Sognefjord > Bergen-Balestrand > wandeling Raa-Lavik
Korte wandeling, veel klimmen en dalen

[14-8-2011]

Foto: uitzicht over het fjord in de buurt van Raa.

Om 10 uur als de eigenaar klaar is met het ontbijt, worden wij weggebracht naar Raa waar vandaag onze wandeling begint. De wandeling vandaag is 11 km wat niet erg lang is, maar vanwege de 700 meter klimmen en dalen trekken we er toch 6 uur voor uit. In Raa beginnen we gelijk met klimmen, eerst een onverharde weg, later over een paadje dat langs een hoogspanningsmast loopt. Dat paadje is ontzettend steil en we klimmen in een keer door naar 400 meter. Beneden hebben we al bloemetjes en bessen gezien, onderweg zien we nog meer bloemen en de uitzichten zijn prachtig.

Boven de boomgrens

[14-8-2011]

Foto: wolfsklauw (Lycopodium) staat er volop.

Beneden hebben we al bloemetjes en bessen gezien, onderweg zien we nog meer bloemen en de uitzichten zijn prachtig. Na lang steil klimmen komen we boven de boomgrens uit en lopen door een moerasgebied met veel heide, uitgebloeide veenpluis, Sphagnum en wolfsklauw (Lycopodium).

Fuglefjell

[14-8-2011]

Door het moeras is het wat minder steil en hebben we ook uitzicht op het binnenland. Het laatste stuk klimmen we weer steiler tot aan de top op 534 meter. Daar waait het enorm en het eerste wat we doen is de jasjes aan. Als we daar nog rond staan te kijken en foto's nemen, staat er plots een mevrouw uit het niets naast ons. Ze is van hier en wil weten waar we vandaan komen. Lang praten we niet , want zij heeft alleen een dun truitje aan en is bezweet en stilstaan in de harde wind is niet verstandig. Over de paadjes waar wij moeizaam op en af gaan, holt zij weer terug naar beneden.

Leve de waterdichte wandelschoenen

[14-8-2011]

Vanaf de top lopen we naar beneden, eerst door een niet te steil moerassig stuk met nog bloeiende beenbreek en later door een berkenbos met grillig gevormde berken. Je ziet dat de bomen het hier zwaar hebben. Na een flinke tijd komen we uit op een karrespoor dat overgaat in een asfaltweg waar ook wat huizen langs staan. Na een poosje moeten we van de weg afslaan en een riviertje oversteken. Leve de nieuwe waterdichte wandelschoenen!

Geconcentreerd afdalen

[14-8-2011]

Foto: let op het begroeide dak.

Daarna klimmen we opnieuw naar een hut. We lopen nu door een prachtig stuk vochtige heide met bosbes en veenbes, struikheide en dopheide, een overdaad aan varens, veel beenbreek en prachtige jeneverbessen. Vanaf de hut beginnen we aan de grote afdaling naar zeeniveau. We beginnen met een moerassig stuk, later gaan we meer door bos. Het stuk door het bos is moeilijk omdat je veel over grote, scheve, onregelmatige stenen gaat. Gelukkig is het al een paar dagen droog en dus helemaal niet glad, maar je moet wel geconcentreerd lopen. We eindigen op de weg door het dorp. De grote weg staat tot voorbij de benzinepomp vol met auto's die allemaal met de pont naar de overkant, richting Bergen, willen.

Volop bloeiende struikheide (Calluna vulgaris)
foto-serie wandeldag 1 [1/11]
Rode bosbes of vossenbes (Vaccinium vitis-idaea)
foto-serie wandeldag 1 [2/11]
Rode bosbes of vossenbes (Vaccinium vitis-idaea)
foto-serie wandeldag 1 [3/11]
Bloeiende struikheide (Calluna vulgaris)
foto-serie wandeldag 1 [4/11]
Mooie varen
foto-serie wandeldag 1 [5/11]
Uitzicht over fjord
foto-serie wandeldag 1 [6/11]
Uitzicht over fjord
foto-serie wandeldag 1 [7/11]
Fjord is nog net te zien
foto-serie wandeldag 1 [8/11]
Wolfsklauw (Lycopodium)
foto-serie wandeldag 1 [9/11]
Markering van het wandelpad
foto-serie wandeldag 1 [10/11]
Markering op de stenige top
foto-serie wandeldag 1 [11/11]
Weids uitzicht
foto-serie wandeldag 2 [1/11]
Beenbreek (Narthecium ossifragum) zien we overal
foto-serie wandeldag 2 [2/11]
Venige heide
foto-serie wandeldag 2 [3/11]
Venige heide
foto-serie wandeldag 2 [4/11]
Overal zijn stroompjes en beekjes
foto-serie wandeldag 2 [5/11]
Alles is groen
foto-serie wandeldag 2 [6/11]
Berkenbos met grillig gevormde bomen
foto-serie wandeldag 2 [7/11]
Waterpartij onderweg
foto-serie wandeldag 2 [8/11]
Groen en nat
foto-serie wandeldag 2 [9/11]
Hutje bij Kwamsstolen
foto-serie wandeldag 2 [10/11]
We naderen Lavik
foto-serie wandeldag 2 [11/11]