IJsland in vogelvlucht > Dettifoss-Gardur > Skaftafell
IJslanders zijn erg op geld gebrand
Avond op de camping in Skaftafell

[27-7-2017]

Foto: avond op de camping in Skaftafell. In het midden de gezamenlijke tent waar we eten en 's avonds zitten.

We zetten onze tenten op in Skaftafell bij een gigantisch grote camping en een bezoekerscentrum aan de voet van de Skaftafell gletsjer, ook weer een uitloper van de Vatnajökul gletsjer. Op de camping staat een veld boordevol met tentjes van een internationaal scoutingkamp en de Rotelbus. De Rotelbus kennen we nog uit Afrika. Het is een grote Duitse bus vol Duitse toeristen die in een soort schuiflaatjes in de bus slapen. Ze hebben hun eigen kok mee, maar ook hun eigen Duitse bier en Bratwurst. Zeer geschikt voor mensen die graag thuis zijn als ze op reis gaan.

IJslanders zijn erg op geld gebrand en zeker op het geld van toeristen. We hebben al eerder vermeld dat de voorzieningen op de campings ondermaats zijn. Dat geldt ook hier. Er zijn op de hele grote camping drie toiletblokjes: een bij het padvinderskamp, een bij het bezoekerscentrum waar alle touringcars hun lading dumpen om te plassen. De laatste staat midden op het terrein met 4 wc’s voor de rest van de gasten. Merkwaardig genoeg hebben ze hier meer douches (zes) dan wc’s en we snappen hoe dat komt. Voor de douches heb je een chipkaart nodig van 500 kronen (4,5 euro) voor 5 minuten warm water. Aan de douches verdienen ze, dus die zijn veel interessanter dan wc’s. Wat heel dom is, is dat er alleen wastafels in de wc zijn. Iedereen die 500 kronen voor een douche teveel vindt, gaat dus poedelen in een van de schaarse wc’s en dan willen de rijen wel oplopen.

Gratis kaartjes toevallig op
De dag in Skaftafell begint erg somber

[28-7-2017]

Foto: bij de start van de wandeling is het nog erg somber.

In Skaftafell hebben we in lange tijd voor het eerst ‘s nachts weer een beetje regen en de volgende dag begint somber, maar in de loop van ochtend wordt het heerlijk weer en zo wordt het de mooiste dag qua weer van de hele reis.
In Skaftafell kan je goed wandelen en dat gaan we dan ook doen. Het is handig om dan een wandelkaartje te hebben en die hebben ze bij de receptie. Het zijn simpele, maar duidelijke gratis kaartjes, maar als wij komen en navraag doen, zijn toevallig de gratis kaarten op en zijn er alleen nog even simpele kaartjes van 3 euro. IJslanders hebben een aardig scala aan 'trucjes' om extra inkomsten te verwerven, zoals ook het verkeerd teruggeven van wisselgeld dat toevallig altijd in het nadeel van de klant uitpakt.

Wandelen naar de Skaftafelljökull
Uitzicht op de Skaftafelljökull gletsjer

[28-7-2017]

Foto: uitzicht op de Skaftafelljökull.

‘s Morgens maken we met z’n allen een rondwandeling. We lopen eerst in zo’n kleine twee uur naar een uitzichtpunt. Vanaf daar heb je vanaf boven uitzicht op de Skaftafelljökull, ook een uitloper van de Vatnajökull gletsjer. Je ziet de dikke ijsmassa met alle scheuren erin, de middenmorene waar twee gletsjers bij elkaar gekomen zijn en de vieze zwarte ijsmuren die aan het gletsjermeer staan.

uitzicht over de vlakte
Afvoer van het smeltwater van de Skaftafelljökull gletsjer
Afvoer van het smeltwater van de gletsjer
Alpensneeuwhoen
Alpensneeuwhoen onderweg naar de Skaftafelljökull gletsjer

[28-7-2017]

Onderweg naar het Skaftafelljökull gletsjermeer zien we de alpensneeuwhoen die hier wel voorkomt, maar doorgaans moeilijk te spotten is. De onze is zo vriendelijk om zelfs even voor Riks foto te poseren.

Swartifoss
De Swartifoss waterval met bazaltzuilen

[28-7-2017]

De volgende bezienswaardigheid is de Swartifoss, een hoge waterval die over basaltzuilen duikelt. Via een museum huisje dat in het openluchtmuseum van Arnhem niet zou misstaan, lopen we terug.

Sandur
Een stukje van de sandur bij Skaftafell

[28-7-2017]

Foto: een stukje van de sandur met een van de weinige bruggen.

‘s Middags gaan we met E. en C. opnieuw wandelen. We lopen eerst een heel stuk over de sandur. De sandur is een grote vlakte bestaande uit zwart zand en grind. In het zuiden van IJsland hebben het ijs en het vele smeltwater van de gletsjer ontzettend veel materiaal aangevoerd dat aan de kust bij de zee afgezet wordt. Het is vulkanisch materiaal met weinig structuur waardoor stroompjes hun loop gemakkelijk kunnen verleggen. Door de enorme aanvoer van materiaal is de kustlijn richting zee geschoven en kijk je uit over enorme zandvlaktes met weinig begroeiing en zwart zand. Op het dikste punt kan de sedimentlaag wel 200 m dik zijn.

Berkenbos
Een wandelpad bij Skaftafell is soms net een beekje

[28-7-2017]

Foto: het pad heeft soms veel weg van een beekje.

Vanaf de zandvlakte klimmen we weer de berghelling op en door een prachtig berkenbos – een van de weinige regio’s in IJsland waar bos groeit – lopen we weer terug naar de camping van Skaftafell.

Alpensneeuwhoen tussen de bloemetjes
foto-serie Skaftafell [1/6]
Wandelpad in kale omgeving Skaftafell
foto-serie Skaftafell [2/6]
Uitzicht vanaf de sandur bij Skaftafell
foto-serie Skaftafell [3/6]
Zeelathyrus (Lathyrus japonicus)
foto-serie Skaftafell [4/6]
Bloemen langs de rivier bij Skaftafell
foto-serie Skaftafell [5/6]
Sneeuw en ijs op voorraad
foto-serie Skaftafell [6/6]