Noordoost-Polen 2015 > Burniszki > wandeling in Litouwen
Meer voorzieningen in Litouwen
None

[4-6-2015]

De fietshuur is niets geworden, dus ook deze laatste dag gaan we wandelen. We gaan het laatste deel van de fietsroute terug lopen, zodat we toch even in Litouwen kunnen zijn. We komen uit bij het grote grensmeer tussen Kaliningrad en Litouwen. Zodra we de grens over zijn, wordt het anders. Er staat een informatiebord over het landschapspark, iets verder is een parkeerplaats met een heuse picknicktafel met banken, een kaart, toiletten en een afvalbak. Dat hebben we in Polen niet gezien. Bovendien vindt Rik zomaar een orchidee voor me. De eerste en enige orchidee van de hele vakantie!

Het wordt een leuke dag
None

[4-6-2015]

Foto: steen die bij het uitzichtpunt aangeeft wat je allemaal in de verte kan zien. De steen is mooi, maar niet heel duidelijk.

We zien op de kaart dat we vlakbij het landschapspark zitten en dat we daar doorheen kunnen lopen. Rik stelt voor dat we heen door het park gaan en terug langs het meer, zodat we zeker de weg vinden. In het park zijn bankjes bij uitzichtpunten; er hangen kaarten en er zijn houten wegwijzers. Wat een ongekende luxe. Het park is vol ijstijdrelicten met grote heuvels van de morene-stenen, heuvels die op stuwwallen lijken en enorme, verspreid liggende zwerfkeien. We hebben steeds prachtige uitzichten. Verder zijn er ook veel kleine meertjes. We zien op de kaart dat we verder door het park kunnen lopen, zodat we terug alleen het laatste traject hetzelfde lopen. De op-en-neer wandeling naar Litouwen wordt zo nog een echt leuke dag.

prachtig landschapspark
None
Metalo fantazija
None

[4-6-2015]

Foto: een knabbelende eekhoorn in het museum 'Metalo fantazija'.

Als we weer op de weg langs het meer komen zien we verderop een bord van een camping met een vork en mes plaatje. Wie weet is er wel koffie. Ook hangt er een aankondiging naar een museum 'Metalo fantazija', waarvan we geen idee hebben wat we ons daar bij voor moeten stellen. Het is maar 400 m naar de camping dus we gaan even kijken. Aan het water is inderdaad een grote camping. Op het veldje bij de receptie staan fantastische dierfiguren van ijzer en metaal gemaakt. Er komt een mevrouw op ons af die vertelt dat het museum € 2,00 kost en die onze vraag naar koffie positief beantwoordt. Het buitenmuseum heeft leuke dingen zoals een gordel- of schubdier, een spin, een kikker en nog veel meer. Het restaurant is open en serveert heerlijke, echte koffie. We drinken de koffie binnen, want het is vandaag een stuk frisser dan de voorgaande dagen en er staat een harde wind.

Ook terug via het landschapspark
None

[4-6-2015]

Foto: een vennetje en een bosje van bovenaf gezien, ook in het landschapspark.

Terug lopen we nu eerst over de asfaltweg die vlak langs het meer loopt en later slaan we af en gaan we opnieuw het park in. We lunchen op een plekje met mooi uitzicht. Na de lunch wandelen we verder door het fraaie landschapspark en om half zes zijn we thuis. Erg leuke dag met onverwachte, leuke dingen en veel beter dan het opvuldagje waar we ons vanwege het ontbreken van de fietsen op ingesteld hadden. Fietsen was trouwens best zwaar geworden met de harde wind en de steile heuvels. Het landschapspark, de koffie en het 'Metalo fantazija' museum hadden we dan vast gemist.

’s Avonds pakken we alvast in. Morgen vertrekt onze bus om 8 uur uit Suwalki. We vertrekken om 7 uur na een ontbijt om kwart over zes.

Meertje aan de Poolse kant
foto-serie Litouwen 1 [1/11]
Prachtig paars klokje (Campanula spec.)
foto-serie Litouwen 1 [2/11]
Gevlekte rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa)?
foto-serie Litouwen 1 [3/11]
Het prachtige landschapspark in Litouwen
foto-serie Litouwen 1 [4/11]
Houten huisje in Litouwen
foto-serie Litouwen 1 [5/11]
Net over de grens in Litouwen
foto-serie Litouwen 1 [6/11]
Gele morgenster (Tragopogon pratense)
foto-serie Litouwen 1 [7/11]
Grote libel met groene facetogen en gekanteld borststuk
foto-serie Litouwen 1 [8/11]
Graspieper? op een draad
foto-serie Litouwen 1 [9/11]
Uitzicht in het landschapspark
foto-serie Litouwen 1 [10/11]
Zwarte loopkever
foto-serie Litouwen 1 [11/11]
Het grappige Metalo fantazija museum
foto-serie Litouwen 2 [1/10]
Vrolijke schildpad
foto-serie Litouwen 2 [2/10]
Varken
foto-serie Litouwen 2 [3/10]
Een dikke spin
foto-serie Litouwen 2 [4/10]
Kramsvogel met een vette kever in zijn bek
foto-serie Litouwen 2 [5/10]
De camping in Litouwen met de koffie en het museum
foto-serie Litouwen 2 [6/10]
Vissende mannetjes
foto-serie Litouwen 2 [7/10]
Een libel
foto-serie Litouwen 2 [8/10]
Een bijzondere, witte klaver met grote bladeren
foto-serie Litouwen 2 [9/10]
Matblauw vlindertje
foto-serie Litouwen 2 [10/10]
naar volgende pagina:
volgende: terugreis