West-Canada in vogelvlucht > Great Bear Rainforest > naar Kynoch Inlet
De beer in de ochtend

[14 september 2018]

De beer in de ochtend

De volgende ochtend gaan we bij Mussel Creek opnieuw in de zodiacs op zoek naar de beren. We zien al gelijk een beer die een flinke tijd rondscharrelt en af en toe een zalm verschalkt. Na een flinke poos verdwijnt hij en is de ochtendshow weer voorbij.

Watchmen

Terug op de boot krijgen we een presentatie van de watchmen die in het gebied surveilleren. De twee watchmen, twee jonge vrouwen, zitten twee maanden van het jaar hier. Ze coördineren en reguleren het toeristenbezoek aan het berengebied en sporen illegale handelingen, zoals visvangst of krabbennetten op. Het is opgezet door de First Nations, die gezien de geringe omvang van de dorpjes en het gebrek aan benodigde scholing vaak door wetenschappers en andere deskundigen bijgestaan worden. Een van de watchmen is ook geen First Nation, maar iemand met veel ervaring als watchman, van de andere komt de vader uit een naburig dorpje, dat het beheer over het gebied waar we nu zijn, heeft. Zij is geboren in Vancouver en korte tijd geleden teruggekeerd naar haar vaders geboortedorp en werkt al een aantal jaren als watchman. Een – ongemeen dure – lodge in handen van de First Nations heeft elke dag in het berenseizoen tussen tien en vier eigenlijk het alleenrecht op de kreek. Daarbuiten kunnen andere boten langskomen. Kom je hier als particulier op de bonnefooi, kan je vergeten om zomaar te komen kijken. In gevallen dat dat gebeurt, proberen de watchmen je ergens tussendoor in te plannen, maar als dat niet lukt heb je gewoon pech. Naast deze twee watchmen zijn er nog andere watchmen die gedurende een half jaar inspecteren, maar een groter gebied onder controle hebben en daardoor dus minder frequent kunnen controleren. Onze dameswatchmen werken vooral preventief. Ze hebben geen wapens of arrestatiebevoegdheden, maar melden misstanden aan instanties die dat wel hebben.


Mussel Creek in het Great Bear Rainforest (Canada)

Mussel Creek


Beer bij Mussel Creek, Great Bear Rainforest (Canada)

Beer bij Mussel Creek


Beer met afwachtende meeuwen bij Mussel Creek in het Great Bear Rainforest (Canada)

Beer met afwachtende meeuwen bij Mussel Creek


Groep zeehonden bij Mussel Creek in het Great Bear Rainforest (Canada)

Groep zeehonden bij Mussel Creek


Het verblijf van de watchmen in het Great Bear Rainforest (Canada)

Het verblijf van de watchmen


Bultrug in het Great Bear Rainforest (Canada)

Een van de vele bultruggen


Waterval in het Great Bear Rainforest (Canada)

Waterval


De stuurhut van de Island Roamer

Mo en Ethan in de stuurhut


Bubblenetting

[14 september 2018]

Bubblenetting

Vanaf Mussel Creek gaan we op weg verder naar het noorden. We zijn nog maar net op weg als we de eerste bultruggen van de dag spotten. Er zijn er zeker zes en soms komen ze echt dichtbij. Eentje zwemt zelf onder de boot door. Het zijn enorme dieren die 12 – 16 m groot worden en zo’n 25 – 30 ton wegen. Later op de dag zien we nog een bultrug en deze verrast ons met een speciaal kunstje. Eerst doet hij wat alle bultruggen tot nu toe doen: water spuiten, een stukje boven komen zodat je de rugvin kan zien en een enkele keer verder boven komen en hun grote waaiervormige brede staart laten zien. Maar dan begint hij met net-bubbling. Hij blaast in hoog tempo een cirkel van luchtbellen en houdt zo alles dat binnen de cirkel zwemt gevangen. Hij maakt de bellencirkel steeds kleiner en kleiner en als hij tevreden is, duikt hij uit het water op met zijn enorme bek wijd opengesperd en verzwelgt zo in een hap de hele oogst van de cirkel. De bultrug is een baleinwalvis en vangt tussen zijn baleinen klein grut (krill) en kleine vis zoals haring. Kleine vissen zwemmen bij gevaar uit veiligheidsoverwegingen vaak in een dichte school en daar maakt de intelligente bultrug handig gebruik van door ze in zijn bellennet te vangen. Hij is zo vriendelijk om het kunstje tot vier keer toe te doen, waarbij hij een van de keren besluit dat het net niet mooi genoeg is en weg zwemt. Zo’n magnifiek gezicht en echt een cadeautje, want dit zie je niet vaak.

Maar de dag is nog niet gedaan. Even later zien we een groep Dall-bruinvissen. De soort is genoemd naar William H. Dall die ze in de jaren 1870 in Alaska voor het eerst waarnam. Dall-bruinvissen lijken wat op orka's: ze hebben een donkergrijze tot zwarte rug en een witte buik en flanken, maar ze zijn veel kleiner (zo’n 2 meter) en bollig. Ze komen flitsend snel uit het water, maar we kunnen toch het zwart wit patroon op de bollige springers herkennen. Fotograferen valt niet mee, maar Rik slaagt erin een redelijke bruinvis op de foto te krijgen.


Cirkel van luchtbellen door bubblenetting in het Great Bear Rainforest (Canada)

Cirkel van luchtbellen


Bubblenetting in het Great Bear Rainforest (Canada)

De oogst wordt binnengehaald


Bultrug in het Great Bear Rainforest (Canada)

Bultrug duikt onder


Dalls bruinvis in het Great Bear Rainforest (Canada)

Dalls bruinvis (Dall's Porpoise)


Grizzly show

[14 september 2018]

Grizzly show

Na het bubblenetting varen we door naar Kynoch Inlet, de plaats waar we voor anker gaan en maken ons klaar voor een landing, want ook hier hebben we kans om beren te zien. We gaan deze keer de boten niet uit. We varen een soort kweldergebied in dat bij laag water grotendeels droogvalt en bij hoog water onder staat. Het is nu half gevuld en dan komen de grizzly’s graag om de tussen de rotsen gestrande zalmen op te peuzelen. De eerste grizzly die we zien, verdwijnt vrij snel in het bos, maar bij de tweede zitten we vanuit de boot op 15 meter afstand zo’n drie kwartier te kijken en in die tijd verschalkt hij geheel of gedeeltelijk een stuk of acht zalmen. Hij loopt langs de oever van de kreek, duikt tussen rotsblokken in, voelt met zijn sterke klauwen en peutert met de lange nagels tot hij met een vette zalm in zijn bek weer in beeld komt. Soms eet hij alleen het allerlekkerste (bij de vrouwtjes de eitjes omdat die een bron van vet en eiwit zijn) op en laat de rest liggen. De meeuwen en zeearenden maken dankbaar gebruik van alle restjes die hij achterlaat. Af en toe klimt hij op de hoge, steile oever met een behendigheid die je je eigenlijk van zo’n massieve beer niet voor kan stellen. Hij gaat veel, vaak en ver het water in en schudt zich bij boven komen uit om daarna weer net zo hard onder water te gaan.

Als we terugvaren stoppen we nog voor een zeearend die van een heerlijke zalm zit te genieten. Vliegen de meeste zeearenden weg als je dichterbij komt, deze vindt zijn zalm te lekker om hem voor ons in de steek te laten en hij blijft net zo lang stukken van de resten zalm afscheuren tot er niets meer over is. Vervolgens loopt hij de zee in en ‘wast’ zijn snavel schoon en klimt op een kleine verhoging. Hij kijkt nog even rond, poept en vliegt vervolgens traag klapwiekend weg. We kunnen het allemaal van zo dichtbij zien, dat ik elk moment de stem van David Attenborough verwacht om me uit te leggen wat ik zie.


Overstappen in de zodiac voor een landing in het Great Bear Rainforest (Canada)

Overstappen in de zodiac voor een landing


Grizzly bekijkt de situatie in het Great Bear Rainforest (Canada)

Grizzly bekijkt de situatie


Grizzly aan het water in het Great Bear Rainforest (Canada)

Grizzly aan het water


Grizzly peuzelt aan een zalm in het Great Bear Rainforest (Canada)

Grizzly peuzelt aan een zalm


Grizzly trekt een zalm aan stukken in het Great Bear Rainforest (Canada)

Grizzly trekt een zalm aan stukken


Grizzly schudt zich uit in het Great Bear Rainforest (Canada)

Grizzly schudt zich uit


Grizzly vangt een zalm in het Great Bear Rainforest (Canada)

Net een zalm gevangen


Bald Eagle met zalm in het Great Bear Rainforest (Canada)

Bald Eagle met zalm


naar volgende pagina:
volgende: beer en walvissen