Hongarije > Boedapest-Balaton > Tihany
Tihany
None

[7-6-2012]

Zicht op Balatonmeer en Balatonfüred vanaf Tihany.

Aan het Balatonmeer blijven we ook weer twee dagen. De eerste dag doen S. en M. een stranddag, terwijl wij naar het schiereiland Tihany gaan. Ten westen en ten noorden van het Balatonmeer ligt het Balaton Uplands National Park. Dit park is in 1997 ontstaan uit de samenvoeging van een zestal al beschermde, maar gescheiden gebieden en beslaat nu zo'n 57.000 ha. Het Tihany schiereiland is een onderdeel van het park en heeft geologisch, landschappelijk en biologisch veel te bieden.

Bij de VVV horen we hoe we met de bus bij Tihany kunnen komen en we krijgen een wandelkaartje mee, zodat we min of meer een wandeling rondom heel Tihany kunnen maken. Een aardige Hongaarse mevrouw, die later ook in ons hotel blijkt te zitten, helpt ons om de goede bus te vinden. De bus gaat pas over een klein half uurtje en ook nu heeft de mevrouw goede raad: vlakbij is een wijnhuis waar je heerlijke wijn kunt drinken. Daar vinden we het om kwart voor tien toch ietsje te vroeg voor.

Tihany heeft zijn huidige vorm te danken aan de vulkanen die hier miljoenen jaren geleden actief waren. Toen de vulkanen niet meer actief waren, was het gesteente in de aarde nog wel erg heet en dat verhitte het water dat als geisers uit de grond kwam. Door de hitte van het water losten allerlei stoffen uit het gesteente op en het regelmatig spuitende warme water heeft er prachtige travertijn en hydrokwartsiet formaties achtergelaten. Het bekendste is de ‘Gouden Huis’ geiserkegel, die zijn naam dankt aan de gele korstmossen waar hij mee begroeid is.

paprikahuis
None
De kerk op de heuvel
None

[7-6-2012]

Op Tihany bekijken we eerst de kerk die hoog op een heuvel staat en die je heel goed vanuit Balatonfüred kan zien. ‘s Avonds is hij mooi verlicht. Bij de kerk is het gigantisch druk met schoolreisjes en souvenirstalletjes.

Ruïne
None

[7-6-2012, Tihany]

We lopen door het dorp naar het begin van de wandeling en komen langs een soort verlaten kerk of klooster met een steen ruïne ervoor.

Mooi wandelgebied
None

[7-6-2012, Tihany]

Foto: vlinderbloem.

We maken een prachtige wandeling met veel klimmen en dalen en mooie uitzichten omdat we veel hoog boven de kust lopen. We lopen veel door bos, later ook langs wijngaarden en tussen de twee meren door die het schiereiland rijk is. Onderweg zien we veel bloemen, overal dartelen vlinders rond en we zien en horen hagedisjes en de zogenaamde ritseldiertjes. Hoe ritseldiertjes eruit zien weten we niet. Eén keer zien we een grijs-bruinig bolletje groter dan een muis en veel kleiner dan een konijn wegschieten. Voor de rest horen we de hele dag alleen maar geritsel van het wegschieten van de ritseldiertjes onder de dode blaadjes. Als we onderweg twijfelen over de route en even kijken of we een symbooltje zien, komen we bij een prachtig overdekt lunchplekje met uitzicht over zee.

witte bloem
None
lila bloemetjes
None
Gouden Huis' vulkaankegel
None
uitzicht over glad meer
None
roze bloem
None
hagedis
None
uitzicht over een meer
None
bloem met insecten
None
vlinder
None
wijngaard
None
plassengebied
None
Terug met de boot
None

[7-6-2012, Tihany]

We zijn net op tijd voor de laatste veerboot van Tihany naar Balatonfüred en maken zo ook nog een klein rondvaartje over het meer.

naar volgende pagina:
volgende: een rondje Balaton meer