Mongolië 2010 > Oost-Mongolië vervolg > naar het oosten
Choyr en Darhan
None

[12-8-2010]

Foto: altaartje vlakbij Choyr.

We gaan nu langzaamaan op weg naar het oosten, het tweede onderdeel van onze reis. Tijdens de rijdag zien we geleidelijk het landschap veranderen van heel droge en kale woestijn naar schraal grasland waar het duidelijk iets minder droog is. De kamelen van de Gobi hebben plaatsgemaakt voor koeien, paarden en geiten. Onderweg zien we veel grote roofvogels en bij een poeltje waar we even een stop maken, zien we veel kraanvogels en mooie eenden met wit om het oog, een lichte kop en misschien een blauwe snavel. Af en toe komen we gers tegen en ook zien we de nu lege winterkampen waar een soort schuren staan die het vee tegen de ergste winterkou moeten beschermen.

We doen onderweg twee steden aan. De eerste stop is in Choyr. Een centrumplaats met veel olietanks, een elektriciteitscentrale en veel benzinepompen. In de tweede stad Darhan, duidelijk kleiner en nog triester dan de andere steden stoppen we bij de vuilnisbelt. Ze hadden dat duidelijk beter op kunnen zetten. Over een groot gebied verspreid ligt los overal troep. Er staat geen hek of niets omheen. Ik vraag aan Jacky of ze dat verbranden, maar volgens haar zijn er mensen die het plastic en glas hergebruiken. De restanten worden dan eens per maand verbrand. Wij dumpen hier ons vuilniszakje. Voelt niet erg netjes, maar is wel enig mogelijke plek. Later in het dorp zien we verbrande vuilnisbakken waarvan het vuilnis waarschijnlijk op dezelfde hoop terechtkomt.

Deze keer overnachten we middenin het veld met nergens iets om ons heen, behalve heel in de verte een rij bergen. De harde wind die overal in Mongolië lijkt te waaien, maakt het haast onmogelijk om de tent op te zetten. Nadeel van zo'n plek in de volstrekte vlakte is dat je wel een heel eind moet lopen om een natuurtoilet te vinden. Je kan natuurlijk ook gewoon wachten tot het donker is.

Al 's avonds is de lucht angstwekkend donker en we vrezen dat we regen krijgen. Geen ongegronde angst want tot nu toe hebben we zowat elke dag nog regen gehad. Zelfs in de Gobiwoestijn, waar al sinds mei geen druppel gevallen is, regent het als wij er zijn. Wij hebben nu eenmaal altijd regen in de woestijn, maar op een klein buitje na blijft het 's nachts droog

zoek hier een toilet
None
naar volgende pagina:
volgende: Undurchaan