Mexico (2) > Mexico Stad en omgeving > stadstour Mexico Stad
Bij uitzondering een stadstour
None

[6-4-2014]

Foto: het Palacio de Gobierno aan het Zócalo ofwel Plaza de la Constitución.

Om tien over half tien komt Hector ons lopend ophalen voor de citytour. Zondag is een moeilijke dag in Mexico-stad, omdat dan grote delen van de binnenstad afgesloten zijn voor auto's om wandelaars, spelende kinderen en voetgangers meer ruimte te geven. Het busje kan ons dus vandaag niet oppikken bij het hotel. Eigenlijk doen we nooit citytours, omdat we het doorgaans leuker vinden om een stad op eigen houtje te verkennen, maar in zo'n enorme stad als Mexico is het een aardige manier om de stad te verkennen. We beginnen met de Zócalo, het grote centrale plein (Plaza de la Constitución).

Kathedraal
None

[6-4-2014]

Foto: de kathedraal aan het Zócalo, het centrale plein.

Als ons groepje weer naar buiten komt sluit ik weer aan en later gaan we samen uitgebreid terug zodat ik ook al het moois kan zien.
De kathedraal is enorm groot en heeft van buiten prachtige versieringen. Binnen is een mis bezig, zodat je niet bij het voorste gedeelte mag kijken, maar in de achterste helft staat ook een prachtig altaar. Tijdens de aardbeving van 1985 is het originele barokaltaar volledig verwoest (er staat nu een replica) en zijn de twee orgels zwaar beschadigd geraakt. Hector vertelt over het probleem van de verzakkende gebouwen. Mexico is gebouwd op een groot meer dat inmiddels verdroogd is. Tenochtitlán lag op een eiland in dat meer. Heel Mexico-stad zakt langzaam maar zeker weg in de niet zo stevige bodem van het meer. Zeker zo’n grote kathedraal met veertig massieve pilaren verzakt. Het plein loopt scheef, de boog voor het raam in de kerk staat uit het lood en de kerkvloer loopt af. Onder de kerk is gas gespoten om het gebouw op zijn plek te houden en er zijn ondergrondse pilaren geplaatst.

De kathedraal aan het Zócalo
foto-serie stadstour [1/9]
De binnenplaats van het Palacio de Gobierno
foto-serie stadstour [2/9]
Uiterst bewerkte barokke toegangspoort van de kathedraal
foto-serie stadstour [3/9]
Het rijk met bladgoud versierde altaar van de kathedraal
foto-serie stadstour [4/9]
Slotjes in de kathedraal ter bezegeling van een verbond
foto-serie stadstour [5/9]
Het orgel van de kathedraal
foto-serie stadstour [6/9]
Officiële straatmuzikant met twee petten
foto-serie stadstour [7/9]
Vrolijk straatstalletje met kleurige waar
foto-serie stadstour [8/9]
Straatje in de stad
foto-serie stadstour [9/9]
naar volgende pagina:
volgende: Diego Rivera