Noordoost-Polen 2015 > Wolka Piaseczna > naar Wolka Piaseczna
Langs kleine dorpjes
None

[21-5-2015]

Foto: de weg door het bos in de buurt van Zucielec.

Vandaag nemen we afscheid van Gugny en fietsen naar ons volgende overnachtingsadres in Wolka Piaseczna. We moeten dan eerst terug naar Osowiec en omdat we de Tsarenweg al een keer gefietst hebben, zoekt Rik op de kaart een andere route uit. Omdat er wat dorpen en afslagen die wel op de kaart staan in het echt ontbreken, moet Rik opnieuw puzzelen. We fietsen over leuke binnenwegen langs kleine dorpjes in ouderwets agrarisch gebied met veel graanvelden, maar ook met weidegronden en hooilanden. We zien veel veldleeuweriken en natuurlijk ooievaars. Via Zucielec, Niewiarowo, Kolodziez, Millewo en Mroczki fietsen we naar Downary.

Rulle zandweg
None

[21-5-2015]

Bij Downary slaan we af om over een weg die overgaat in een zandpad door te steken naar de Tsarenweg. De zandweg wordt al snel te rul om te fietsen zodat we de fietsen door het rulle zand moeten duwen. Zwaar werk, maar wel een erg mooi bos waarin je niemand tegenkomt. Het fietsen was vandaag ook al zwaarder, omdat we nu echt bovenop de morene zitten en de hellingen steiler en langer zijn.

Weer de ketting er af
None

[21-5-2015]

Onderweg ervaren we nogmaals de makke van de fiets met de 21 versnellingen. Sinds het aflopen van de kettingen durven we niet meer te schakelen, maar als Rik een foto neemt van een kruis met prachtige gekleurde linten valt zijn fiets om en ligt gelijk de ketting er weer naast. Als we even uit het bos op een open stukje komen, horen we in de verte het kenmerkende geluid van kraanvogels. Met de verrekijker kan ik ze goed vinden. Ze zitten ver weg, maar het zijn onmiskenbaar kraanvogels. We lunchen in het bos op boomstammetjes die we als bank kunnen gebruiken.

Bekend terrein
None

[21-5-2015]

Foto: lidsteng (Hippuris vulgaris) met zijn boven het water uitstekende 'sparretjes'.

Vanuit het bos komen we uit op de Tsarenweg, precies op het punt waar Rik verwachtte. We rijden verder naar de grote weg met de spoorlijn. In de buurt van de weg kijken we nog bij een uitzichttoren, dezelfde toren waar we in 2012 met S. en M. gestaan hebben. Aan de andere kant van de weg maken we bij Osowiec en het natuurcentrum een wandelingetje rondom wat bunkers en over een vlonderpad. Het is een goed onderhouden vlonderpad dat langs diverse habitats gaat, zoals het zeggemoeras, het natte wilgenbos en poeltjes met krabbescheer en waternavel. We horen weer veel vogeltjes, maar zien ze op rietgors, grauwe klauwier en rietzanger na, nauwelijks.

Huis gevonden
None

[21-5-2015]

Foto: 'ons huis' in Wolka Piaseczna.

Onderweg kopen we in Plochowo een geseald sixpack water, zodat het goed onder de snelbinder past. Dat gaat goed tot we 4 km voor Wolga Piaseczna een harde klap horen, de sixpack op de grond ligt en één fles lek is. We gieten het water uit de lekke fles over en stoppen overal losse flessen water in, de laatste houdt Rik in een tasje in zijn hand. Niet handig, maar we redden het zo wel het laatste stuk.
In Wolka Piaseczna doet Jerzy, de boswachter, al de deur open, dus we zijn goed. We hebben een mooie, maar kleine kamer in een groot huis dat in gebruik is als gastenhuis. We krijgen beneden in de grote kamer eten en kunnen in de keuken koffie en thee maken. Na het eten maken we nog een wandelingetje naar de grote velden achter het huis op zoek naar elanden of andere dieren. We horen een uil, de koekoek, de wielewaal en nog wat andere vogels, maar zien helemaal niets.

Bloeiende judaspenning (Lunaria annua)
foto-serie donderdag 21 mei [1/16]
Dit lijkt op een ijskelder (nog in gebruik?)
foto-serie donderdag 21 mei [2/16]
Uitzicht onderweg
foto-serie donderdag 21 mei [3/16]
Goed verzorgde begraafplaats
foto-serie donderdag 21 mei [4/16]
Zanderig stuk in het bos
foto-serie donderdag 21 mei [5/16]
Zevenster (Trientalis europaea)
foto-serie donderdag 21 mei [6/16]
Een rijke ondergroei van bessen
foto-serie donderdag 21 mei [7/16]
Eenarig wollegras (Eriophorum vaginatum)
foto-serie donderdag 21 mei [8/16]
Lidsteng (Hippuris vulgaris)
foto-serie donderdag 21 mei [9/16]
Visdiefje
foto-serie donderdag 21 mei [10/16]
Uitgestrekte rietvelden ook langs het vlonderpad
foto-serie donderdag 21 mei [11/16]
Kramsvogel
foto-serie donderdag 21 mei [12/16]
Hier is de bever aan het werk geweest
foto-serie donderdag 21 mei [13/16]
Rietgors
foto-serie donderdag 21 mei [14/16]
rietveld met een poeltje langs het vlonderpad
foto-serie donderdag 21 mei [15/16]
Mooie lucht tijdens de avondwandeling
foto-serie donderdag 21 mei [16/16]
naar volgende pagina:
volgende: op stap met vogelgids