Papoea 2019 > Papoea in vogelvlucht > einde van de reis
Lange terugreis

Lange terugreis

Na de lunch in Malagafuk op 15 augustus haken wij af en lopen met Mehd weer het pad terug en rijden met de jeep naar Sorong. De rest gaat tot het bittere eind door met vogels zoeken, maar wij willen graag op een redelijke tijd terug zijn in het hotel, zodat we even kunnen douchen, de bagage ordenen en rustig eten. Je realiseert je pas hoe smerig je bent, als je daar in je vieze en stinkende kleren met een smerig lijf en ongewassen haren en laarzen aan in de smetteloos schone, marmeren hal van het hotel staat. Overigens merken we het ook als we – fris gewassen en in schone kleren – terugkomen van het eten. De kamer stinkt van alle natte kleren die hangen te luchten tot ze in de rugzak moeten. Na één nachtje vertrekken we met alle bagage richting luchthaven voor de vroege vlucht naar Jakarta. Omdat we pas net na middernacht weer vertrekken voor de lange vlucht naar huis, zouden we eerst met C. samen nog naar een vogelgebied gaan, maar aangezien we best moe zijn en ook allebei een iets te opstandige buik hebben, opteren we alsnog voor een hotelkamer in Jakarta.

Terugblik

Daarmee komt er – afgezien van een lange vlucht naar huis – een einde aan deze bijzondere reis. We hebben een geweldige reis gehad en zoveel meer gezien dan we verwacht hadden. Dat we zoveel dansende paradijsvogels zo goed zouden zien, hadden we nooit kunnen denken. Natuurlijk hebben we ook nog allerlei extra cadeautjes als palmkaketoe, kasuaris en de verschrikkelijk leuke prieelvogel met zijn tuintje gehad. En ook van het overdadige regenwoud en nevelwoud waar we zo vaak en veel geweest zijn, hebben we genoten.
Het is een intensieve en zware reis geweest, maar we zijn zo blij dat we deze reis die we al zo lang wilden doen, gedaan hebben. We waren de oudsten van de groep, maar konden nu alles nog aan – zij het vooral met afdalingen in een lager tempo – maar erg veel langer hadden we deze reis niet uit moeten stellen. Al onze lokale gidsen, maar ook de andere mensen die we ontmoet hebben, zijn even vriendelijk en hulpvaardig. Mehd onze ‘Indonesische’ gids (Marokkaan van geboorte, die in Engeland heeft gestudeerd en 25 jaar in Zweden heeft gewoond) is een fantastische vent en een meer dan perfecte reisleider. Met de medereizigers en de gidsen M. en B. hebben we het zeker getroffen, al weten we zeker dat wij nooit zo fanatiek op vogels zullen jagen als de ‘echte’ vogelaars. Wij gaan toch meer voor het geheel der dingen.

We hebben verschrikkelijk veel geluk gehad met het weer en eigenlijk alleen in Nimbokrang een keer echte regen gehad. Verder zijn we veel dank verschuldigd aan onze wandelstokken die we echt heel hard nodig hebben gehad met alle zware wandelingen, vaak nog in het donker. We hebben ze deze reis zo mishandeld dat we de al op leeftijd zijnde wandelstokken na thuiskomst met pensioen sturen, want vroeg of laat gaat dit ze opbreken. Kortom, we komen uitermate voldaan weer terug thuis en zijn blij dat de laarzen nu weer even uit mogen.


Wilsons Bird of Paradise op Waigeo, Papoea

Wilsons Bird of Paradise op Waigeo