Mongolië 2010 > Parken en kloosters > ger-kamp in park
Ger kamp in Gorkhi Terelj National Park
None

[24-8-2010]

De volgende dag rijden we naar een ger-kamp voor de laatste overnachting. Het ger-kamp ligt in een heel stil doodlopend dalletje met alleen bergen en bos om je heen. Het is een mooie plek om de laatste dag door te brengen en te afgelegen voor de hordes dagjesmensen. Wat heeft het ger-kamp zijn gasten volgens zijn eigen gedrukte informatie te bieden? Allereerst natuurlijk toeristen-gers, maar daarnaast ook een restaurant, een tafeltennistafel, een pool-biljart en, last but not least, 'comfortable toilets'. Je zou er toch nooit meer weg willen.

Lokaal nieuws

Dankzij de draagbare radio van Oghtroh krijgen we ook nog wat van het lokale nieuws mee. Niet dat we dat verstaan, maar als Oghtroh het nieuws op heeft, vertelt Jacky af en toe wat ze melden. De ene keer gaat het over grote kuddes paarden die in centraal Mongolië gestolen zijn en hoe groot het probleem van vee-diefstallen is. De andere keer gaat het over het succesvol oogsten van het hooi voor de winter en de verwachting dat ze genoeg hooi hebben om de winter door te komen. Toch heel ander nieuws dan bij ons.
Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen Mongolië en Nederland, maar een van de meest intrigerende dingen die Jacky vertelt, is dat de regering vijf jaar geleden besloten heeft dat iedere Mongoliër recht heeft op een stuk land ter grootte van 0,7 ha. Je kan een (vrij) stuk claimen, krijgt daar een officieel certificaat voor en dan is het land van jou. Verkoop van dat land is - onder voorwaarden - toegestaan. Na je dood gaat het land over op je erfgenamen. In Mongolië kunnen ze dat gemakkelijk doen. Al iedere Mongoliër zijn stuk geclaimd heeft, is er nog maar een heel klein stukje van Mongolië opgedeeld. Omgekeerd kunnen Jacky en Oghtroh niet geloven dat je in Nederland niet in je eigen tuin een huis mag bouwen. Jacky wil weten of je wel een wc mag graven. Daar hebben we nooit over nagedacht, maar waarschijnlijk niet. We leggen uit dat in Nederland iedereen aangesloten is op de riolering, waterleiding en elektriciteit. Als ze horen dat je zelfs geen boom in je tuin mag kappen zonder officiële vergunning zijn ze met stomheid geslagen.

Gorkhi Terelj park, 8
fotoserie omgeving ger-kamp [1/7]
Gorkhi Terelj park, 9
fotoserie omgeving ger-kamp [2/7]
Gorkhi Terelj park, 10: soort Lomatogonium
fotoserie omgeving ger-kamp [3/7]
Gorkhi Terelj park, 11
fotoserie omgeving ger-kamp [4/7]
Gorkhi Terelj park, 12
fotoserie omgeving ger-kamp [5/7]
Gorkhi Terelj park, 13: zonsondergang
fotoserie omgeving ger-kamp [6/7]
Gorkhi Terelj park, 14: houtaanvoer ger-kamp
fotoserie omgeving ger-kamp [7/7]
naar volgende pagina:
volgende: Boeddhistisch klooster