Katten India in vogelvlucht > Gujarat > Gir NP safari 2
Gir, safari 2: vóór de leeuwen

[13 maart 2019]

Gir, safari 2: vóór de leeuwen

Ook hier hebben we op onze volle dag een ochtend- en een middagsafari. Nu we verder naar het westen zitten is het goed te merken dat het hier later licht wordt en als we in het donker staan te wachten op het papierwerk, horen we een leeuw erg hard brullen. Het is dicht bij de bewoonde wereld en dit is ook geen vrije leeuw. Ze hebben hier een opvangcentrum voor zieke en gewonde leeuwen. Deze leeuw heeft in elk geval een stem die dik in orde is.

Aanvankelijk zien we vooral hertjes en wat vogels. Bij een drinkpoel staan de axisherten (spotted deer) te drinken en het is een prachtig gezicht om in het schaarse licht de druppels van hun bek te zien vallen.


Chital (Spotted deer) in Gir National Park (Gujarat, India)

Chital (Spotted deer)


Gir National Park in het vroege licht (Gujarat, India)

Gir National Park in het vroege licht


Herder van een stam die in het Gir National Park woont (Gujarat, India)

Herder van een stam die in het park woont


Pauw in het Gir National Park (Gujarat, India)

Pauw


Halsbandparkieten (Rose-ringed parakeet) in Gir National Park (Gujarat, India)

Halsbandparkieten (Rose-ringed parakeet)


Gir, safari 2: opnieuw leeuwen

[13 maart 2019]

Gir, safari 2: opnieuw leeuwen

Op zeker moment wordt er gestopt en zien we de lopende officials weer. Dat betekent leeuw. En ja hoor even later zien we de moeder van gisteren nu met haar oudere dochter en haar welpjes van 4,5 maand verschijnen. Ze lopen gevieren wat rond en de jongen dartelen vrolijk rond en komen soms tot heel dicht bij de jeep. Moeder en dochter gaan al snel liggen, terwijl de jongen nieuwsgierig op de jeeps aflopen. Eentje komt zo dichtbij dat de afstand misschien 1,5 m is. Dan realiseert hij zich dat hij misschien eerst aan mams moet vragen of het wel goed is wat hij doet en rent hij toch maar terug. Achteraf vertelt de chauffeur dat het niet de bedoeling is om zo dichtbij te komen en dat hij bang was voor de reactie van de moeder. Later steken ze de weg over, maar dan zijn ze voor ons te ver weg. Aan de andere kant lopen ze weer terug en vlakbij ons gaan moeder en dochter liggen. De kleintjes komen even bij mam een knuffel halen en dreutelen dan weer verder. Ze staan weer op en komen richting weg en dan rijdt de jeep door om de leeuwen de ruimte te geven.

Het is natuurlijk opvallend dat we twee dagen achter elkaar zo goed de leeuwen zien en het blijkt dat het park zijn best doet om de natuur een handje te helpen. Steeds zijn er rangers te voet in de buurt van de leeuwen. Ze proberen de leeuwen in de richting van de weg te sturen zodat de jeepjes de leeuwen goed kunnen zien. De rangers volgen de leeuwen en de leeuwen zijn gewend aan de rangers. Niet helemaal natuurlijk, maar zolang mensen te voet proberen om een leeuw te bewegen richting weg te lopen in een groot park waar ze alle kanten op kunnen, kunnen wij daar mee leven. Na terugkomst hebben een aantal groepsleden een ander verhaal. Zij zagen dat de leeuwen over wilden steken, maar van de jeeps niet genoeg ruimte kregen, zodat de grote zus gescheiden raakte van de groep en in paniek raakte. Zo hoort het niet te gaan. Wij zijn gasten in hun park en zij horen alle ruimte te krijgen.

Na de leeuwen staan we nog geruime tijd te kijken bij een meertje met veel vogels.


Aziatische leeuwen (moeder met welp) in Gir National Park (Gujarat, India)

Aziatische leeuwen (moeder met welp)


Aziatische leeuwen (moeder met twee welpen) in Gir National Park (Gujarat, India)

Aziatische leeuwen (moeder met twee welpen)


Aziatische leeuwen (moeder met welp), kijkend naar de bezoekers in het Gir National Park (Gujarat, India)

Aziatische leeuwen (moeder met welp), kijkend naar de bezoekers


Aziatische leeuw (welp) in het Gir National Park (Gujarat, India)

Aziatische leeuw (welp)


Bisschopsooievaar (Woolly-necked stork) in Gir National Park (Gujarat, India)

Bisschopsooievaar (Woolly-necked stork)


naar volgende pagina:
volgende: Gir NP safari 3 en 4