Noordoost-Polen 2015 > Wolka Karwowska > kanotocht
Lopen naar de kano's
None

[26-5-2015]

Foto: een pad tijdens de natte wandeling naar het meer.

Vandaag staat er een kanotocht op het programma. De IVN-groep gaat ook kanoën, maar gezien onze vaardigheden op kanogebied vinden we het prima om dat met de groep te doen. Je kan lopend of met de auto naar de kanoplaats. We hadden bedacht om met de auto mee te gaan, zodat we niet in de boot met spullen als wandelschoenen zitten. De man van Dobry Den dacht dat wij wel zouden willen lopen. Wat we niet in de kano mee willen kan in de auto van Andrzej achterblijven en dat krijgen we bij aankomst weer terug. In dat geval willen we best lopen. Als hij het verhaal aan de groep vertelt, wordt de versie iets anders. 'Ik ga ervan uit dat we met het busje en de auto gaan, want het is een heel eind lopen en een deel hebben we al gedaan'.

Wij ontbijten weer om zeven uur en beginnen om kwart voor acht aan de wandeling. Algauw moeten we over een grassig pad en even later dwars een weiland door met kniehoge vegetatie die flink nat is van de regen van de afgelopen nacht. De broek wordt tot aan de broekzakken kleddernat en ook de wandelschoenen zijn niet bestand tegen zoveel vocht en raken doorweekt. De wandelschoenen zijn zo nat dat ze ook 's avonds na het avondeten nog kleddernat zijn. Na het natte weiland moeten we over een modderig pad dat gezien de droogte en de lage waterstand droog hoorde te zijn, maar nu na de regen van afgelopen nacht ontzettend modderig is. Het laatste stuk lopen we steeds over goede wegen en door het bos. Onderweg zien we twee keer een ree en vijf kraanvogels van heel dichtbij. Helaas heeft Rik nu vanwege de kano uit voorzorg niet de goede camera bij zich.

We kiezen voor de groep
None

[26-5-2015]

Stipt om 10 uur zijn we bij de startplek waar de IVN-groep nog druk bezig is met het verdelen van de kano's. R. vraagt hoe laat wij opgehaald willen worden, maar voor kanoën kunnen we echt geen tijd inschatten. De groep wordt om drie uur opgehaald. Dat lijkt ons dan ook een mooie tijd, maar volgens R. is dat te lang voor ons, omdat zij veel tijd nemen voor alle planten en vogels. Wij geven aan toch wel met de groep mee te willen. Probleem is dat we niet met z'n allen in het busje en de auto passen, maar dan wachten we wel tot de auto weer terug is.

Een rechte koers valt nog tegen
None

[26-5-2015]

Foto: de veenmol.

Aanvankelijk is de kano wel moeilijk. We komen wel verder maar niet vooruit. Eigenlijk zigzaggen we zo'n beetje over het meer. Na een tijdje varen leggen we even aan voor een pauze. Iemand heeft een veenmol gevangen en de professor raakt helemaal opgetogen. Het zijn ook geweldige beestjes om te zien. Ze hebben echt graafpootjes. Na korte tijd wordt het diertje weer vrijgelaten en we proberen hem te volgen als hij zich weer ingraaft in het zand, maar de grond is te hard voor hem zodat we hem uiteindelijk op een meer geschikte plek vrijlaten. We kijken ook nog bloemetjes.

Waar is de afslag?
None

[26-5-2015]

Foto: hier ergens moet de ingang naar de rivier zijn.

De afslag vanaf het meer de rivier op is behoorlijk moeilijk te vinden, die hadden we samen niet zomaar gevonden. Voor zo’n onzekere kanotocht is de veiligheid van de groep best fijn. Bovendien horen en zien we zo veel meer dan we alleen gevonden zouden hebben. Onderweg passeren we een aantal bruggetjes en onder een van de bruggen woont iemand, compleet met een tafel en stoeltje.
Bij de derde brug zijn we er. Je moet daar echt stoppen, want ga je verder kom je in de uitgestrekte Biebrza moerassen terecht en ben je vier dagen onderweg voordat je uit kunt stappen. Dat is overdreven. We tobben wat om de kano aan land krijgen, maar met enige hulp lukt ook dat uiteindelijk. Andrzej staat al te wachten en R. stapt bij Andrzej in om de bus op te halen. Tijdens het wachten op het transport zien we nog een prachtige roodmus.

Het weidse landschap onderweg naar het Jezioro meer
foto-serie kanotocht [1/6]
Uitzicht over het meer
foto-serie kanotocht [2/6]
De veenmol graaft zich weer in
foto-serie kanotocht [3/6]
We varen langs een molen
foto-serie kanotocht [4/6]
De smalle Jegrznia rivier
foto-serie kanotocht [5/6]
Wij zoeken een betere steiger
foto-serie kanotocht [6/6]
naar volgende pagina:
volgende: fietstocht