Katten India in vogelvlucht > Centraal India > Pench
van Tadoba naar Pench

[7 maart 2019]

van Tadoba naar Pench

Na twee mooie dagen in Tadoba gaan we op weg naar het tweede park: Pench National Park, genoemd naar de Pench rivier die dwars door het park stroomt. Onderweg stoppen we even in de plaats Ramtek omdat sommigen nog moeten pinnen. Dat kost daar aardig wat moeite.


Poort in Ramtek (India)

Poort in Ramtek


Traditioneel geklede man in Ramtek (India)

Traditioneel geklede man in Ramtek


Pench National Park

[7, 8 en 9 maart 2019]

Pench National Park

Na twee mooie dagen in Tadoba gaan we op weg naar het tweede park: Pench National Park, genoemd naar de Pench rivier die dwars door het park stroomt. Het park is 758 km2 groot en is in 1975 tot nationaal park en in 1992 tot tijgerreservaat uitgeroepen. Net als Tadoba hoort het tot het tropisch droge bos, maar landschappelijk is dit park afwisselender. Het is heuvelachtiger en heeft rotspartijen. Hier en daar zijn waterpartijen en open, met een lage grasachtige vegetatie bedekte, golvende heuvels. Het bos is een meer open gemengd teakbos en de allesoverheersende bamboe uit Tadoba ontbreekt hier. Pench is het park van Rudyard Kipling’s ‘Jungle boek’. Mahinder vertelt dat er in een grijs verleden – voor de fotografie, dus er zijn alleen schetsen – inderdaad een jongetje, Mowgli, is gevonden die op handen en voeten liep, niet kon praten en bij een wolvenfamilie leefde. We vermoeden dat de echte Mowgli geen rood broekje droeg, maar dat hebben we niet nagevraagd. Ze hebben het jongetje meegenomen. Hij weigerde ander voedsel dan rauw vlees. Het vervolg is minder romantisch dan de Disney film, want na een paar jaar is hij overleden. Grappig genoeg komen we veel namen uit jungleboek tegen. Sheer is tijger, dus Sheer Khan, is heer tijger, Baloe is de beer en Bagheera betekent luipaard en heel jungleboek kan je in het park tegenkomen (behalve Mowgli natuurlijk).


landschap in Pench National Park (India)

Landschap in Pench


De sterrenman

Mocht de toegangscontrole in Tadoba al streng zijn, in Pench hebben ze de ‘sterrenman’. Een hoge official met op elke schouder twee dikke gouden sterren die uiterst secuur en uiterst rechtlijnig is. Viel er in Tadoba nog wel iets te ritselen met de indeling van de jeepjes, sterrenman controleert persoonlijk niet alleen of iedereen die op de lijst staat wel klopt met zijn paspoort, maar ook of iedereen wel in de jeep zit waarin hij ingedeeld is. Per abuis zijn Rik en ik in Tadoba ingedeeld in verschillende jeeps. Dat mag op papier zo zijn, maar dat doen we niet. De jeepjes volgen elk hun eigen route en we willen wel samen de dingen zien en fotograferen en fotograferen is iets wat alleen Rik kan. In Tadoba lukt het om dat met wat uitruil van paspoorten prima, maar B. vreest al vooraf de sterrenman, omdat die net zo min in lijkt te willen schikken als wij. Tot B's grote opluchting staat we in Pench wel ingedeeld in dezelfde jeep. Een ander stel – ze filmen en fotograferen allebei erg graag – willen juist wel apart om zoveel mogelijk verschillende dingen te zien. Dat staat sterrenman niet toe, behalve de keer dat iemand anders een excursie overslaat en hij in de persoonsverwisseling trapt. Onzin natuurlijk dat je niet zelf mag bepalen wie in welke jeep zit, zeker als daar volslagen willekeurige indelingen voor worden gemaakt.


De strenge controleur in Pench National Park (India)

De sterrenman


naar volgende pagina:
volgende: safari 1 en 2 Pench