IJsland in vogelvlucht > Dettifoss-Gardur > van Stafafell naar Skaftafell
Vatnajökull
Een blik op de uitlopers van Vatnajökull

[27-7-2017]

Foto: eerste blik op Vatnajökull.

Na Höfn komen de eerste uitlopers van de grote gletsjer Vatnajökull. Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland en beslaat 8% van het oppervlak van IJsland, omgerekend zou dat 20% van Nederland zijn. De gletsjer ligt in het Vatnajökull Nationaal Park van 12.000 km2. Onderweg naar Skaftafell zien we de eerste vingers van de gletsjer die behoorlijk groot en breed zijn en uitlopen naar zee. Op de kaart van IJsland zijn het in verhouding tot de grote gletsjer maar kleine gletsjervingetjes.

Rendieren
Rendieren met een uitloper van Vatnajökull als achergrond

[27-7-2017]

Tot onze verrassing zien we twee rendieren met prachtige geweien lopen met de gletsjer als achtergrond. Rendieren komen van nature niet op IJsland voor, maar zijn in de 18e eeuw door de mens geïntroduceerd. Inmiddels leeft er in het oosten van IJsland een populatie van 3.000 rendieren.

IJslandse dorpjes
IJslandse architecten maken het zichzelf erg gemakkelijk

[27-7-2017]

Foto: dorpje aan de zuidkust van IJsland.

Ik heb nog niets over de IJslandse dorpjes en steden geschreven. Dat komt omdat daar niet zoveel over te schrijven valt. Het lijkt dat ze in IJsland één of hooguit twee architecten hebben die het gros van de huizen ontworpen hebben. De architect heeft daarbij de voorkeur gehad voor een simpel en rechtlijnig ontwerp, waarbij een lineaal volstaat. De meeste huizen zijn rechthoekig van vorm met wat ramen en een deur en een schuin dak. De meeste huizen zijn gebroken wit van kleur. De grootste variatie zit in de kleur van de daken die in vrijwel elke kleur te vinden zijn. De stadjes en dorpjes bestaan uit een serie van dat soort huisjes en wat grotere gebouwen met een bank, een supermarkt en af en toe een benzinepomp of een bouwmarkt. De kerkjes zijn gezellig en klein en meestal wit met een rood dak op de kerk en de toren. Opvallend is dat we heel veel kerkjes zien die ver van welk dorp dan ook verwijderd zijn.

omgeving Jökulsarlon
Een meertje in de omgeving van Jökulsarlon
Een meertje in de omgeving van Jökulsarlon
Jökulsarlon
Het gletsjermeer bij Jökulsarlon

[27-7-2017]

Foto: het gletsjermeer bij Jökulsarlon.

Bij Jökulsarlon stoppen we bij een gletsjeruitloper met een groot gletsjermeer ervoor. In het melkachtige gletsjermeer drijven enorme ijsrotsen die van de gletsjer afgebroken zijn. Sommige kleine stukjes drijven hard voorbij. Het gletsjermeer loopt uit in de zee en ook in zee zie je de ijsschotsen drijven. Maar het mooiste van alles vinden we de ijsschotsen die na laag water achtergelaten zijn op het strand. Ze zijn fascinerend van vorm en een kunstenaar zou er prijzen mee kunnen winnen.

Blauw en grijs ijs
foto-serie Jökulsarlon [1/5]
Vogels en ijs aan de kust
foto-serie Jökulsarlon [2/5]
Soort ijstafel aan het strand
foto-serie Jökulsarlon [3/5]
IJskunst op het strand
foto-serie Jökulsarlon [4/5]
Drijvend kunstwerk
foto-serie Jökulsarlon [5/5]
Fjallsárlón
Het gletsjermeer Fjallsárlón
Gletsjermeer als onderdeel van Vatnajökull
Hof
Hofskirkja in het dorpje Hof

[27-7-2017]

Foto: het Hofskirkja.

Voor vandaag heeft R. ons een verrassing – uiteraard een vogelverrassing – beloofd. Voor de verrassing van R. slaan we tot onze verbazing af bij het kleine dorpje Hof met nog een authentiek kerkje genaamd Hofskirkja. Waarom gaan we daarheen? Wel de vogel die we daar kunnen zien is de gewone huismus en vogelaars zijn nu eenmaal gek op nieuwe soorten. Volgens de overlevering leeft in dit dorpje de enige groep huismussen van heel IJsland. We zoeken goed, maar in het hele dorp is geen mus te bekennen.

naar volgende pagina:
volgende: Skaftafell