Zwitserland 1993 > Zwitserland 1993 > rondom Saas dal
Naar Saas Almagell

[14-8-1993]

Met de bus naar Sion. Daar moeten we lang wachten op de bus naar Visp, zodat we tijd hebben om naar het ondergrondse meer van St. Leonard te gaan. Van Visp naar Saas-Grund en daar overstappen naar Saas Almagell.

[15-8-1993]

Mattmark en Saas Fee

We lopen naar het stuwmeer (Mattmark) aan het eind van het dal en daarna om het meer heen. Met de bus terug naar Saas-Grund om vanaf daar weer naar Saas Almagell te wandelen. We lopen via de kapellenweg omhoog tot we bijna in Saas Fee zijn. Door een misplaatste wegwijzer lopen we weer ongeveer terug naar Saas-Grund in plaats van naar Saas Almagell.

Foto: Saas Fee.

Mattmark stuwmeer
Zermatt en Gornergrat

[16-8-1993]

Foto: de Matterhorn vanuit Zermatt.

Met de bus naar Stalden en vanaf daar met de trein naar Zermatt, een mooie rit van zo'n 50 minuten. Zermatt is zoals verwacht erg toeristisch. We maken op de aangewezen plek een foto van de Matterhorn, lopen tot aan de schlucht en nemen koffie met gebak. Vervolgens zoeken we het treintje naar Gornergrat dat in drie kwartier van 1600 meter (Zermatt) naar ruim 3000 meter gaat. Een spectaculaire tocht met schitterende uitzichten. Het weer werkt mee, strak blauwe lucht. Alle toppen goed te zien: Matterhorn, Castor en Pollux, de Monta Rosa. Overal tussen de enorme 4000-ers zie je gletsjers.

hoofdstraat Zermatt
uitzicht trein Gornergrat
Gorner gletsjer vanuit trein
Matterhorn
Gorner gletsjer
gletsjer en Matterhorn
Saas dal

[17-8-1993]

Foto: de Aletsch gletsjer (zeer waarschijnlijk).

Vandaag een wandeling in het 'eigen dal'. Eerst naar Saas Fee waar diverse kuddes bustoeristen worden uitgespuugd. Tussen de eettentjes treffen we ook Peter Patat met frites, Hollandse fricadellen en vleeskroketten.
Via Hannig naar de Biederalp; op een steil paadje komen we een gems tegen.
's Avonds gaan we naar Saas-Grund voor een diapresentatie, 'De 4000-ers in Wallis'. Aangezien er 's avonds geen bus meer naar Saas Almagell gaat en de weg te donker en te smal is om langs terug te lopen, besluiten we te liften. Er gaat echter nauwelijks iemand die kant op en de paar die wel gaan, stoppen niet. Als we net in de telefooncel staan om toch maar een taxi te bellen, stopt een oranje kever die ons al eerder was gepasseerd. Ze informeren wat er aan de hand is, want ze waren verbaasd 'zwei Ƥltere Leute' te zien staan. Alhoewel ze in Saas-Grund wonen, brengen ze ons thuis. Heel aardig.

[18-8-1993]

Aletsch gletsjer

Eerst met de bus naar Birg. Daar regelen we een studio voor de laatste week in Susten-Leuk.
Vanaf Birg gaan we verder met de bus naar Blatten om vanaf daar naar het Aletschwald Reservat met uitzicht op de gletsjer te lopen. Eerst naar een stuwmeer met een voor mij te steile trap. Daarom terug naar Blatten waar we met een kabelbaan naar de Belalp gaan. Bij Hotel Belalp heb je een prachtig uitzicht op de Aletsch gletsjer. Vanaf Blatten lopen we naar Germen waar me weer de bus pakken.

Aletsch gletsjer
Belalp
Rond Saas Balen

[19-8-1993]

Foto: Saas Balen.

Met de bus naar Saas Balen waarvandaan we in twee uur naar Heimischgarten klimmen. Alhoewel de route keurig op de wandelkaart staat, maken we een enorme slinger om via Siwine. Daarna via Unteri Brend en Oberi Brend en vervolgens via een schitterend paadje naar Saas Grund via Terwald.

de Fellbach
Via Simplon pas naar Domodossola

[20-8-1993]

Foto: flat in Domodossola, Via Beltrami.

Eerst met de bus naar Brig en daarna met een bus over de Simplon pas. De bus gaat via Gstein en Gondo naar Domodossola in Italiƫ; de bus duurt er twee uur over. De Simplon pas komt al vrij snel en tot daar klimt de weg en heb je voortdurend mooie uitzichten. We passeren een gigantisch hoge brug met pijlers van 160 meter. Bij Gstein duikt de weg tot aan Gondo een heel smalle steile kloof in. Die kloof is misschien nog wel indrukwekkender dan de uitzichten op het eerste stuk.
In Domodossola zijn we vrij snel uitgekeken. Het stadje heeft wel een leuk oud centrum, maar dat is wel vrij klein. Daarom nemen we redelijk snel de bus weer terug en stappen dan bij de Simplon pas uit.

pleintje Domodossala
Simplon pas
naar volgende pagina:
volgende: rond Susten-Leuk