Hongarije > Lator en naar Roemenië > voet van Bükk gebergte
De voet van het Bükk gebergte
None

[12-6-2012]

In de buurt van deze oude legerwagens zit een slang op een tak van de struiken.

Vandaag ontbijten we nog bij Farm Lator. Voor onderweg krijgen we een lunchpakket mee, want vandaag gaan M. en wij een wandeling maken naar het vulkanisch plateau aan de voet van het Bükk-gebergte.
Als we nog maar net op weg zijn, ziet John een slang. Prachtig beest van zo’n 1,20 meter lang met blauwachtige strepen op een donkere ondergrond. John is een Engelsman met veel gevoel voor humor. Al na een kwartiertje doet John me een huwelijksaanzoek omdat ik zijn camera repareer. John heeft erg goede en dure fotospullen en zijn camera weigert dienst. Ik raad hem aan zijn lens even los en vast te draaien en zie daar, het probleem is verholpen. Puur toeval, ik weet echt niets van camera's, maar M. had een paar dagen geleden hetzelfde probleem en toen hielp het ook. De eerste dag neemt John ons mee op een wandeling in de buurt.

De rand van het plateau
None

[12-6-2012]

We klimmen omhoog naar de rand van het plateau en lopen grotendeels over de rand.

Uitzicht vanaf plateau
foto-serie landschap [1/4]
Veel gras
foto-serie landschap [2/4]
Vedergras (stipa sp.)
foto-serie landschap [3/4]
Bijzondere tinten
foto-serie landschap [4/4]
Veel bloemen
None

[12-6-2012, Lator]

Foto: kuifhyacint.

We zien veel bloemen: kuifhyacint (Muscari comosum), de fraaie rode anjertjes (Dianthus pontedera), ratelaar (Rhinanthus sp.), pijpbloem (Aristolochia clematitis), Franse roos (Rosa gallis), paarse toorts (Verbascum phoenicum), guichelheil (Anagallis arvensis), kromhals (Anchusa arvensis), wilde hyacint (Scilla non-scripta), moerasspirea (Filipendula ulmaria), twee gele composieten, een alant en muizenoortje (Inula sp. en Hieracium pilosella), echt walstro (Galium verum) en grote tijm (Thymus pulegioides)

Muizenoortje (Hieracium pilosella)
foto-serie bloemen [1/6]
Franse roos (Rosa gallica)
foto-serie bloemen [2/6]
Slangenkruid (Echium vulgare)
foto-serie bloemen [3/6]
Rood guichelheil (Anagallis arvensis)
foto-serie bloemen [4/6]
Bosvogelmelk (Ornithogalum pyrenaicum)
foto-serie bloemen [5/6]
Rode bloem
foto-serie bloemen [6/6]
Veel insecten
None

[12-6-2012, Lator]

John weet alles van vlinders en we zien er heel veel waarvan Rik er relatief veel fotografeert.
We zien ook een grote vlinder met een klein vlindertje erachter. Volgens John zijn het parende vlinders, maar wel twee verschillende soorten. Hij roept dan ook: 'dat is tegen de wet'.

.Hoogtepunt is vandaag de wilg met massa's vliegende herten (grote kevers met een gewei) die aan het paren zijn. Terwijl de vrouwtjes het sap uit de boom drinken, paren de mannetjes met ze. De mannetjes zouden eigenlijk ook met elkaar moeten vechten. Dat hebben ze de afgelopen dagen wel gedaan, maar nu niet. Maar als je ze met een takje 'aanvalt' dan reageren ze onmiddellijk en zetten hun gewei wijd uit.

Glanzende kever op Franse roos
foto-serie insecten [1/8]
Vliegende herten
foto-serie insecten [2/8]
Vliegend hert
foto-serie insecten [3/8]
Sprinkhaan
foto-serie insecten [4/8]
Gouden tor (Cetonia aurata)
foto-serie insecten [5/8]
Geaderd witje op Dianthus pontedera
foto-serie insecten [6/8]
Vlinder
foto-serie insecten [7/8]
Geaderd witje op de pijpbloem
foto-serie insecten [8/8]
Vogels
None

[12-6-2012, Lator]

Dankzij John zien en horen we veel vogels, zoals de veldleeuwerik, nachtegaal (gehoord), roodborsttapuit, zanglijster, kleine karekiet (gehoord), kleine klapekster, wielewaal (gehoord), groenling, appelvink, grauwe gors, geelgors en bijeneter. Bij de bijeneters houden we even pauze en we zien zowel de nesten in de verticale wand als de mooie, kleurige bijeneters zelf.

naar volgende pagina:
volgende: wandeling rond Lator