wordt dat voor ons uitgepakt.


Paniek: hoofdopzichter

Tijdens het ontbijt komt het nieuws dat er bij een waterhole een tijger gesignaleerd is, dus we pakken snel in en iedereen gaat op weg. Opnieuw moeten we ver rijden en opnieuw denken we de tijger te gaan missen. Bij de tijgerplek staan al veel jeepjes opgesteld en de tijger is er nog en lijkt voorlopig ook niet van plan om op te stappen. Hij ligt heel ver weg plat op een rots te slapen en alleen uit het streepjespatroon kunnen we opmaken dat we met de rug van een tijger van doen hebben. Opeens ontstaat er heftige beroering tussen de jeepjes en iedereen stuift uit elkaar. Mahinder denkt dat de tijger opgestaan is en is gaan lopen, maar dat is niet het geval. Er is een dier gesignaleerd dat voor nog meer beroering zorgt dan de tijger en dat dier heet hoofdopzichter. De grote baas van het park komt langs op inspectie en er staan volgens de regels teveel jeepjes op een kluitje en ze versperren het pad wat ook niet mag. Dus terwijl hoofdopzichter langsrijdt stellen de jeepjes zich keurig reglementair op.


Pench National Park in vroeg morgenlicht (India)

Pench in vroeg morgenlicht


Pruimekopparkiet (Plum-headed parakeet) in Pench National Park (India)

Pruimekopparkiet (Plum-headed parakeet)


Scharrelaar (Indian roller) in Pench National Park (India)

Scharrelaar (Indian roller)


Ceylonese tok (Sri Lanka grey hornbill) in Pench National Park (India)

Wigstaarttok (Indian grey hornbill)


Meertje in Pench National Park (India)

Meertje


Resusaap (Rhesus macaque) in Pench National Park (India)

Resusaap (Rhesus macaque)


Luipaard op grote afstand in Pench National Park (India)

Luipaard op grote afstand


Luipaard op grote afstand in Pench National Park (India)

Nogmaals hetzelfde luipaard


naar volgende pagina:
volgende: safari 3 en 4 Pench