Hongarije > Boedapest-Balaton > een rondje Balaton meer
op weg naar Tapolca
None
De grot van Tapolca
None

[8-6-2012]

De tweede dag gaan we gevieren op pad en doen we een rondje Balatonmeer. Eerste stop is Tapolca. In Tapolca hebben ze midden in de stad een grot. De grot is in 1902 tijdens werkzaamheden ontdekt en 10 jaar later geopend. Je kan er 300 meter met een boot varen. Door de constante temperatuur, de schone lucht en hoge luchtvochtigheid wordt aan de grot een heilzame werking toegeschreven. Eerst loop je een stuk door de grot. Daarbij geeft de Hongaarse gids helder en duidelijk uitleg, maar voor dergelijke details is ons Hongaars niet toereikend. Het tweede deel ga je met bootjes. De bootjes zijn klein, je kan er met twee tot drie personen in en je moet zelf sturen. Aangezien Rik de foto's maakt, ben ik de 'captain' zoals de man van de boten de peddelaar noemt. Ik heb ernstige startproblemen en parkeer het bootje in de nauwe gang overdwars zodat de boot klem ligt tussen linker- en rechter grotwand. Geen ernstig probleem, want we komen snel weer los en de rest van de 300 meter kom ik redelijk ongeschonden door. Dat ik ook nog een keer de peddel verlies, houden we onder ons. Na afloop van de boottocht kan je ook nog een stukje grot zien. Misschien wel toeristisch maar met zo'n ondergrondse boottocht in een mooie grot wel bijzonder.

hier kun je onderdoor
None
doodlopende bocht
None
grotwand
None
socialistische kunst
None
Tapolca
beeld
None
Tapolca
Waterrad Tapolca
None

[8-6-2012]

Na afloop van de grot lopen we nog even door de stad en komen uit bij het grote, werkende waterrad dat nu bij een hotel hoort en dat in een mooi parkje ligt waar de rivier doorheen stroomt. In de rivier zitten enorme koikarpers en andere grote vissen. In het water verderop zitten alleen kleine visjes en helemaal aan het einde, zien we geen visjes meer.

Festetics kasteel
None

[8-6-2012]

In Keszthely gaan we naar het Festetics kasteel. In het begin van de 18e eeuw raakte de familie Festetics in het bezit van Keszthely, waar ze tegen het midden van de 18e eeuw een kasteel lieten bouwen. Een enorm groot kasteel met 101 vertrekken en van een geheel ander karakter dan de Oostenrijks-Duitse kastelen die we tot nu toe gezien hebben. Dit kasteel doet een beetje Frans aan met eromheen een gigantisch grote Engelse landschapstuin.

Vogelringstation
None

[8-6-2012]

Foto: uit het nest gevallen ooievaar net scheve snavel.

Vanuit Keszthely gaan we op zoek naar het vogelringstation waar we worden ontvangen door een uiterst vriendelijke jongen die redelijk Duits spreekt. Hij is een beetje onrustig omdat wij precies komen op het tijdstip dat hij een bus schoolkinderen verwacht, maar zolang die er niet is, wil hij ons alles laten zien. Voor het ringen is het nu geen hoogseizoen, maar naast een ringstation is het ook een vogelopvang. Het is een aandoenlijk geheel. De opvangkooien zien er nogal amateuristisch uit, maar de vogelzorg is oprecht. We zien jonge uilen die bij een storm uit het nest gewaaid zijn, een uit het nest gevallen ooievaar die kennelijk op zijn snavel gevallen is en nu een niet goed sluitende snavel heeft, roofvogels met gebroken vleugels en met blessures opgelopen door tegen een stroomdraad aan te vliegen en een zwaan die in een vislijn terecht is gekomen. Wie goed genoeg is, mag na herstel weer vrij, maar de meeste patiënten zullen de rest van hun leven afhankelijk blijven van de liefdevolle zorg van de vriendelijke jongen (die alles van vogels weet).

Kányavári Sziget
None

[8-6-2012]

De vogelringer legt ons uit waar we in Kis-Balaton, een nat gebied en ook onderdeel van het Balaton Uplands National Park, vogels kunnen kijken. Dat is bij Kányavári Sziget, op een eilandje waar je via een loopbrug kan komen en waar een recreatiegebied is ingericht. Een Oostenrijkse fotografe die voor Bird-Life werkt, vertelt dat de aalscholvers dwergaalscholvers zijn en laat ons het aan een tak hangende, prachtig gevlochten nestje van een buidelmees zien. Op het grasveld staat een uitkijktoren. Aan de toren hangt een vleermuiskast waar gepiep of eigenlijk meer getsjilp uitkomt. Net als Lednice woont hier een mus in. Dit keer heeft de mus geen zwaluwnest, maar een vleermuiskast gekraakt.

meerkoet met jongen
None
brug naar het eiland
None
nest van buidelmees
None
zilverreiger
None
naar volgende pagina:
volgende: Balatonfüred - Pecs