Mongoliƫ 2010 > Parken en kloosters > naar Binder
tussen Dadal en Binder
None
Doorwaadbare plaatsen en pontje
None

[20-8-2010]

Foto: een van de doorwaadbare plaatsen.

Vandaag moeten we twee keer bij een doorwaadbare plaats een rivier oversteken. Als we een derde keer een rivier over moeten, steken we de rivier met een pontje over. Het is een prachtig pontje over een snelstromende rivier. Via een heel doordacht systeem met een touw dat langs een katrol loopt en een pontje waarvan de punten op een of andere slimme manier in de stroming draaien, duwt het pontje zichzelf min of meer over. Via twee smalle balkjes die zorgvuldig neergelegd worden, moet de jeep op en van de pont gereden worden.

de pont
None
rivier
None
manoeuvreren
None
weg aan de andere kant
None
Vriendelijk onthaal in ger-kamp Binder
None

[20-8-2010]

Foto: de openlucht-opstelling doet het biljart geen goed.

Vlakbij Binder overnachten we opnieuw in een ger-kamp. Dit keer mogen we meteen naar binnen. De service in dit kamp kent geen grenzen. In eerste instantie zijn de bedden niet opgemaakt en missen we handdoeken. We vragen ernaar, maar er gebeurt niets. We douchen (ijskoud water) met de eigen handdoeken. Als we na het douchen terug zijn in de ger, komt een meisje langs met beddengoed en maakt keurig de bedden op. Als we na onze wandeling weer terugkomen in de ger, komt de eigenaar langs met twee stoelen. Weer even later komt het meisje van de bedden een kan heet water en kopjes brengen. Als ik net bezig ben onze oploskoffie uit de koffer te halen, komt ze terug met een schaaltje oploskoffie en melkpoeder. Ze is nog niet de deur uit of twee mensen komen langs om de houtkachel aan te steken. Het is nog helemaal niet koud en de deur staat nog open, maar toch gaat de kachel aan. We doen de vesten maar uit. Als de kachel brandt, komt de baas opnieuw langs. Dit keer met een accu met een lamp er aan bevestigd, zodat we straks in het donker licht hebben. Het is de hele middag dus een drukte van belang met in en uitgaand verkeer in onze ger. Grappig is dat iedereen zo binnen loopt, zonder te kloppen of wat dan ook. Ook hier zijn we enige gasten.

's Avonds na het eten hebben ze nog een korte documentaire voor ons in de aanbieding over de historie van de regio. Dat klinkt wel interessant. De video wordt gestart en samen met Jacky, Oghtroh en de hele familie zitten we voor de TV. Het is een slecht opgenomen film met onscherpe en schokkerige beelden. In plaats van de historie van de regio komt de hele middenstand en het hele openbare leven van Binder voorbij: de school, de kleuterklas, de politie, de bank, het winkeltje, de autowerkplaats. Na een poos komt er een soort intermezzo, opgenomen in sepia. Het hele dorp speelt mee in het toneelstuk waarin over de geboorte van Dzjengis Khan wordt verhaald. Iedereen ligt dubbel van het lachen als de baas zelf, als vader van de kleine Dzjengis, in beeld komt. Even later gaat de film weer verder met het oogsten van hooi, folkloristische voorstellingen en nog meer middenstand, waarna weer een sepia toneelstuk volgt, dit keer met de zoon van de baas in beeld. Het is een lange zit en we zijn blij als na anderhalf uur de Mongools gesproken documentaire afgelopen is. Morgen kennen we het hele dorp!

uitzicht bij ger
None
meertje in omgeving
None
Mongoolse oplossing
None

[20-8-2010

Tijdens een wandeling zien we een jonge koe met een plaat voor zijn bek. Hierdoor kan hij niet bij zijn moeder drinken en wordt hij gedwongen zelf te grazen.

rotsplanten
None
Een kokende douche
None

[21-8-2010

Foto: de lucht 's ochtends bij het ger-kamp.

's Morgens komt de baas ons ophalen: de douche staat voor ons klaar en we zien rook uit het hokje naast de douche komen. Zouden we echt een warme douche hebben? Inderdaad de overijverige baas heeft het vuur flink opgestookt en het water is zo vreselijk heet dat je levend verbrand als je eronder gaat staan. Toch wel erg vriendelijk bedoeld.

naar volgende pagina:
volgende: naar Rashaan Khad