Oeganda en Rwanda 2005 > Oeganda, deel 2 > nogmaals Queen Elisabeth NP
Game drive en wandelen

[1-10-2005, Queen Elisabeth NP]

Na veel discussie gisteren, nu vanmorgen weer de vroege game drive, maar dan korter. Lydia stelde in plaats van de game drive een excursie naar de zoutmijnen en de flamingo’s voor. Een aantal mensen wil echter naar de gorge waar je chimps kan zien. Lydia heeft mij al eerder verteld dat de chimps-wezen die op een eiland zaten, nu in de gorge zijn uitgezet, en dat het moeilijk is die te bezoeken.
Uiteindelijk lukt de reservering voor de gorge en gaan 6 mensen naar de chimps. Omdat niet iedereen hetzelfde wil (game drive of zoutmijn) houdt de rest het oorspronkelijke programma: de game drive.

Uiteindelijk gaan we weer met de twee Engelsen, omdat de rest (vier man) niet mee gaat. Goede game drive zonder spectaculaire dingen.
Na terugkomst krijgen we ontbijt en om 10 uur vertrekken we richting Maramagambo Forest voor de forest walk met de vleermuisgrot. Onderweg naar het forest zien we nog de prachtige widowbird met de hele grote staart.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur, en is niet zwaar te noemen. Het bos is opmerkelijk licht met dunne bomen. Dat verwacht je hier niet. De gids vraagt hoe oud we denken dat het bos is, en geeft zelf het antwoord. Ouder dan wij, en zelfs ouder dan jij, en daarbij wijst hij naar Rik!
Dat de bomen niet dikker worden komt door de termieten, die de bomen belagen, en er uiteindelijk voor zorgen dat de bomen dood gaan. Een soort permanente verjonging van het bos dus.

De vleermuisgrot is indrukwekkend. De grot is van twee kanten open, en er hangen ontelbare (1 miljoen, meer??) vleermuizen. Ze vliegen en landen op en in elkaar. De gids wijst nog een ‘mating’ paartje aan, maar alles zit op en in elkaar. We zien nog schattige jonkies drinken bij hun moeder. In de grot zien we twee pythons, die een grote voorraadschuur ter beschikking hebben. Eén zit in een spleet, en één zien we kruipen. Martin maakt er prachtige foto’s van, en moet dat bekopen met een vreselijk stinkend shirt, onder gescheten door de vleermuizen. Wij gaan zover de grot niet in. In en bij de grot stinkt het geweldig, en als je maar even je hoofd naar binnen steekt is het gelijk erg heet en akelig benauwd. De rotsen liggen bezaaid met drek, en zelf word je binnen ook meteen onder gepoept.
Het is trouwens de Egyptian Fruit bat.

marabou op de camping
dun bos, wel oud
vleermuisgrot
het blauwe meer
uitzicht bij Jacana Lodge
naar volgende pagina:
volgende: Lake Bunyonyi