Polen, Kaliningrad, Litouwen > Kurische Nehrung
Куршская коса
None

[21-6-2010]

Foto: kantoor bij de ingang van de Kurshsaya Kosa.

De volgende dag rijden we via de (Curonian Spit in het Engels, Kurische Nehrung in het Duits en Kurshsaya Kosa in het Russisch) naar Litouwen. De Spit is een lange smalle landtong van zo'n 100 km die langs de kust van Kaliningrad en Litouwen loopt en de Curonian Lagoon van de Baltische Zee scheidt. Je vindt er hoge duinen en zowel naaldbos als loofbos. We hebben vandaag lunch voor onderweg mee, dus we hebben alle tijd om stops te maken. In het dorpje Lesnoy (vroeger Sarkau) zien we ontzettend grote villa's gemaakt van ronde houten stammen. Aangezien het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, mag er helemaal niet gebouwd worden, maar voor rijke Russen met voldoende smeergeld gaan altijd wel deuren open.

In het Nederlands heet het de Koerse Schoorwal. Zie Wikipedia voor meer details.

witte orchidee
None
ereprijs
None
lathyrus
None
strand op de Nehrung
None
uitbundig bloeiende duinroos
None
bij gebrek aan strandtent
None
Lenin wordt nog geëerd
None
soort ossentong
None
Fringilla vogelringstation
None

[21-6-2010, Kurische Nehrung]

Foto: houten hut van de oprichter.

Bij het het Fringilla vogelringstation laat een aardige vogelringer ons zien hoe ze de vogels vangen en hoe snel het ringen en opmeten van de vogels gaat. In 1903 is het station opgezet door een Duitser en de houten hut waar hij woonde staat er nog steeds.

het grote vangnet
None
blauw viooltje
None
waarschuwing: teken!
None
Epha's Duin
None

[21-6-2010, Kurische Nehrung]

Onze laatste stop aan de Russische kant is bij het hoogste duin, Epha's duin. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht op de duinen, het bos en de Curonian Lagoon aan de ene kant en de Baltische Zee aan de andere kant. Je kan ook zien hoe ze met hekjes, rasters van hout en aangeplante helm proberen om de verstuiving tegen te gaan. Als er geen bos zou staan, zouden de duinen onder invloed van de wind letterlijk weglopen. In het verleden is dat ook gebeurd en zijn hele dorpen geleidelijk aan in zee verdwenen.

weinig begroeiing
None
bebost deel
None
houten rasters
None
naar volgende pagina:
volgende: Litouwen (naar Vilnius)