Noordoost-Polen 2015 > Wolka Karwowska > fietstocht
Op zoek naar de ortolaan
None

[27-5-2015]

Foto: een groot veld vol met koolzaad in de buurt van de ortolaan.

Vandaag staat een fietstocht gepland. Na het ontbijt krijgen we twee prima, soepel lopende fietsen en stipt om 8 uur gaan we op weg. We gaan eerst proberen om de ortolaan te vinden. Rik brengt ons ondanks het verschil in route tussen detailkaart en grote kaart naar de ortolaan en ik herken de plek aan de zang van de ortolaan. R. heeft gisteren de ortolaan laten horen. Hij zingt als een geelgors, maar dan met een mineurakkoord. Prachtige zang. Hij vliegt heen en weer tussen twee bomen. In de boom kunnen we hem niet vinden, maar we zien hem wel twee keer vliegen.

Landelijk en kleinschalig
None

[27-5-2015]

Vanaf de ortolaan fietsen we verder om de originele fietsroute weer op te pikken. Het is een mooie route en de heuveltjes die er in de auto steil uitzagen, vallen eigenlijk zat mee. Het is vandaag behoorlijk koud en er staat een flinke wind. We zijn begonnen met de jasjes zonder vestje, maar algauw trek ik een vestje aan. We fietsen door een golvend landschap met akkers met graan, tabak en geel koolzaad, hooilanden en weilanden met koeien, vaak gescheiden door bomenrijen en overal tussendoor kleine dorpjes. Het landschap is hier echt nog landelijk en kleinschalig.

Mazurische meren
None

[27-5-2015]

We fietsen ook een heel stuk door het gemengde bos waar we weer ontzettend veel vogels horen waaronder onze vrienden hop en wielewaal. Vandaag zien we al geregeld de meren van het Mazurische merengebied, soms verder weg, soms fietsen we er vlak langs.

Zaagbek
None

[27-5-2015]

Foto: vrouwtje grote zaagbek.

In het dorpje Sypitky met watermolen zien we een paartje grote zaagbek. Ze blijven zo lang, dat ik rustig tijd heb om in het vogelboek te zoeken tot we ze zeer overtuigend vinden.  Koffie onderweg lukt ook vandaag niet, maar we vinden wel een winkeltje waar we yoghurtjes kunnen kopen. Later bij de lunch, die we op een bankje bij de supermarkt nuttigen, hebben we zelfs kefir.

Geen hoog gemiddelde
None

[27-5-2015]

Foto: oud Duits oorlogsgraf. Het voormalige Oost-Pruisen ligt bezaaid met oude Duitse (oorlogs)kerkhoven.

Na de lunch fietsen we nog even verkeerd omdat in de beschrijving rechts en links verwisseld zijn, maar Rik komt daar al snel achter. Het laatste stuk hebben we vooral wind mee wat aanmerkelijk makkelijker fietst. Over de tocht die met omrijden en fout rijden hooguit 65 km kan zijn, hebben we toch 7,5 uur gedaan. Er valt ook veel te zien en te fotograferen onderweg.

Een oud en vervallen houten huisje
foto-serie fietstocht [1/9]
Straat door een dorpje onderweg
foto-serie fietstocht [2/9]
Gezellig zitje aan het water
foto-serie fietstocht [3/9]
Fuut in Sypitky
foto-serie fietstocht [4/9]
De weg door het bos
foto-serie fietstocht [5/9]
Mannetje grote zaagbek
foto-serie fietstocht [6/9]
Gewone ossetong (Anchusa officinalis)
foto-serie fietstocht [7/9]
Winkeltje annex postkantoor in Borzymy
foto-serie fietstocht [8/9]
De kerk van Borzymy
foto-serie fietstocht [9/9]
naar volgende pagina:
volgende: wandelen naar Bartosze