Hongarije > Sopron-Tata > Szombathely
Savaria Izeum
None

[2-6-2012, Szombathely]

Vanuit Sopron rijden we naar Szombathely, dat helemaal niet op de route naar onze volgende overnachtingsplaats, Esztergom, ligt, maar waar we graag heen willen. Szombathely behoort tot de Hongaarse steden met een Romeins verleden. De stad is de oudste stad van Hongarije en is in het jaar 43 door de Romeinen gesticht onder de naam Savaria. In de stad is een openluchtmuseum waar fundamenten van een basiliek blootgelegd zijn. Ook zijn er resten van twee mozaïekvloeren ontdekt uit het begin van de 4e eeuw en resten van een Romeins stratensysteem.
We stoppen eerst bij het verkeerde museum dat Savaria Izeum heet. We vragen naar de mozaïekvloeren, maar de jongen achter de balie laat ons zien dat ze vooral aan gezichtsreconstructie van Romeinse beelden doen en dat het Mozaïek 'not finished' is. Tijdens zijn uitleg komt een collega die beter Engels spreekt en de jongen legt opgelucht uit wat er aan de hand is. De andere man gebaart dat we mee moeten lopen en brengt ons naar beneden waar een mozaïekvloer ligt. De glasplaten liggen al klaar, maar moeten nog over het mozaïek gelegd worden. Wij mogen kijken en fotograferen zolang we willen, niemand praat over kaartjes dus we bedanken de behulpzame en vriendelijke mannen hartelijk, zeker nadat ze ons uitgelegd hebben waar we wel moeten zijn

boekenkastje
None
Bijzondere dag
None

[2-6-2012, Szombathely]

De stad beleeft vandaag een bijzondere dag. Op het Fö Ter staat de militaire kapel, vergezeld door een groep militairen, te spelen. Tegenover de kapel staat de cavalerie uitgedost op prachtige paarden in schitterende uniformen opgesteld. Een vriendelijke Engelssprekende familie legt ons uit dat ze vandaag een slag uit de 18e eeuw van een etnische minderheidsgroep uit Hongarije herdenken. De herdenking vindt normaal niet plaats, maar nu wel omdat de slag precies 300 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Vanmiddag is er een nog veel groter feest. Dat zullen we moeten missen, want er staat vandaag meer op het programma.

Fö ter 1
None
Fö ter 2
None
De echte opgravingen
None

[2-6-2012, Szombathely]

Achter de dom vinden we alle Romeinse opgravingen die ons beloofd zijn inclusief twee prachtige, met kleine steentjes in patroon ingelegde mozaïekvloeren. Op hetzelfde terrein liggen ook nog restanten van een middeleeuws kasteel.

mozaïek
None
fundamenten 1
None
fundamenten 2
None
naar volgende pagina:
volgende: Pannonhalma