Panama > Gamboa en Boquete > kleinere excursies Gamboa
Bladsnijdermieren
None

[12-1-2014, Gamboa]

Later op de dag gaan we nog met gids Alexis wandelen die ons de bladsnijdermieren laat zien. Prachtige dieren die bladen stuksnijden en in stukjes meenemen naar hun nest. De blaadjes vallen veel meer op dan de mieren, waardoor het net lijkt of je colonne wandelende blaadjes langs ziet komen. De blaadjes worden in het nest gebracht en gaan daar rotten. De schimmels die erop groeien zijn het voedsel voor de larven. Terug van de wandeling laat Alexis ons zien hoe stromen mieren met klonten schimmel in hun bek vanuit het grondnest een stukje de boom in klimmen en daar de schimmel op de grote hoop onderaan de boom laten vallen. In die berg schimmel krioelt het van de larven die zich tegoed doen aan de schimmel. Het blijft een mysterieuze organisatie zo'n mierenkolonie. Een kolonie telt rond de 8 miljoen mieren. Hoe kan het dat de organisatie daarvan zo perfect verloopt? Hoe weten de individuele mieren wat ze moeten doen, wie bepaalt wie wat doet en waarom stellen ze hun leven volledig ten dienste van de kolonie?

berg schimmelpropjes
None
Gedeponeerd door bladsnijdermieren
mieren op boom
None
Vervoer van schimmelpropjes
Historische huizen
None

[12-1-2014, Gamboa]

Terug van de excursie met Alexis lopen we nog zelf rond en bekijken de historische huizen in de buurt van het resort. Die zijn destijds gebouwd voor de Amerikaanse kanaalwerkers. Ze zijn nu helemaal in stijl herbouwd, maar wie er nu wonen wordt niet duidelijk.
Op het grasveld tussen de huizen zien we onze eerste agouti. Het dier is volstrekt niet bang en blijft rustig zitten als we dichterbij komen.

agouti
None
Nachtexcursie
None

[12-1-2014, Gamboa]

Foto: de bruine vlekjes in het verre schijnwerperlicht zijn capibara's.

’s Avonds genieten we van het buffet in het restaurant. Grote verrassing is dat het kaasbolletjesachtige broodje dat we bij de soep nemen een kokosmakroon blijkt te zijn.
Om kwart voor acht maken we ons klaar voor de nachtexcursie per safari-jeep die uiterst traag op gang komt, omdat een groep Koreanen of Japanners steeds bedenkt dat Tante Kim, Oom Jung of het vestje ook mee moeten en het tijden kost om dat te regelen. Als alle tantes en ooms aanwezig zijn en iedereen vaak genoeg terug is geweest naar de kamer vertrekken we alsnog. We spotten een enorme groep capibara’s die hier aan de uiterste rand van hun verspreidingsgebied zitten. Verder zien we nog een pecari en een nachtzwaluw.
Na al deze excursies is de mooie dag wel gedaan en pakken we op de kamer de spullen alvast in voor de vlucht van morgen.

naar volgende pagina:
volgende: via Panama naar Boquete