Papoea 2019 > Papoea in vogelvlucht > Malagufuk
Van Waigeo naar Malagufuk

[14 augustus 2019]

Van Waigeo naar Malagufuk

Met ieders instemming hebben we de plannen gewijzigd. We gaan eerder weg van Waigeo om nog een gebied, Malagufuk, in de omgeving van Sorong te bezoeken. Het is een nog weinig bekend gebied en we kunnen er paradijsvogels zien die we eerder nog niet of niet goed gezien hebben en bovendien hebben we hier kans op een kasuaris. Vanaf de boot gaan we met alle bagage direct op pad. Eerst rijden we twee uur in 4*4 jeeps, het laatste stuk moeten we lopen. Voor de grote bagage – we hebben alles bij ons en niet alleen de spullen voor de ene nacht omdat we direct van Waigeo doorgaan – worden weer dragers ingehuurd.


Video in de ferry van Waigeo naar Sorong, Papoea

Vertier in de ferry van Waigeo naar Sorong


Veel zwerfplastic in de haven van Sorong, Papoea

Vervuiling in de haven van Sorong


Indonesische attributen te koop in Sorong, Papoea

Indonesische attributen te koop in Sorong


Bord van Malagufuk, Papoea

Aankondiging aan de weg, al is het nog 2,5 uur lopen


Malagufuk

[14 augustus 2019]

Malagufuk

Vanaf de haven van Sorong gaan we met alle bagage direct op pad. Eerst rijden we twee uur in 4*4 jeeps, het laatste stuk moeten we lopen. Voor de grote bagage – we hebben alles bij ons en niet alleen de spullen voor de ene nacht omdat we direct van Waigeo doorgaan – worden weer dragers ingehuurd. Na een comfortabele, vlakke wandeling van 2,5 uur komen we aan in een schoon, vriendelijk en goed georganiseerd dorpje. We slapen verdeeld over twee houten hokjes. In elk houten huisje zijn twee piepkleine kamertjes met twee dunne matrasjes onder een klamboe. Tussen de huisjes die ver van elkaar liggen, is een schoon toiletblok met een altijd volle mandibak. Een veel fijnere plek dan het strand. We verspillen na aankomst geen tijd, maar gaan gelijk het bos in op zoek naar leuke dingen.


Kever tijdens de wandeling naar Malagufuk, Papoea

Kever tijdens de wandeling naar Malagufuk


Orchidee bij Malagufuk, Papoea

Orchidee


Boom met grote steunwortels bij Malagufuk, Papoea

Grote steunwortels


Kleurig insect bij Malagufuk, Papoea

Kleurig insect


Wandelpad door nat gedeelte bij Malagufuk, Papoea

Pad naar Malagufuk


Coconut lorikeet (Regenbooglori) bij Malagufuk, Papoea

Coconut lorikeet (Regenbooglori)


Het gehucht Malagufuk, Papoea

Het gehucht Malagufuk


Mini hagedis bij Malagufuk, Papoea

Mini hagedis


Paddestoelen bij Malagufuk, Papoea

Overal paddestoelen


Papuan hornbill (Papoea-jaarvogel) bij Malagufuk, Papoea

Papuan hornbill (Papoea-jaarvogel)


Lesser Bird of Paradise

[15 augustus 2019]

Lesser Bird of Paradise

‘s Avonds nemen we de mogelijkheden van de volgende dag door. Tot onze verbazing wil niemand meer naar de twaalfdradige paradijshop. Die hebben ze al gezien en is dus afgevinkt, maar wij willen graag nog een keer naar zo’n prachtige vogel. Hij zit in de buurt van de kleine paradijsvogel (lesser bird-of-paradise) en ze zijn goed te combineren, aangezien twaalfdraad vroeger opstaat dan kleine. Uiteindelijk gaan wij met Daniël – een uiterst zorgzame lokale gids – om half vijf op pad om allebei de vogels te zien. De rest gaat een uur later alleen voor de kleine, die overigens helemaal niet klein is. P. gaat met Mehd op pad om nog zoveel mogelijk soorten te kunnen afvinken.
Twaalfdraad zit hier iets verder weg dan in Nimbokrang, maar doet erg zijn best. Hij arriveert zodra het een beetje licht wordt en danst prachtig rondom zijn kale tak om indruk op de vrouwen te maken. Hij heeft de keuze uit twee takken, maar kiest helaas voor ons niet de tak die wat dichterbij en in het licht is.

Hadden we al een uur door het stikdonkere oerwoud geklommen en gedaald voor twaalfdraad, het ‘vlakbij’ van kleine paradijsvogel blijkt ook nog een stevige drie kwartier – inmiddels wel met daglicht – klauteren te zijn. Maar we worden beloond voor de moeite en het is werkelijk een schoonheid. Hij heeft een soort trouwjurk aan met onderaan vlossige, witte veren en als hij danst zet hij die net als zijn vleugels uit en verschijnen er vlammend oranje-gele punten in de witte sluier. Drie mannetjes zijn om het hardst aan het pronken en opnieuw zijn ze veel beter te zien dan we verwacht hadden.

Naar de ideeën van Daniël voor de terugweg kunnen we alleen maar gissen, maar snel en gemakkelijk is de route niet. Hij lijkt een experimentele route dwars door de jungle te kiezen die hij met zijn machete aan het uithakken is. Op zeker moment staan we voor een kluwen omgevallen bomen die onmogelijk te passeren lijkt en Daniël hakt er lustig op los. Rechts zien we tussen een paar boomstammen een gat waar we net doorheen kunnen dus ik wijs Daniël het gat aan; gelukkig mogen we daar doorheen kruipen. We lopen zo lang door het bos dat ik het gevoel krijg dat we nooit meer uit het bos raken, maar natuurlijk is dat niet zo en na twee uur – het leek veel langer – zijn we dan toch weer terug in het dorp.


Twelve-wired Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Twelve-wired Bird of Paradise


Lesser Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Lesser Bird of Paradise


Lesser Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Lesser Bird of Paradise


Lesser Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Lesser Bird of Paradise


Lesser Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Lesser Bird of Paradise


Lesser Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Lesser Bird of Paradise


Lesser Bird of Paradise bij Malagufuk, Papoea

Lesser Bird of Paradise


Kasuaris

[15 augustus 2019]

Kasuaris

Na terugkomst van de Lesser Bird of Paradise hebben we even pauze, maar dan gaan we op pad voor de koningsparadijsvogel (king bird-of-paradise) en nog wat ijsvogels. Zoals je van een koning kan verwachten, is hij nogal gepikeerd dat we zo laat en na de andere paradijsvogels pas op bezoek komen en hij werkt dan ook niet mee. Heel ver weg zien we iets zitten. Door de kijker is het zo vaag en ver, dat ik – omdat ik een beetje kwijt ben wat we in welke volgorde gaan zien – denk dat ik een ijsvogel zie, wat natuurlijk niet erg snugger op de vogelaars overkomt. Even zien we hem nog door de telescoop, maar dan verdwijnt hij achter de blaadjes.
De vogelaars zoeken nog verder naar ander klein grut dat voor ons te snel en te moeilijk is, totdat we een hoop kabaal in het bos horen en een enorme kasuaris uit het bos op ons af gerend komt. Het is een half tam vrouwtje dat destijds met jongen naar het dorp kwam en daar eten kreeg en nu, net als de vogeltjes bij ons op het vogelhuisje, geregeld langs wipt. Overigens is het best eng zo’n grote sterke kasuaris die in volle vaart op je af komt rennen en de gidsen houden ook goed in de gaten dat ze niet te dichtbij komt.


Kasuaris bij Malagufuk, Papoea

Kasuaris bij Malagufuk, Papoea

Terug naar Sorong

[15 augustus 2019]

Terug naar Sorong

Na de lunch in Malagafuk haken wij af en lopen met Mehd weer het pad terug en rijden met de jeep naar Sorong. De rest gaat tot het bittere eind door met vogels zoeken, maar wij willen graag op een redelijke tijd terug zijn in het hotel, zodat we even kunnen douchen, de bagage ordenen en rustig eten. We doen de terugwandeling op ons gemak en zien nog allerlei leuke planten en insecten.


Paddestoelen bij Malagufuk, Papoea


Hagedis met blauwe staart bij Malagufuk, Papoea


Opvallend gekleurde sprinkhaan bij Malagufuk, Papoea


Libel bij Malagufuk, Papoea


Libel bij Malagufuk, Papoea


naar volgende pagina:
volgende: einde van de reis