Katten India in vogelvlucht > Gujarat > Gir NP safari 1 en dans
Gir NP, safari 1: direct al leeuwen

[12 maart 2019]

Gir NP, safari 1: direct al leeuwen

Na de lunch hebben we gelijk de eerste safari in het Gir National Park. Het is weer een heel gedoe om de jeepjes goed ingedeeld te krijgen. Een stel dat toevallig bij Rik ingedeeld was, gaat niet mee, dus je zou zeggen dat het dan makkelijker wordt. Niet in India.
B. moet het paspoort van de vrouw die niet meegaat ophalen, want als bekend is dat het stel niet meegaat, moet Rik alleen in de jeep zitten. Ik ga dus deze middag voor een Belgische dame door en dan pas kunnen we samen in de jeep. Officieel ben ik nu niet mee, maar dat gaat me in het echt natuurlijk niet snel overkomen. Als ze logisch denken in zouden voeren en de overbodige bureaucratie af zouden schaffen, zou het leven hier een stuk simpeler zijn.

We hebben een goede gids die gelijk over het park begint te vertellen en Mahinder haakt daar op in, zodat we veel horen. We horen niet alleen veel, we zien ook veel. Al vrij snel staat in de berm een man met een stok in een officieel pak. Achter hem ligt iets van de weg een jonge mannetjes leeuw. Hij is vier jaar oud, te oud om nog bij de groep te mogen blijven, maar te jong om al een eigen familie te kunnen veroveren. Hij is totdat hij groot en sterk genoeg is op zichzelf aangewezen. Alle leeuwen worden hier gevolgd door speciale rangers die ze in de gaten houden en ze richting weg te sturen, zodat het publiek ze kan zien. Zolang ze dat doen door ze lopend in de goede richting te sturen, lijkt dat geen probleem.

Na wat mooie vogels, herten en een mangoeste komen we bij een soort pauzeplek waar we even kunnen plassen. Geen aanrader want er is geen water en het stinkt enorm. Na de pauze blijven we even wachten omdat er leeuwen zijn gesignaleerd. Even later mogen we rustig oprijden en aan de linkerkant komt een moederleeuw met twee welpjes aanlopen. Moeder gaat in het zand liggen, de jonkies lopen nieuwsgierig rond en lijken zich niet in het minst aan de jeeps te storen. Ook hier staat een parkwachter (met alleen een stok) op de weg. De leeuwen kennen deze mensen en zijn aan ze gewend en kennelijk worden ze niet aangevallen. Ze doen het hier echt goed. De jeepjes worden in een geregelde volgorde langs de plek met de leeuwen gestuurd. Iedereen krijgt de tijd om foto’s te maken en te kijken, maar dan moet je plaatsmaken voor de volgende zodat de leeuwen niet te lang verstoord worden.


Hindoenachtzwaluw (Indian nighjar) in Gir National Park (Gujarat, India)

Hindoenachtzwaluw (Indian nighjar)


Pruimekopparkiet (Plum-headed parakeet) in Gir National Park (Gujarat, India)

Pruimekopparkiet (Plum-headed parakeet)


Jonge Aziatische leeuw ♂ op zijn rug in Gir National Park (Gujarat, India)

Jonge Aziatische leeuw ♂ op zijn rug


Poserende Jonge Aziatische leeuw ♂ in Gir National Park (Gujarat, India)

Poserende Jonge Aziatische leeuw ♂


Welpje Aziatische leeuw in Gir National Park (Gujarat, India)

Welpje Aziatische leeuw


Twee welpjes Aziatische leeuw in Gir National Park (Gujarat, India)

Twee welpjes Aziatische leeuw


Gapende Aziatische leeuw ♀ in Gir National Park (Gujarat, India)

Gapende Aziatische leeuw ♀


Dansvoorstelling

[12 maart 2019]

Dansvoorstelling

‘s Avonds organiseert ons hotel, de Gir Birding Lodge, een ontzettend leuke dansvoorstelling. Vijf mooi geschminkte mannen verzorgen een voorstelling waarbij ze dansen, vuur vreten en als klap op de vuurpijl een kokosnoot in de lucht gooien en die met hun hoofd opvangen, zodat hij stuk spat. Daarna is het na de korte Mumbai nacht echt wel tijd voor het bed, want morgen staat de wekker weer op heel erg vroeg.


Geschminkte danser bij de Gir Birding Lodge (Gujarat, India)

Een van de lokale dansers


Vuurvreter bij de Gir Birding Lodge (Gujarat, India)

Vuurvreter


naar volgende pagina:
volgende: Gir NP safari 2