Oeganda en Rwanda 2005 > Oeganda, deel 2 > Queen Elisabeth NP
kaart Queen Elisabeth NP
Queen Elisabeth National Park

[30-9-2005, Queen Elisabeth NP]

We beginnen met een game drive van half 7 tot half 11, met daarna ontbijt. Weer massa’s vogels, olifanten, antilopen en de rest. We horen hier ook leeuwen te zien, maar die hebben ze al een week niet gezien. Na terugkeer uit het ‘leeuwengebied’ waar we geen leeuw zien, hebben we erg veel geluk. Noël, de gids, ziet twee oortjes, en even later zien we allemaal een leeuwenkop boven het gras. Later zien we links ervan nog twee. Uiteindelijk zijn het er vijf.

We maken een hele lange tocht, en gaan ook langs de prachtige diepe kratermeren. Als we bij de main gate zijn, vraagt Noël of we nog naar het zoutmeer willen, en flamingo’s willen zien. Dat willen we altijd. In plaats van half elf zijn we pas om kwart over twaalf terug voor het ‘ontbijt’.

In het park zijn verschillende dorpjes waar in totaal 30.000 mensen wonen. Het zijn in principe allemaal vissersdorpjes, en bedoeld om mensen te betrekken bij de conservation. We zien ook veel geitjes. Ik vraag aan de gids hoe ze die geitjes beschermen tegen de leeuwen. De gids vertelt dat het houden van geiten niet mag. Ze laten het maar oogluikend toe, omdat het anders stemmen kost, en de parkbewoners moeilijk gaan doen bij de regering. Het is echt een raar gezicht. Je ziet de buffels vlakbij waar de huizen staan, en de mensen lopen. Kleine kinderen spelen buiten, terwijl verderop een nijlpaard graast. Ook de olifanten kunnen vlakbij zijn. Er moet toch wel eens wat misgaan tussen mens en dier hier.

Uganda kob
zoutmeer
eindelijk leeuwen
drie van de vijf
en nog twee
saddle-billed stork
kratermeer
dorpje in het park
Kazinga kanaal

[30-9-2005, Queen Elisabeth NP]

Na het ontbijt/lunch hebben we even rust, en om 3 uur gaan we met de boot over het Kazinga kanaal. Dat kanaal verbindt de beide meren (Lake Edward en Lake George). We zien ontzettend veel vogels, waaronder de African skimmer met een grote rode snavel die ik erg graag wilde zien.

Spectaculair is het eiland met alle vogels door elkaar, of beter veel soorten, gerangschikt per soort. Twee soorten pelikanen, twee soorten ooievaars, twee soorten meeuwen, aalscholvers, steltlopers en noem maar op. En van alles massa’s.
Leuke tocht met opnieuw onnoemelijke aantallen nijlpaarden. Onderweg nog buffels, olifanten en hyena’s die naar het water komen, gezien.

vissersdorpje
vogeleiland
painted stork