Nicaragua > Léon en omgeving > Fumarolas de San Jacinto
Veel vulkanen
None

[18-2-2014]

Roberto is een gezellige prater en tijdens de ritten steken we heel wat op over Nicaragua. Roberto vertelt over de landbouw, de economische en politieke situatie en de roerige geschiedenis van het land. Het valt altijd en overal op dat mensen zo trots zijn op hun land. Wat in Nicaragua opvalt, is dat wie we ook spreken vol lof is over de verbeteringen die vanaf 2007 door Daniel Ortega zijn gerealiseerd. Ze zijn zeker niet allemaal fan van Ortega, maar iedereen vindt dat hij voor de arme bevolking op het gebied van huisvesting, zelfstandige inkomstenwerving, scholing en gezondheidszorg enorm veel heeft gedaan. De negatieve kanten horen we ook. Rijke Nicaraguanen zijn onteigend en waren kansloos in processen tegen de staat. De grondwet is door Ortega persoonlijk veranderd, zodat hij nu de mogelijkheid heeft om ook een derde termijn te dienen.
Een deel van de route loopt weer over de Panamerican Highway. Een mooie route langs veel vulkanen.

Fumarolas de San Jacinto
None

[18-2-2014]

Bij de Hervideros of Fumarolas de San Jacinto stoppen we. Het zijn borrelende moddervulkanen die de uitlaatklep vormen voor de omliggende vulkanen. De sputterende modderpoelen spuiten fanatiek kokende modder en gaswolken omhoog. Het hele veld is behoorlijk actief en op elk moment kunnen op nieuwe plaatsen borrelende, kokende poelen ontstaan. Je moet dus goed opletten waar je wel en niet loopt, maar gelukkig zijn gevaarlijke stukken afgezet met draad en rood lint.
Roberto gaat met ons mee en we worden ook begeleid door twee kinderen – broer en zus van rond de 15, 16 – die volgens Roberto fungeren als gratis gids en de fooien die ze krijgen gebruiken om te studeren. De hint is duidelijk. Ze voegen weinig toe, proberen regalos (cadeaus) te geven van glimmende lavasteentjes en prullerige aardewerk vaasjes, maar goed ze krijgen hun studiefooi.

Kleurige bodem door de neergeslagen mineralen
foto-serie San Jacinto [1/11]
Opspattende hete blubber
foto-serie San Jacinto [2/11]
Dampende poel van rode aarde
foto-serie San Jacinto [3/11]
Grijs gat waaruit af en toe een blop komt
foto-serie San Jacinto [4/11]
Grond met de meest fantastische kleuren
foto-serie San Jacinto [5/11]
Borrelende, kokende modder
foto-serie San Jacinto [6/11]
Borrelende en dampende poelen
foto-serie San Jacinto [7/11]
Cactus bij de Fumarolas de San Jacinto
foto-serie San Jacinto [8/11]
Man die een (mager) paard meevoert
foto-serie San Jacinto [9/11]
Nicaragua is rijk aan vulkanen
foto-serie San Jacinto [10/11]
Uitzicht op de Telica vulkaan
foto-serie San Jacinto [11/11]
naar volgende pagina:
volgende: León, dag 1