Hongarije > Boedapest-Balaton > naar het Balatonmeer
Van Boedapest naar Balatonfüred
None

[6-6-2012]

Foto: onderweg naar Herend.

Vanaf Boedapest gaan we naar Balatonfüred aan het Balatonmeer. Het Balatonmeer wordt vaak de ‘Hongaarse zee’ genoemd en is in Hongarije het alternatief voor een kust om aan de zomerhitte te ontsnappen. Het meer is met een oppervlakte van 600 km2, een lengte van 78 km en een breedte van 15 km op het breedste punt, het grootste zoetwater meer van Europa. De noord- en zuidkust verschillen sterk. De zuidkust tussen Siófok en Fonyód bestaat vrijwel uitsluitend uit resorts met de vermaakindustrie die daar bij hoort. De noordkust heeft een heel andere sfeer met interessante steden, heuvels, wijngaarden, bossen en kastelen. Balatonfüred is gelegen aan de noordoostelijke zijde van het Balatonmeer. Balatonfüred kreeg voor het eerst bekendheid door de koolzuurhoudende bronnen en pas later door de ligging aan het meer. Balatonfüred of kortweg Füred - de meest plaatsen aan het meer hebben Balaton voor hun naam staan - is de oudste, bekendste en meest internationale badplaats van Hongarije. In 1971 verkreeg de stad de kwalificatie 'Eerste Kuur- en Badplaats van Hongarije'.

We moeten heel Boedapest door om richting Balatonmeer te gaan. De rit gaat helemaal van noord naar zuid langs de Donau en alle belangrijke monumenten komen nog een keertje langs.

Landschap en bloemen
None

[6-6-2012]

Foto: onderweg naar Herend.

Onderweg naar Herend stoppen we diverse keren om naar het landschap en de bloemetjes te kijken. We zien mooie, grote graanvelden, zonnebloemen en mais. Vandaag zien we ook veel vee: grote kuddes paarden, koeien en - in mindere mate - schapen. Meer naar het zuiden komen we in de uitlopers van het Baskonu gebergte terecht.

droog
None
korenbloemen
None
kamille met korenbloem
None
wilde ridderspoor
None
gaat de weg wel verder?
None
Porseleinfabriek Herend
None

[6-6-2012]

Foto: reclameleeuw van de porseleinfabriek. De leeuw is overigens niet van porselein.

.In Herend is een grote en uitermate beroemde porseleinfabriek. De voorgevel van de fabriek is in een soort fantasie art-deco stijl gebouwd en heeft twee zuilen met een soort paasei in het midden. Ze hebben een grote naam en maken voor veel koningshuizen spullen en dure cadeaus. We kijken nog even in het halletje bij de kassa, waar tierlantijnerige kopjes en bordjes staan en siervoorwerpen (olifantje, beertje, beeldje) waarvan je hoopt dat je ze nooit van iemand cadeau krijgt.

Veszprém
None

[6-6-2012]

Na de lunch rijden we naar Veszprém waar we de burcht bezoeken. Bij de burcht staan een brandweertoren en een in 1938 herbouwde middeleeuwse poort. Verder zien we de grote Franciscuskerk, het bisschoppelijk paleis met een vierkant balkon met pilaren en een rond bordes, de Piaristen kerk die twee fraai beschilderde muurnissen heeft, de St Michaelis kerk met de gotische crypten en de 13e eeuwse Gizela kapel.

Straatje in Veszprém
foto-serie Veszprém [1/7]
Piaristen kerk, Veszprém
foto-serie Veszprém [2/7]
Onderdeel Heilige Drieëenheid, Veszprém
foto-serie Veszprém [3/7]
Koning Stefan I en koningin Gisela
foto-serie Veszprém [4/7]
Klif in Veszprém
foto-serie Veszprém [5/7]
Een bekende parachutist (vóór de komst van vliegtuigen!)
foto-serie Veszprém [6/7]
Toegangspoort Veszprém
foto-serie Veszprém [7/7]
Veszprém
None

[6-6-2012]

Foto: het Balatonmeer, met in de verte de kerk van het schiereiland Tihany.

Omdat het na Vesprém inmiddels te laat is om nog andere excursiepunten aan te doen, proberen we via een ommetje langs wat uitzichtpunten langs het Balatonmeer te rijden. We nemen de weg die volgens de kaart langs het vliegveld staat. Die staat zo slecht aangegeven dat M. er eerst tweemaal langs rijdt. De weg is ongeveer van Russische kwaliteit en we vragen ons af of deze weg soms ook tegelijk de landingsbaan voor vliegtuigen is. Bij het vliegveld staat nog wel een bord en er is een wachthokje met bewaker, maar verder ziet het er verlaten uit. Langs de weg staan verlaten villa's die bewust kapot zijn gemaakt en later komen we langs flats die verdacht veel lijken op de Russische flats uit de Sovjet tijd. Dit moet haast wel een verlaten Russische basis zijn, waarbij alles bij vertrek kapot is gemaakt.
Richting Balatonfüred zoeken we vergeefs uitzichtpunten over het Balatonmeer, maar we zien wel dat langs het meer een spoorlijntje loopt.

naar volgende pagina:
volgende: Tihany