Noordoost-Polen 2015 > Wolka Piaseczna > op stap met vogelgids
Hele dag met gids Michal
None

[22-5-2015]

Foto: witte kwikstaart, bij het huis voordat Michal ons ophaalt.

We beginnen de dag met een feestontbijt om 7 uur. We krijgen heerlijke, gevulde pannenkoekjes, een bruin en een wit brood, een overvloed aan kaas, kwark, puntjes kaas, nutella en een groot bord met worst. Voor de lunch staan twee pakken koek en een zak bananen en een 1,5 l fles water extra klaar.
Vandaag gaan we op stap met de vogelgids. Om 9 uur is Michal er met zijn vrouw Monica die zal rijden. Bij het natuurcentrum vertelt Michal ons aan de hand van de kaart hoe het Biebrza moeras in elkaar zit met een zuidelijk deel waar we vandaan komen, een midden deel en een noordelijk deel. In het zuidelijk deel zitten de meeste vogels en is het het natst. Het is een uitzonderlijk droog jaar, waardoor het water overal erg laag staat. We gaan eerst naar de westelijke kant, dan naar het zuiden en klimmen dan via de Tsarenweg weer terug naar ons beginpunt.

Onze eerste eland
None

[22-5-2015]

Het is een geweldige dag en we zien zo ontzettend veel. Het eerste punt is een soort geheim punt dat maar weinig mensen kennen en waar maar weinig toeristen komen. We lopen 1 km door het bos waar we veel vogels horen en komen dan uit op een veld met uitzicht. Ver weg zien we sternen, Michal belooft dat we die straks beter gaan zien. Na korte tijd zegt Michal dat ik maar even door de telescoop moet kijken en moet zeggen wat ik zie en daar staat niet eens zo ver weg onze eerste heuse eland. We blijven zeker een uur op het veld kijken en al die tijd blijft de eland ons rustig in de gaten houden maar vooral ook dooreten. Fantastisch. Als we weer verder gaan wijst mijn horloge al kwart voor 12 aan, dat kan helemaal niet.

Druk met vogelaars
None

[22-5-2015]

Foto: Brzostowo is erg bekend en populair bij vogelaars.

De tweede stop is een punt dat volgens Michal altijd druk is met vogelaars en dat klopt. Er staan diverse Nederlandse vogelaars en een grote groep Engelsen met een gids. Maar er valt ook ontstellend veel te zien. We zien nu de sternen van veel dichterbij, de zwarte ooievaar vliegt diverse keren hoog over en we zien veel roofvogels. Verder zien we de mannetjes kemphaan met zijn opgezette kraag precies zoals hij in de boekjes staat. Dat wil ik al zo lang zo graag zien en nu is hij daar.

Waterrijk landschap
None

[22-5-2015]

Foto: het waterrijke landschap bij Brzostowo.

Het graslandje met de vogelaars hoort bij een boerderij die ook koffie serveert. Dit blijkt de plek te zijn waar we met S. en M. vorige keer de vrouw de koeien terug zagen drijven. Het zijn de 'happy cows' die ingezet worden om het gras kort te houden zodat de weidevogels er goed kunnen nestelen. We zien een grutto met drie jonkies en ook kuikens van de tureluur. Je komt hier ogen en handen te kort.

Ook bij de lunch (verre) elanden
None

[22-5-2015]

Snel daarna komt de derde plek waar we lunchen en waar we maar liefst vier elanden zien. Tijdens de lunch krijgen we veel aandacht van twee hondjes die meteen je vriend zijn als je wat te eten hebt.

Twee soorten zwaluwen
None

[22-5-2015]

Foto: broederlijk naast elkaar de huiszwaluw (links) en de boerenzwaluw (rechts).

Bij de volgende stop, vlakbij een oude winkel, kijken we uit over het water waarin nog een pontje ligt dat niet meer in gebruik is. Op het strandje rusten ontzettend veel zwaluwen en dankzij Michal kan ik nu heel goed het verschil tussen de house martin (huiszwaluw) en de barn swallow (boerenzwaluw) zien.

Zwarte ooievaars
None

[22-5-2015]

Foto: een zwarte ooievaar heel ver weg in het veld.

Bij het strandje met de veerpont zien we maar liefst drie zwarte ooievaars, die ook alle drie landen. Ze verschuilen zich erg in het hoge gras en we zien ze ook niet helemaal, maar steeds alleen een kop die boven het gras uitsteekt met de opvallende grote rode snavel.

Witvleugelsternen
None

[22-5-2015]

We komen nu bij de zuidgrens van de Biebrza moerassen en het park. Hier stroomt de Biebrza in de Narew rivier. We stoppen een klein stukje voor Laskowiec waar we gisteren op de fiets zijn geweest, bij een klein poeltje helemaal vol met witvleugelsternen. Het grappige is dat ze graag uitrusten op een paaltje en echt alle paaltjes bij het poeltje zijn bezet door een stern. We horen ook weer de hoemp hoemp van de fire-bellied toad.

Waterrietzanger
None

[22-5-2015]

De laatste stop is het vlonderpad van gisteren met de waterrietzanger, het beroemdste vogeltje van Biebrza. Iedere vogelaar weet dat, want het aantal vogelaars met telescopen is hier onevenredig groot. Het vogeltje heeft een veel zachtere roep dan de normale rietzanger en het eindigt met een soort hihihi. Het lijkt alsof hij enorm moet lachen dat al die zotte mensen met dure apparatuur komen om zo'n piepklein vogeltje te bewonderen. Natuurlijk vindt Michal voor ons de waterrietzanger. Hij zit er prachtig bij. Alsof dat nog niet genoeg is, ziet hij ook de velduil, die dit jaar goed vertegenwoordigd is.

Einde van een volle dag
None

[22-5-2015]

Foto: het dorpje Laskowiec.

Vanaf het vlonderpad rijden we weer terug naar Wolka Piaseczna. We informeren bij Michal nog even naar de wandeling van overmorgen. Die wandeling kan erg nat zijn en op delen van de wandeling zijn laarzen nodig. Dat wordt nadenken hoe we dat gaan aanpakken.
Net als gisteren krijgen we weer heerlijk eten met soep, driehoekjes met gehakt, champignons en spek, gehaktballetjes, bulgur, sperziebonen en ingelegde paprika's.

Het bos bij Sosnia
foto-serie Biebrza 1 [1/12]
Verse pootafdruk van een das
foto-serie Biebrza 1 [2/12]
Eenzame boom in het veld
foto-serie Biebrza 1 [3/12]
Donkere, dreigende wolkenlucht
foto-serie Biebrza 1 [4/12]
Donkere, dreigende wolkenlucht
foto-serie Biebrza 1 [5/12]
Eland bij Sosnia
foto-serie Biebrza 1 [6/12]
Wolvenpoep
foto-serie Biebrza 1 [7/12]
Eland bij Sosnia
foto-serie Biebrza 1 [8/12]
Eland bij Sosnia
foto-serie Biebrza 1 [9/12]
Het waterrijke landschap bij Brzostowo
foto-serie Biebrza 1 [10/12]
Kemphaan
foto-serie Biebrza 1 [11/12]
Het waterrijke landschap bij Brzostowo
foto-serie Biebrza 1 [12/12]
Alweer een verrassing: de zeearend
foto-serie Biebrza 2 [1/12]
Een kievit vooraan, daarachter een kemphaan
foto-serie Biebrza 2 [2/12]
Sternen en een grutto
foto-serie Biebrza 2 [3/12]
Gele kwikstaart
foto-serie Biebrza 2 [4/12]
Zuidelijk deel van het Biebrza Nationaal Park
foto-serie Biebrza 2 [5/12]
Zuidelijk deel van het Biebrza Nationaal Park
foto-serie Biebrza 2 [6/12]
Zuidelijk deel van het Biebrza Nationaal Park
foto-serie Biebrza 2 [7/12]
Zuidelijk deel van het Biebrza Nationaal Park
foto-serie Biebrza 2 [8/12]
Zuidelijk deel van het Biebrza Nationaal Park
foto-serie Biebrza 2 [9/12]
Een vliegende zwarte ooievaar
foto-serie Biebrza 2 [10/12]
De vroegere veerpont
foto-serie Biebrza 2 [11/12]
Twee huiszwaluwen op de oever
foto-serie Biebrza 2 [12/12]
Grauwe gors op een draad
foto-serie Biebrza 3 [1/12]
Een veld vol paardebloempluizen
foto-serie Biebrza 3 [2/12]
Witwangstern op paaltje
foto-serie Biebrza 3 [3/12]
Witwangsterns
foto-serie Biebrza 3 [4/12]
Witwangstern
foto-serie Biebrza 3 [5/12]
Witwangstern
foto-serie Biebrza 3 [6/12]
Witwangsterns
foto-serie Biebrza 3 [7/12]
Het meertje van de witwangsterns
foto-serie Biebrza 3 [8/12]
Sloot met bloeiende waterplanten
foto-serie Biebrza 3 [9/12]
Uitzicht bij het vlonderpad
foto-serie Biebrza 3 [10/12]
Waterrietzanger
foto-serie Biebrza 3 [11/12]
Rietgors
foto-serie Biebrza 3 [12/12]
naar volgende pagina:
volgende: wandelen in de omgeving