Indonesiƫ 1992 > Baliemvallei Zuid > Jiwika
Het zoutmeer
None

[Jiwika, 26-7-1992]

Nu we een dag eerder terug zijn van de trekking, hebben we tijd om het zoutmeer en de markt van Jiwika te bezoeken. Het zoutmeer bereiken we via een zeer vermoeiende klim van 35 minuten.
In een poeltje zijn mensen bezig met zoutwinning. Kinderen pellen de schil van bananenstammen en die wordt daarna geweekt in de poel. Het merg van de stam wordt in kleine stukjes ook in het zout gedrenkt. Ingepakt in bananenbladeren wordt dat mee naar huis genomen om bij zoete aardappels te eten (ze snoepen er ook tussendoor van).
Als de bananenschors is volgezogen, worden de bladeren in de zon gedroogd en daarna verbrand. De as met het zout wordt als opbrengst mee naar huis genomen.

poseren bij de poel
None
portret in Jiwika
None
bananenschors
None
De mummie
None

[Jiwika, 26-7-1992]

Vanaf het zoutmeer klauteren we weer naar beneden. De kerk is nog bezig, dus de markt is nog niet echt begonnen.
We gaan eerst naar de mummie: Volendam in de Baliemvallei. Je krijgt de indruk dat hier 's morgens de spijkerbroeken en schoenen worden verwisseld voor peniskokers.

De mummie is een oud oorlogshoofd (chief) van 250 jaar oud. Hij is gemummificeerd door hem gedurende vijf jaar (de tijd die nodig is om een varken op te laten groeien) geroosterd. Het ding is niet om aan te zien, maar vooruit.
's Avonds horen we nog dat de mummie nog een tijdje in een apart gebouwtje heeft gestaan. Dat ging echter niet goed; alleen in de rokerige Dani-hut blijft hij bewaard.

naar volgende pagina:
volgende: varkensfeest