Oekraïne > Kiev > bovenstad
Sint Sofiakathedraal
None

[13-7-2012]

n de bovenstad bezoeken we onder meer de prachtige Sint Sofiakathedraal. De Sint Sofiakathedraal is een van de meest bekende monumenten in Kiev en staat op de Werelderfgoed lijst. De kathedraal werd in de 11e eeuw gebouwd en was de begraafplaats van de heersers van het Kievse Rijk. Na de plundering door de Mongolen in 1240 bleef de kerk in verval tot die in 1633 werd ingenomen door de metropoliet van Kiev. Onder het antireligieuze beleid (bolsjewisme) van de Sovjet-Unie wilde men de kathedraal laten afbreken, maar na protest van historici werd hij geconfisqueerd en omgevormd in een museum voor architectuur en geschiedenis. Sinds de jaren 80 wilde de overheid de kerk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar verschillende fracties betwisten elkaar het gebouw, en ook de katholieke gemeenschap is vragende partij. Daardoor blijft het een museum, dat soms ter beschikking gesteld wordt voor religieuze plechtigheden.

St. Michaelklooster
foto-serie bovenstad [1/17]
St. Sofiakathedraal
foto-serie bovenstad [2/17]
St. Sofiakathedraal
foto-serie bovenstad [3/17]
Frescos in St Sofiakathedraal
foto-serie bovenstad [4/17]
Verdwaalde cactus
foto-serie bovenstad [5/17]
Hasek (van De Brave Soldaat Svejk)
foto-serie bovenstad [6/17]
Bijzondere poort
foto-serie bovenstad [7/17]
Huis van de toneelspelers
foto-serie bovenstad [8/17]
Art Deco balkon
foto-serie bovenstad [9/17]
Balkon met karyatiden
foto-serie bovenstad [10/17]
Plein bij St. Michaelsklooster
foto-serie bovenstad [11/17]
Ministerie
foto-serie bovenstad [12/17]
Nogmaals St. Michaelkerk
foto-serie bovenstad [13/17]
Onderdeel St. Michaelkerk
foto-serie bovenstad [14/17]
Koepel bij St. Michaelkerk
foto-serie bovenstad [15/17]
Plafond in koepel
foto-serie bovenstad [16/17]
Bruggen over de Dnjepr
foto-serie bovenstad [17/17]
Gouden Poort
None

[13-7-2012]

Aan het eind van de lange dag komen we bij de Gouden Poort. Een vriendelijke mevrouw geeft ons haar toegangskaartjes die niet afgescheurd zijn en de bewaker laat ons na sluitingstijd nog binnen. Echt oud is de poort niet. In 1832 werden de ruïnes van de poort opgegraven en gedeeltelijk geconserveerd. Rond 1970 werd er een paviljoen toegevoegd waarin een museum kwam. In 1982 werd de poort volledig gerestaureerd vanwege de 1500e verjaardag van Kiev. Omdat er geen hard bewijs is hoe de originele poort eruit heeft gezien, pleiten sommige kunsthistorici ervoor om de reconstructie weer af te breken en de ruïnes van de oorspronkelijke poort open te stellen voor publiek.

Terug bij het hotel waarschuwt de attente receptioniste ons dat we morgen onze excursie naar Chernobyl hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat we daar pas zondag heen gaan, maar uiteraard checken we het even. Ze heeft helemaal gelijk. Dankzij haar missen we nu de excursie niet.

veel hout i.p.v. goud
None
naar volgende pagina:
volgende: Babi Jar