Oeganda en Rwanda 2005 > Oeganda, deel 1 > Kibale National Park
kaartje Kibale National Park
None
'Chimp walk'
None

[28-9-2005, Kibale NP]

Foto: een chimpansee in dey-splitsing van takken. Zoombereik van digitale camera's was nog niet zo sterk als nu.

We ontbijten om kwart over 7, en gaan daarna met een gids op pad voor de chimp walk. We worden opgesplitst in groepjes van 5 of 6 personen per gids. Op basis van de slaapplaats van de afgelopen nacht gaan de gidsen op zoek naar de groep. De groep bestaat uit 100 chimpansees, die zich vaak in subgroepen opsplitsten, die onderling contact houden.

Net op weg zien we de bush pigs, hele grote zwijnen. Zo groot, dat ik denk dat ik een koe zie. Rik heeft heel duidelijk gezien dat het om een varken gaat. De gids (Harriette) die hier al 3 jaar werkt, heeft ze nog nooit eerder gezien.
Onderweg houden de gidsen met mobiele telefoons contact. Na een poosje lopen kris-kras door het bos, maar soms ook over paadjes, zien we de chimps.

Als we net aankomen schreeuwen de chimps tegen elkaar, en tegen een andere groep. Een oorverdovend Oeh-oeh-oehh overal om je heen. Ik sta compleet met kippenvel. Dit geloof je niet als je het meemaakt.
We zien echt veel chimps. Ze zitten in een vijgenboom met overdadig veel vijgen en ze klauteren rond, gaan bij elkaar zitten of luieren, gapen en krabben wat. Eén zit gefascineerd naar ons terug te kijken. Af en toe valt er een douche gevolgd door een zwaardere plons vanuit de hoge bomen, daar kan je beter niet onder staan.

Met Harriette lopen we achter een groepje aan dat langzaam aan naar beneden komt. Je kan ze waanzinnig goed zien. Als we uit het bos weer op het pad komen, lopen er drie chimpansees voor ons op het pad. Dat doen ze eigenlijk nooit. We lopen op een afstandje achter ze aan, en als zij stoppen, stoppen wij ook. Na een poosje slaan ze af het bos in, en zijn we ze kwijt.
We horen de ene groep tegen de andere schreeuwen, en we wachten even. Volgens Harriette kan de groep wel eens het pad oversteken. En dat doen ze ook. Eerst één groep, later nog een andere.
We zijn toch maar geluksvogels dat we dit allemaal zien.

chimp loopt voor ons uit
None
bavianen
None
vuurrode bloem
None
'Aardappelvariaties'
None

[28-9-2005, Kibale NP]

Op de camping hebben Tina en Lydia een Afrikaanse lunch voor ons gemaakt met yam, cassave, zoete aardappel, matoke (puree van groene bananen) en vis in pindasaus. Wel lekker, maar erg veel aardappelvariaties. Leuk om geproefd te hebben, maar niet om thuis te maken.

Swamp walk'
None

[28-9-2005, Kibale NP]

’s Middags gaan we met Sophie voor de swamp walk. Vogels en apen kijken rond om de dorpjes. Veel aapjes gezien: Red-tailed monkey, white colobus monkey en red colobus monkey. Verder veel vogels, waaronder de great blue turaco, waar het gebied bekend om is. Ongelofelijke dierentuinvogel zomaar in het echt.

Er is zoveel te zien, dat we ons best moeten doen om op tijd voor donker terug te zijn.

eenzame fietser
None
red colobus monkey
None
water halen
None
white colobus monkey (staart!)
None
great blue turaco
None