Sognefjord > Balestrand-Flåm > Jostedalbreen NP
Fjaerland

[18-8-2011]

Foto: het dorpje Fjaerland. Het water is in de fjord zo rustig dat we heel vaak prachtige weerspiegelingen zien.

Vandaag gaan we met de boot naar het Jostedalbreen National Park. De Jostedalbreen (breen is Noors voor gletsjer) is met zijn 500 vierkante km de grootste gletsjer van het Europese vasteland.

De boot legt aan in Fjaerland en vandaar gaan we met een bus verder. Eerst naar het gletsjermuseum en dan naar twee punten waar je de gletsjer kan zien. Dan brengt de bus ons weer terug en kunnen we nog rondkijken in het boekenstadje Fjaerland voordat we om tegen half vijf weer terugvaren naar Balestrand. De boot vertrekt om 8 uur ’s morgens en vaart veel langzamer dan de ferry die we tot nu toe gehad hebben. Vandaag zien we tot ons genoegen de bruinvissen. We zien de bruinvissen niet zelf, maar wel het spuiten en af en toe een heel klein stukje dier. We verbazen ons over alle plekken op de hellingen langs het fjord waar we huizen zien staan. Sommige zijn echt niet per auto bereikbaar, daar kom je alleen vanaf het water. Op andere plaatsen blijkt wel een weg te lopen, die dan via een tunnel de berg in duikt. Het laatste deel van de tocht zien we steeds meer sneeuw op de toppen liggen en op het laatste stuk zien we de gletsjer. Als we aankomen in Fjaerland is het zonnig en het water is spiegelglad. De hele omgeving zie je gereflecteerd in het gladde water.

vaarroute

Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.

Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.

Gletsjermuseum

[18-8-2011]

In Fjaerland stappen we over in de bus die ons meteen naar het museum rijdt. We gaan eerst naar de film. Een film met weinig verhaal, maar prachtige opnames van de grote gletsjer. Vervolgens worden we door een klimaat-tijdmachine gestuurd die bestaat uit vijf kamers. De eerste kamer verbeeldt het ontstaan van de aarde (compleet met schokkende vulkaanuitbarstingen), de volgende kamers brengen je via het subtropisch klimaat van 40 miljoen jaar geleden en de laatste ijstijd naar een rampzalige toekomstvisie op 2100 als we niets zouden doen om de opwarming tegen te gaan. De laatste kamer laat zien dat we gelukkig nog wel iets kunnen doen. Niet heel diepgravend, maar wel heel aardig gemaakt. Verder is het museum ook erg informatief over alles wat met ijs en gletsjers te maken heeft.
Ook Ötzi, de ijsman uit de Alpen krijgt aandacht. We hebben maar een uur voor het museum en dat is veel te kort om alles te zien.

Flatbreen en Supphellebreen

[18-8-2011]

Foto: de Supphellebreen gletsjer met daarboven de Flatbreen gletsjer. Beide gletsjers zijn nooit met elkaar verbonden geweest, maar de afstand tussen beide gletsjers wordt wel groter.

We rijden naar de eerste stop met uitzicht op de Flatbreen hoog boven op de helling en 400 meter lager de Supphellebreen.

Supphellebreen

[18-8-2011]

Het informatiebord bij de Supphellebreen gletsjer laat zien hoever de boven- en ondergletsjer zich in de loop van de jaren van elkaar verwijderd hebben.

Bøyabreen

[18-8-2011]

Het tweede excursiepunt is de Bøyabreen, een gletsjer met mooi, blauw ijs die uitkomt bij een groot gletsjermeer. Je kunt er een stukje rondlopen, maar dichterbij de gletsjer is het pad afgezet. Natuurlijk zijn er mensen die dat negeren en over de ijskap lopen terwijl je aan alle kanten watervallen hoort en het water onder de ijskap door ziet stromen.

Fjaerland, boekenstad

[18-8-2011]

Vanaf hier brengt de bus ons weer terug naar Fjaerland, dat aangekondigd werd als het stadje van de tweedehands boekwinkels. Dat valt erg tegen. Afgezien van het feit dat de meeste boeken natuurlijk in het Noors zijn, vallen ook de Engelstalige boeken tegen. Het lijkt alsof de boeken na afloop van een tweedehands boekenmarkt hier gedumpt zijn. Ook reisboeken en dergelijke maken een achterhaalde indruk. We vinden nog wel een ontbrekend deel uit de serie van C.P. Snow waar ik al jaren naar op zoek ben.

Terug naar Balestrand

[18-8-2011]

Om tegen half vier varen we weer het mooie stuk terug en om tegen vijven zijn we weer in Balestrand terug.

Onderweg naar Fjaerland 1
foto-serie gletsjerdag 1 [1/11]
Onderweg naar Fjaerland 2
foto-serie gletsjerdag 1 [2/11]
Onderweg naar Fjaerland 3
foto-serie gletsjerdag 1 [3/11]
Onderweg naar Fjaerland 4
foto-serie gletsjerdag 1 [4/11]
Onderweg naar Fjaerland 5
foto-serie gletsjerdag 1 [5/11]
Onderweg naar Fjaerland 6
foto-serie gletsjerdag 1 [6/11]
Onderweg naar Fjaerland 7
foto-serie gletsjerdag 1 [7/11]
Onderweg naar Fjaerland 8
foto-serie gletsjerdag 1 [8/11]
Fjaerland 1
foto-serie gletsjerdag 1 [9/11]
Fjaerland 2
foto-serie gletsjerdag 1 [10/11]
Riviertje bij de Supphellebreen
foto-serie gletsjerdag 1 [11/11]
Flatbreen
foto-serie gletsjerdag 2 [1/11]
Gletsjer van de Jostedalbreen bij Bøyabreen
foto-serie gletsjerdag 2 [2/11]
Zijgletsjer van de grote Jostedalgletsjer
foto-serie gletsjerdag 2 [3/11]
Zijgletsjer van de grote Jostedalgletsjer
foto-serie gletsjerdag 2 [4/11]
Gletsjerijs
foto-serie gletsjerdag 2 [5/11]
Paddestoelen bij de Bøyabreen
foto-serie gletsjerdag 2 [6/11]
Vies en zwart gletsjerijs bij de Bøyabreen
foto-serie gletsjerdag 2 [7/11]
Zijgletsjer van de grote Jostedalgletsjer
foto-serie gletsjerdag 2 [8/11]
Kaart met boekensteden
foto-serie gletsjerdag 2 [9/11]
Fjaerland
foto-serie gletsjerdag 2 [10/11]
Maan boven het fjord (uitzicht vanaf balkon)
foto-serie gletsjerdag 2 [11/11]
naar volgende pagina:
volgende: naar Flåm