Rusland 2010 > Jekatarinaburg-Omsk > naar Omsk
routekaart Tyumen - Tomsk
None
Verdwalen niet meer mogelijk
None

[19-7-2010]

Vanuit Tuymen wacht ons een flinke rijdag. We gaan naar Omsk en Omsk is ver weg. De weg is voor het merendeel vrij goed, met af en toe slechtere stukken. Het landschap is nu echt vlak met eindeloze graanvelden, velden vol bloemen die vooral dienen om mooi te zijn en berkenbossen. Opvallend vaak zien we dode berkenbossen: naargeestige smalle, kale witte stammen op een kluitje met maar hier en daar een beetje groen. We kunnen eerst niet verklaren wat daar de oorzaak van is, maar later zien we dat de stammen aan de onderkant verbrand zijn. De hele dag door blijven we half en volledig verbrande bossen zien. We zien ook dat het herstel na een bosbrand snel gaat. Tussen de verbrande bomen door wemelt het van de jonge opslag en er is een rijke ondergroei met diverse soorten planten. Vandaag zien we onderweg nog een stel ooievaars en een vosje.

Verdwalen lukt haast niet meer. We rijden over de enige doorgaande weg die er is. Af en toe is er een afslag naar een dorpje dat een eindje van de weg afligt, andere zijwegen gaan meteen over in onverharde paden. Langs de weg komen we geregeld verkopers tegen. Sommigen hebben een kraampje, anderen alleen een stoeltje en aan hun voeten wat emmertjes met bessen. Verder wordt er koffie en thee verkocht uit dampende samowars, gedroogde vis, sjasliek, tomaten en aardappelen (ook vaak in emmertjes). Vandaag zien we ook vaker vee onderweg, vooral grote kuddes koeien, vaak bewaakt door een ranger op een paard. Op een van de rotondes langs de snelweg van Tyumen naar Omsk staat zo'n ranger met zijn koeien langs de rotonde. In tegenstelling tot de muzikale familie uit de dodenrit van drs. P. komen wij onderweg geen wolven tegen, zodat we ongeschonden het verre Omsk weten te bereiken. Opnieuw verliezen we een uur. Het tijdsverschil met Nederland is nu opgelopen tot vijf uur.

gravelweg door de vlakte
None
Ishim: ziekenauto
None
Ishim: fruit-groente kraam
None
Ishim: koffiestop
None
bloemen langs de weg
None
zielige berkenbossen
None
nederzetting met watertoren
None
Afstanden zijn variabel
None

[19-7-2010]

Hier zie je een fenomeen dat je vaker in Rusland tegenkomt. Op het bord aan de rechterkant staat dat Omsk nog 50 km is. Aan de linkerkant van de weg staat ook een bord en daar is de afstand 65 km.

We hebben nu zo'n 8000 km afgelegd en vandaag heeft M. geconstateerd dat de rechter voorband aan een kant hard afslijt. Omdat we aardig opschieten, besluiten we onderweg even te stoppen bij een 'sjinomontasj' om de voorband te verruilen voor het reservewiel. Die band kan dan weer zo'n 4000-5000 km mee. Omdat ik geen idee heb wat zo'n reparatie mag kosten, vraag ik M. wat de prijs mag zijn. Volgens hem 10-12 euro, maximaal 15. Als de reparatie achter de rug is, schrijft de monteur de prijs in het stof op de auto. Hij begint met een 1, dan een 4 en we denken allebei: 'hij zal toch geen 1400 (€ 35) op gaan schrijven', maar nee hoor, hij stopt na de eerste nul. De reparatie van 20 minuten kost dus 3,50 euro. We geven hem 200 roebel waar hij zeer verguld mee is.

kolchoz Rossiya
None
naar volgende pagina:
volgende: Omsk