Sognefjord > Bergen-Balestrand > fietstocht naar Hyllestad
Jammer van de regen

[15-8-2011]

Foto: als de bewolking optrekt, kunnen we Leirvik zien.

Wij krijgen vandaag de fietsen mee en gaan naar Hyllestad, een tocht van 52 km langs de kust van het fjord, eerst naar het westen en later naar het noorden. Het zijn uitstekende Batavus fietsen met fietstassen en 21 of 24 versnellingen. De klim achter het kerkje is gelijk zo steil dat we die maar lopend doen, maar vanaf de kerk is de weg goed te fietsen. Wel voortdurend klimmen en dalen, maar vriendelijke hellingen die nooit lang duren. De fiets schakelt zo gemakkelijk, dat zelfs ik doorlopend met de knopjes aan het rommelen ben. Als we lunch gekocht hebben en uit de supermarkt komen, regent het. De regenbroeken hebben we thuis gelaten en als het na een kwartiertje echt giet, hebben we daar spijt van. Gelukkig hebben we wel de goedkope poncho’s mee, maar daar zijn we eigenlijk al veel te laat mee. Zonde voor de uitzichten en de foto’s. Bij een van de uitzichtpunten stoppen we toch even en kijken naar de viskweekvijvers.

Leirvik

[15-8-2011]

Na 18,5 km komen we in Leirvik aan, dat in een smalle inham van de fjord ligt en waar aan de overkant een grote scheepswerf ligt. De regen wordt dan ondertussen wat minder. In Leirvik trakteren we onszelf op koffie met een grote, warme, versgebakken wafel, die een beetje naar pannenkoek smaakt, met zure room en jam.

De oude postbrug

[15-8-2011]

We fietsen met vrijwel droog weer verder langs het fjord, totdat we af moeten steken landinwaarts richting Hyllestad. Onderweg passeren we nog de oude postbrug, een mooi begroeid bruggetje, lang geleden aangelegd om post direct tussen Bergen en Trondheim te kunnen vervoeren in plaats van via Oslo. Naast de oude brug ligt nu een nieuwe brug.

Hyllestad

[15-8-2011]

Foto: de kerk van Hyllestad.

De klim naar Hyllestad is echt steil en al na de eerste bocht geven we op en lopen het dorpje in. Na een poosje bereiken we de top met een prachtig meertje.

Molensteen museum

[15-8-2011]

In Hyllestad is een molensteen museum. In de buurt worden veel stenen gewonnen die geschikt zijn als molensteen. Jammer genoeg is het museum altijd op maandag gesloten en daarnaast is ook het seizoen afgelopen. Een dubbeldicht museum dus. Bij het museum staan wel veel dingen buiten die je kan bekijken. In het stuk bos achter het museum zijn twee prachtige watervalletjes die aan weerszijden in de beek uitkomen.

Beter weer (tot we terug zijn)

[15-8-2011]

Foto: visnetten in het fjord in de buurt van Leirvik.

De klim terug vanuit Hyllestad valt erg mee en ik haal zowel de klim als de spannende afdaling fietsend. Nu we beter weer hebben kunnen we nog wat foto’s maken en op een mooi uitzichtpunt lunchen. Om half vier zijn we weer bij de haven van Lavik. We overwegen nog even om naar de overkant te gaan om daar te fietsen, maar doen dat toch niet. Een wijs besluit, want als we eenmaal thuis zijn, begint het te regenen en nog veel harder dan wij onderweg gehad hebben.

avond in Lavik
Landschap onderweg
foto-serie fietsdag [1/19]
Tractor tussen wilgenroosjes
foto-serie fietsdag [2/19]
Prachtig meertje (het is eventjes droog)
foto-serie fietsdag [3/19]
Nog een mooi meer
foto-serie fietsdag [4/19]
Landschap onderweg
foto-serie fietsdag [5/19]
Het is lastig verdwalen hier
foto-serie fietsdag [6/19]
Bij het molensteen museum
foto-serie fietsdag [7/19]
Watervalletje bij molensteen museum
foto-serie fietsdag [8/19]
De wolken blijven laag hangen
foto-serie fietsdag [9/19]
Uitzicht over fjord
foto-serie fietsdag [10/19]
Weg, tevens fietspad, langs fjord
foto-serie fietsdag [11/19]
Overal in spleten en richels groeien struikjes en bomen
foto-serie fietsdag [12/19]
Boom op onhandige plek
foto-serie fietsdag [13/19]
Het uitzicht over de fjord is niet erg helder
foto-serie fietsdag [14/19]
Avond in Lavik 1
foto-serie fietsdag [15/19]
Avond in Lavik 2
foto-serie fietsdag [16/19]
Avond in Lavik 3
foto-serie fietsdag [17/19]
Avond in Lavik 4
foto-serie fietsdag [18/19]
Avond in Lavik 5
foto-serie fietsdag [19/19]
naar volgende pagina:
volgende: boot naar Balestrand